Torredembarra penjarà una pancarta amb el lema ‘Llibertat presos polítics’

El ple aprova la proposta sorgida des del CDR i també una moció en defensa del model d'immersió lingüística


L’Ajuntament de Torredembarra penjarà a la façana de la casa consistorial una pancarta amb el lema ‘Llibertat presos polítics’ per demanar la sortida de la presó de Jordi Sánchez, Jordi Cuixart, Oriol Junqueras i Joaquim Forn. Així es va decidir en el ple ordinari del mes de març que s’ha celebrat aquest dijous. L’acord va comptar amb els vots favorables d’ERC, l’ABG, el PDeCAT i Unió, la CUP i Avui Democràcia i responia a una proposta feta des del Comitè de Defensa de la República (CDR) de la Torre.

D’aquesta manera, Torredembarra se sumarà a altres municipis que ja han penjat aquest tipus de pancartes per demanar la llibertat de Sánchez, Cuixart, Forn i Junqueras. De fet, al mateix ple s’ha recordat que alguns ajuntaments van haver de treure les pancartes amb motiu de les eleccions del 21 de desembre, però que després les van tornar a penjar.
L’alcalde de Torredembarra, Eduard Rovira, va dir que els quatre presos estan a Soto del Real i Estremera per qüestions polítiques i que amb aquesta proposta “el que estem defensant és la llibertat”, ja que “voler la independència no està prohibit”. Des del seu soci de govern, l’ABG, Lluís Suñé va denunciar “la fase de retrocés” en la que es troba l’Estat espanyol en matèria de llibertats, mentre que Toni Sacristan, de la CUP, va posar l’accent en les ingerències polítiques en el sistema judicial, ja que “un jutge no pot decretar presó per ningú si no hi ha algú que ho demana prèviament, és a dir, la fiscalia i, per tant el govern espanyol”.

Per la seva banda, PP, Ciutadans i PSC van votar en contra, tot i que el regidor socialista Jordi Solé s’hi va abstenir, ja que va assegurar que la seva “consciència política no li permetia votar un no rotund”. D’altra banda, des dels populars, Núria Gómez va negar que hi hagi pesos polítics a Espanya.

Noms de dones als carrers

No és l’única moció que va prosperar durant el ple d’ahir. També es va aprovar crear una comissió de revisió del nomenclàtor municipal amb l’objectiu de posar més noms de dones als carrers de Torredembarra. Era una proposta del PDeCAT i Unió que ja havia sorgit en un ple a finals del 2016. Ara, coincidint amb el Dia Internacional de les Dones i amb una activitat que s’ha realitzat a l’Institut Ramon de la Torre en què s’ha vist que només quatre dones tenen un carrer al municipi davant de 51 homes, els regidors han volgut posar fil a l’agulla per visibilitzar el paper de les dones al llarg de la història.

Encara en clau política, també es van aprovar dues propostes vinculades al sistema educatiu català. D’una banda, una moció de defensa del model d’immersió lingüística davant les amenaces del govern central; i de l’altra, una demanda a l’executiu central perquè rescabali els diners que va deixar de subvencionar a la Generalitat per a l’etapa educativa dels 0 als 6 anys.

Explicacions sobre l’edifici Monteixo

Un dels punts més polèmics del ple va ser la dació de compte sobre la concessió d’una llicència per a ús comú especial de domini públic a l’edifici Monteixo. L’alcalde Rovira va parlar per primera vegada sobre aquestes obres de construcció d’una rampa amb accés directe al passeig marítim que passen per una zona de parcs i jardins i que tenen la llicència caducada. A més, l’alcalde s’hauria hagut d’abstenir en la firma del decret per raons de parentiu, ja que un dels membres de la comunitat de propietaris és familiar seu.
La informació la va publicar fa uns dies el diari local ‘El Mònic’ i ahir al ple Rovira va reconèixer que no podia signar el decret, però que això només era un defecte de forma, perquè podia tornar a signar-se el decret si ho feia el tinent d’alcalde corresponent. Des de l’equip de govern, es va defensar que les actuacions han estat legals i que ara els serveis tècnics estan estudiant què fer amb aquestes obres una vegada la llicència ha caducat.