La Junta de Govern de Toredembarra aprova un nou procés per licitar les obres de reforç del Bloc

La ciutadania podrà optar entre diferents opcions: una rèplica de l’antiga Alfa i Omega amb un cost d’uns 120.000 € o recuperar l’antiga piràmide metàl·lica que havia servit per varar i treure les embarcacions amb un cost d’uns 30.000 €

A l'esquerra de la imatge el Bloc, el dia que es va desmuntar l'Alfa i l'Omega. CEDIDA

La Junta de Govern Local del 5 de desembre va aprovar la contractació de les obres de reforç del Bloc davant de Baix a Mar amb la fórmula de licitació de procediment negociat sense publicitat, amb un pressupost de licitació de 82.309,90 € (IVA Inclòs). Aquest acord s’ha adoptat després que a principi d’octubre es declarés deserta la licitació anterior. Ara, amb el procediment negociat sense publicitat es convida directament tres empreses capacitades a participar.

El projecte preveu totes les actuacions necessàries per a dur a terme i instal·lar un revestiment de formigó armat al Bloc, compta amb un termini d’execució d’un mes i dotze dies i es requereix disposar d’un equip de submarinistes habilitats professionalment i amb experiència per a fer obres subaquàtiques.

Cal recordar que la funció inicial d’aquesta estructura anomenada el Bloc era la de servir com a punt de suport per a arrossegar les barques de pescadors tretes a la platja, i facilitar la seva sortida per a navegar. L’any 1999, l’Ajuntament de Torredembarra va instal·lar-hi una escultura d’acer de Rafael Bartolozzi, l’Alfa i Omega, que tenia una alçada total de 10 m, una amplada màxima de 4,8 m, i un pes estimat de 10 tones. Aquesta estructura va ser desmuntada el juny del 2018. Sobre el Bloc, actualment només hi ha uns pilons per a varar embarcacions. L’estat actual d’aquesta estructura és deficient, amb un important desgast i fragmentació degut a l’acció del mar. Degut a aquest fet, hi ha el perill que es produeixi algun ensorrament parcial de l’estructura.

D’altra banda, i pel que fa al futur de l’Alfa i Omega, el departament de Participació Ciutadana de l’Ajuntament de Torredembarra treballa per a realitzar un procés participatiu durant el primer semestre del 2020. Aleshores, la ciutadania podrà optar entre diferents opcions: una rèplica de l’antiga Alfa i Omega amb un cost d’uns 120.000 € o recuperar l’antiga piràmide metàl·lica que havia servit per varar i treure les embarcacions amb un cost d’uns 30.000 €.