La construcció d’un conjunt de passeres al riu Gaià i al Francolí permetrà el pas a vianants i bicicletes

Es preveu que la instal·lació dels ponts pugui estar enllestida a finals d’estiu

Els rius Francolí i Gaià, que travessen el Tarragonès fins al mar, formen, en alguns trams, barreres que impedeixen el pas als vianants. Per aquest motiu, des del Consell Comarcal s’està treballant per solventar una petició veinal que fa temps que està sobre la taula. La solució passa per la instal·lació d’unes passeres a les lleres del riu Gaià i del Francolí, permetent així el pas de les persones, sense necessitat d’introduir-se dins del riu.

“Es tracta d’un projecte que feia anys que estava damunt de la taula i que enguany podem executar”, ha explicat el president del Consell Comarcal del tarragonès, Pere Virgili, durant una entrevista amb La Ciutat del Baix Gaià.

El projecte estima la construcció d’uns accessos permanents que garanteixin el pas de vianants, bicicletes i, en alguns casos, vehícles.

Ara mateix el projecte està en fase de redacció. Per la qual cosa ja compta amb la llum verda dels Ajuntaments afectats, en aquest cas els de Tarragona, La Riera de Gaià, El Catllar i Constantí.

Ponts adaptats
Les actuacions previstes en els diferents trams que requereixen d’aquestes estructures es faran en funció de les característiques del terreny. D’aquesta manera, en alguns punts s’instal·laran passeres de fusta de diferents tipus, i en altres llocs passos sobre estructures de formigó.

Al riu Francolí es preveu la construcció de tres ponts: al Pont de Santa Tecla (Tarragona), Centcelles (Constantí) i a La Granja (El Morell). Tots tres amb un cost aproximat de 32.600€.

Concretament, en el cas del pont de Santa Tecla, tal com ha explicat a aquest diari la regidora de Medi Ambient de l’Ajuntament de Tarragona, Ivana Martínez: “estem contents que aquest projecte tiri endavant. Això demostra la bona sintonia entre l’Ajuntament i el Consel Comarcal per treballar conjuntament”.

Pel que fa al riu Gaià està previst instal·lar les passeres a Fontanilles (La Riera de Gaià), al Pont Tren (El Catllar) i a Aiguabarreig torret (El Catllar). Els tres amb un cost aproximat de 19.200€. Per la seva banda, l’Ajuntament de La Riera de Gaià farà un pas a Ardenya, amb un pressupost de 5.500€.

Una de les altres característiques d’aquests ponts és la intenció de “siguin accessibles a persones amb mobilitat reduïda”, fet que “depèn de les condicions de cada pont”, ha dit Martínez. Es preveu que la instal·lació de tots els ponts pugui estar enllestida a finals d’any.

DANIEL MARTÍNEZ