Pere Virgili (Tria Roda) ha revalidat la victòria a Roda de Berà. En aquesta ocasió, ho ha fet amb una majoria absoluta. Tot i no necessitar pactes, Virgili reconeix que està obert a acords amplis i marca com a prioritaris dues inversions que van quedar pendents a l’anterior mandat per culpa dels contratemps: la nova connexió d’aigua i la nova biblioteca. Entrevistem Pere Virgili per valorar els resultats del 28M i marcar les necessitats més immediates del municipi.
Han aconseguit la majoria absoluta. Com valora els resultats?
Molt positivament. Hem passat de tenir una minoria absoluta o majoria minoritària -com ens deien al Ple- a una majoria absoluta, que cada vegada és més una rara avis. El municipi ha patit un creixement exponencial important en els últims quatre anys que ha fet que gairebé 1.000 persones més poguessin votar i ens n’hem sortit millor que mai des que soc candidat. El 2015 vaig perdre la majoria absoluta de Pere Compte i hem governat aquestes dues legislatures en minoria. Sense fer pactes estables (o inestables) a govern hem tirat endavant tots els projectes que ens hem proposat. De fet, en els últims quatre anys només 9 punts de l’ordre del dia no s’han aprovat en plenari. Tots eren propostes d’altres grups. Per tant, cap proposta de govern s’ha quedat sense aprovar. Això suposava moltes hores de feina, de despatx i de negociació.
Quina és la clau per haver fet el salt definitiu i aconseguir la majoria absoluta?
La feina del dia a dia. Has de fer una bona campanya, l’hem fet; has de tenir una bona candidatura, l’hem tingut, però el que marca és la feina del dia a dia i no deixar mai de col·laborar amb la resta. Els vuit anys de govern en minoria ens han ensenyat molt sobre com fer les coses. Intentarem continuar sent un govern obert que ofereix col·laboració amb la resta de grups municipals. Veurem si, per estratègies polítiques, hi ha algun grup municipal que no opta per aquesta postura. Nosaltres la mantindrem.
La feina de carrer també és clau. Quan he fet alguna formació de discurs polític, ens deien que havíem d’intentar que el 80% de la feina fos al carrer i el 20% al despatx. És molt complicat, però hem intentat estar moltes hores escoltant al carrer i als actes de les entitats. El secret ha estat aquí. Les legislatures no són només les xarxes socials.
Comenta que seguiran amb la mà estesa a l’oposició. Quins canvis pot comportar en la dinàmica del Ple el fet que tinguin l’absoluta?
Encara ens falta reunir-nos formalment amb tots els caps de llista, però ja ho he dit en petit comitè. Oferiré mantenir les presidències de les comissions informatives especials que per exemple tenia el PP en el tema de l’aigua o la regidora d’ERC en la comissió especial de participació ciutadana. Aquesta última està fent el reglament per poder tenir un organisme de participació ciutadana més modern. Ara bé, tindrem menys feina a l’hora de preparar les ordenances i els pressupostos, tot i que seguirem oferint la possibilitat que s’hi incorporin amb pactes. No volem un govern dèspota des de la majoria absoluta, sinó obert a la col·laboració amb la resta dels grups.
Quines són les prioritats a encarar?
Poder recuperar les prioritats que teníem en el mandat anterior i que pel transcurs d’aquests quatre anys no s’han pogut tirar endavant. Hi ha dues inversions molt importants per a nosaltres. La primera, la nova connexió d’aigua i el dipòsit nou amb el Consorci d’Aigües de Tarragona. És un projecte que ja tenim empastat i que la Diputació ens està redactant el projecte constructiu, però que té un tràmit farragós. L’altre projecte important és la construcció de la nova biblioteca. Ho tenim resolt, finançat en un 90% amb recursos externs i adjudicada l’obra i la seva direcció. Hem fet una parada tècnica fins que passessin les eleccions. A més, en tractar-se d’un edifici que es troba al rovell de l’ou del nucli antic, hem proposat a la constructora començar les obres al setembre. Som un municipi turístic i tenim les festes majors a finals d’agost. A partir d’aquí, emprendrem més obres de millora, molt centrades també en l’estalvi energètic com la instal·lació de fanals led o plaques.
La temporada turística està a tocar. Quines previsions tenen?
Malgrat les dificultats, bones. La manca de sorra és un problema des de fa anys i hi hem anat posant pedaços. No es tracta d’un problema només estètic, sinó perquè just darrere de la platja hi viuen un dels motors econòmics importants del municipi: els càmpings. De fet, a la reunió de dimarts a Tarragona ens van acompanyar les propietats dels càmpings. Estan preocupats, ja que el turisme centreeuropeu el primer que pregunta és si hi ha platja. Sabem que el canvi climàtic té molta importància i potser hi haurà d’haver un canvi de paradigma de país, però no podem canviar el modus vivendi d’un país d’un dia per l’altre.
Sembla que entre dimarts i dimecres hem trobat una solució que podrà fer que aquest estiu puguem tenir una platja passable, tot i que haurà de pagar l’Ajuntament. En principi, abans de finals de juny tindrem aportacions de sorra a la platja. Alhora, hem de seguir exigint al ministeri solucions definitives que podria passar per la construcció de dos dics. És un problema que tenim a la capçalera de la platja llarga i Punta d’en Guineu. Per sort, a les altres ens passa el contrari i tenim massa sorra.
La solució ara és només l’abocament de sorra?
És l’única possibilitat que tenim ara, però aquest any el plantejament és diferent. Serien abocaments de sorra des d’un lloc on s’ha creat un banc de sorra artificial a l’entrada del port. S’extrauria la sorra d’allà i es portaria amb draga. D’aquesta manera, també molestaríem menys els veïns i els usuaris de la platja.