Eusebi Arall: “Voldríem fer un Carnaval del Baix Gaià”

President de l’Associació d’Amics del Carnaval de Torredembarra

Eusebi Arall, president de l’Associació d’Amics del Carnaval de Torredembarra. JULIO COLLADO

Ja està tot a punt per al Carnaval?

Gairebé està tot preparat, tot i que encara hi ha gent acabant quatre coses que queden. Alguns ja vam sortir el passat cap de setmana a la Pobla de Montornès i, des de l’Associació, també ho hem ajuntat per sortir a Roda de Berà dissabte a la tarda, a Torredembarra el dissabte a la nit i el diumenge al matí i a Creixell el cap de setmana següent.

Quan de temps i feina de preparació hi ha al darrere?

Això varia depenent de cada colla, però es podria dir que a les colles més grans que fem una estructura una miqueta important ja es comença a preparar a l’octubre o novembre. Fem una petita aturada per les festes de Nadal, però després ja ens hi posem a tot i ple.

Quanta gent i colles hi participaran?

En total hi haurà 28 carrosses, 6 comparses i unes 2.090 persones. El dissabte seran 24 carrosses i 6 comparses, mentre el diumenge seran 23 carrosses i 6 comparses.

Aquest any serà un Carnaval amb moltes novetats.

Hem canviat una mica les rues. Dissabte a la nit sempre s’havia fet la festa al Casal Municipal, però pel volum de gent que es movia teníem un problema de capacitat i no hi cabíem.  I això que no té res a veure amb el volum de gent d’aquest any, que ha augmentat bastant. Des de l’Ajuntament es va decidir posar una carpa a l’aparcament de Mañé i Flaquer i així poder tenir més volum de gent perquè al Casal Municipal arribava un punt que la gent havia d’esperar que altres persones marxessin per poder entrar.

Aquest és el canvi més important d’aquest any. A més, la paella que sempre fèiem el diumenge a Baix a Mar també la farem a Mañé i Flaquer. Això fa que la rua del diumenge al matí, que sempre es feia  del Port a Baix a Mar, aquest any es farà al revés. Sortirem de Baix a Mar, des de Cal Bofill, anirem fins al Port, a l’oficina de Turisme del passeig, i després a dinar a l’aparcament de Mañé i Flaquer. La ruta es farà al revés perquè així la gent ho tingui mitjanament més a prop quan acabi la rua que des de Baix a Mar.

Quin serà el programa de Carnaval?

El dijous farem l’arrivo de Ses Majestats Carnestoltes. També hem variat una mica la ruta perquè passàvem pel carrer principal però en ser molt estret ens trobàvem molt atapeïts i aquest any hem optat per anar des de Cal Llovet fins a la plaça Joaquim Boronat. Allà el Rei i la Concubina faran una mica de presentació i d’espectacle. Després el divendres es fa un taller de batucada perquè la gent jove pugui aprendre’n.

Dissabte al matí farem el Concurs de mascotes disfressades, la Rua Infantil i surt La Figa Te Fai per fer una miqueta d’ambient. Després a la tarda, hi ha la convocatòria de la plantada de carrosses i després la Gran Rua. El diumenge fem la rua del matí, dinem a la paellada popular de l’aparcament de Mañé i Flaquer i acabem amb la guerra del confeti. Per últim, dimecres es farà l’enterrament de la sardina.

Quin tipus de Carnaval diria que té Torredembarra?

Crec que és un Carnaval diversificat. No és un Carnaval com el de Tarragona en el que hi ha moltes plomes. És veritat que hi ha algunes colles que van alineades amb això, però també hi ha moltes colles d’amics, algunes de familiars o gent que aposta per la sàtira, per això podem dir que el Carnaval de Torredembarra té molta diversificació.

Hi ha colles d’altres municipis del Baix Gaià que també hi participen.

Històricament al Carnaval de Torredembarra hi venia gent de Creixell, la Pobla de Montornès o de Roda de Berà i els d’Altafulla venien diumenge al matí perquè ells dissabte feien la seva pròpia rua. Aquest any ens hem trobat amb el fet que des de l’associació hem parlat amb els ajuntaments de la Pobla, Creixell i Roda, i hem començat a compaginar horaris. L’any passat ja es va començar a fer i Roda de Berà ho avança perquè després puguin venir a Torredembarra. Això fa que puguin venir més colles. Aquest any també hi haurà colles del Vendrell, de Banyeres del Penedès o de Calafell. També anem portant cap aquí a tota la zona del Baix Penedès.

Creu que el Carnaval de Torredembarra s’està convertint en tot un referent?

Sí. A banda d’un Carnaval com el de Tarragona o Reus que són molt importants pel volum de població que tenen, és veritat que el de Torredembarra comença a ser un referent. El que realment voldríem des de l’Associació d’Amics del Carnaval és fer un Carnaval del Baix Gaià i conjuntar les diferents poblacions. Avui dia ja som Creixell, Roda de Berà, la Pobla de Montornès i Torredembarra i ens agradaria poder afegir, per exemple, a Altafulla. La il·lusió que tenim és poder fer una rua seguida amb diferents actes a diferents poblacions. Any rere any anem creixent i enguany hem crescut unes 500 persones. Això és un volum molt gran.