Francesc Larios: “Hem de promocionar amb més força el Baix Gaià”

President del Consorci Turístic del Baix Gaià

Francesc Larios, president del Consorci Turístic del Baix Gaià. Foto: Julio Collado

Fa poc que és el president del Consorci. Com s’encara aquesta nova etapa?

No havia estat mai regidor i per mi tot això de la política és nou, també el tema del Consorci. Quan vam veure que s’escollien nous càrrecs, vam pensar que era un bon moment perquè un poble d’interior agafés la presidència del Baix Gaià. Els últims quatre anys l’havia ocupat un municipi de platja com Creixell i crèiem que ara tocava un municipi de muntanya. Com que érem tots nous i portem una empenta diferent, la idea va ser aprofitar-ho i veure que podíem fer a nivell turístic del Baix Gaià

Com valora el treball que s’havia fet fins ara?

La regidora de Turisme de Creixell, conjuntament amb l’Oficina de Turisme de Torredembarra, han fet molt bona feina. El que passa és que l’administració és molt lenta i el fet d’haver de coordinar després onze municipis per anar fent qualsevol pas fa que tot sigui molt lent en el temps. Però han fet molta feina i tenen molts projectes sobre la taula.

En què es pot millorar?

M’agradaria agilitzar les coses. Tothom té molt bones propostes, però crec que falta promocionar amb més força el Baix Gaià dins la Costa Daurada. Tothom coneix les platges i les dunes, però tenim una varietat paisatgística molt bona des dels camps de garrofers fins a la costa. Es coneix més Torredembarra o Altafulla com a municipis que el Baix Gaià com a subcomarca, per això crec que hem de fer una empenta de màrqueting del Baix Gaià.

La relació entre els municipis és bona?

Jo soc nou i m’han rebut molt bé, però entre ells que es coneixen de fa molts anys la veritat és que hi ha molt bona relació entre tothom i molt bona cooperació. El que passa que tothom té molta feina al seu municipi i això sempre queda en un segon terme.

Hi ha molta diferència entre els municipis de costa i d’interior pel que fa al turisme?

Si tu vols potenciar el turisme de Torredembarra, no té res a veure amb el de Renau per exemple. El turisme és completament diferent i el volum de turistes també. Normalment el turisme se l’emporta la costa. Aquí Creixell, Altafulla, Torredembarra i Roda de Berà s’emporten gran part d’aquesta atenció turística que no tenim municipis com Salomó, La Nou de Gaià o La Pobla de Montornès.

I com es fa perquè el turisme vingui cap a l’interior?

Realment tenim una varietat de camins o barraques de pedra seca que són molt interessants, però difícilment algú de fora vindrà a La Pobla per veure que li pot oferir. Si podem vendre el paquet sencer del Baix Gaià, que tant pots anar a la platja com fer excursions per la muntanya i hi ha camins que uneixen tots els municipis entre refugis i pedra seca, ho fa més interessant que si cadascú ho fa de forma individual.

De cara al futur quins plans i objectius té el Consorci Turístic del Baix Gaià?

El més immediat és un lloc web completament nou que sortirà aquest mes de desembre i amb el qual volem potenciar la subcomarca del Baix Gaià. Hem fet una petició a tots els ajuntaments per tal que ens facilitessin fotografies i un llistat actualitzat de tots els comerços que hi ha. Després també volem començar a treballar amb les xarxes socials, perquè en l’època en què estem la gent mira més això i tothom té algun perfil en una xarxa social. Aquesta serà una bona manera de fomentar aquesta web i les accions que faci cada municipi individualment.

També actualitzarem el mapa excursionista, ja que l’actual és de l’any 2010. S’està acabant de reestructurar, perquè hi ha algun tram de la Ronda Verda que passa per finques privades, però abans de final d’any ja es podrà llençar aquest planell. D’altra banda, també repararem els miradors de tots els municipis que es van fer fa uns anys i que amb el pas del temps s’han anat deteriorant. A més, per modernitzar-los s’hi ficarà un hashtag, ja que a l’actual codi QR no se li treia molta utilitat, i així ho relacionem més amb les xarxes socials i fomentem la publicació de la gent que hi vagi.

Per últim, demanarem al Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona una subvenció que hi ha per fer un paquet de fotografies de cada municipi. Els municipis més grans ho tenen molt actualitzat, però els municipis més petits no. Així ho agrairia cada municipi de forma individualitzada i la web del Baix Gaià tindrà fotos de qualitat per promocionar-lo cap a fora.

Aquests són els projectes que tenim ara mateix sobre la taula. Per a la pròxima reunió en volem presentar alguns altres i hem demanat a tots els municipis que també proposin el que tinguin. La idea que tenim és que potenciar la web i les xarxes socials i tenir una mica més d’activitat i tirar endavant aquestes propostes que sempre queden sobre la taula i acaben morint per falta de temps.