La garrofa torna a protagonitzar les Jornades Gastronòmiques d’Altafulla

Enguany, l'esdeveniment tindrà lloc entre el 25 d'octubre i l'11 de novembre, coincidint amb la celebració de la festa major de Sant Martí

Imatge de l'acte de presentació de les Jornades Gastronòmiques d'Altafulla, amb el regidor de Começ, Jaume Sànchez, i els representants dels restaurants participants. Foto: Alba Sancha

Per tercer any consecutiu la garrofa esdevé protagonista de les Jornades Gastronòmiques d’Altafulla, que arriben a la seva 11a edició. Durant gairebé 20 dies, del 25 d’octubre a l’11 de novembre, els restauradors participants en aquest esdeveniment gastronòmic oferiran les seves elaboracions culinàries, centrades en la garrofa, un producte tradicional de la terra, normalment oblidat en la gastronomia mediterrània, tot i l’ampli ventall de possibilitats que ofereix. L’ambaixador de les jornades gastronòmiques d’enguany és Pere Felicidad, un destacat cuiner de les Terres de l’Ebre que també exerceix com a professor a les escoles d’hostaleria de Tortosa i Cambrils.

Salses, gelats, galetes, brownies, coques, tallarines, ganaché… Aquesta és només una petita mostra de les moltes elaboracions gastronòmiques que es poden crear amb la garrofa com a producte principal. “És el tercer any que fem servir la garrofa com a fil conductor”, ha explicat el regidor de Comerç de l’Ajuntament d’Altafulla, Jaume Sànchez. L’edil ha destacat la diversitat d’aplicacions d’aquesta “primera matèria ben pròxima”, un producte sovint menyspreat i poc utilitzat. Tot i això, Sànchez ha assegurat que “ja s’ha trencat el vel de desconeixença” entre els restauradors d’Altafulla i les seves creacions són cada vegada més elaborades i sofisticades.

En aquesta 11a edició de les Jornades Gastronòmiques d’Altafulla i terceres de la Garrofa participen 7 restaurants del municipi: El Pozo, La Toque, De Bar, L’oreneta, Voramar, Bruixes de Burriac i Costa Daurada. Aquests oferiran menús d’entre 25 i 38 euros, “un preu tancat”, segons ha puntualitzat el regidor de Comerç, tot detallant que en cap dels establiments s’excedirà aquest. Una de les novetats enguany és la data de celebració. Mentre que, normalment, l’edició de tardor s’ha acostumat a celebrar a principis d’octubre, aquesta vegada la data es compren entre finals d’octubre i principis de novembre -del 25 d’octubre a l’11 de novembre-, coincidint així amb la celebració de la Festa Major de Sant Martí, el programa de festes del qual donarà el tret de sortida el primer cap de setmana de novembre.

Pere Felicidad, ambaixador i xef experimentat en la gastronomia amb garrofa

D’altra banda, cal destacar que l’ambaixador d’aquesta edició és Pere Felicidad, un reputat xef de les Terres de l’Ebre que ha dedicat tota la seva vida a la restauració i la cuina més concretament, com ha apuntat Sànchez, i que actualment també imparteix classes a les escoles d’hostaleria de Tortosa i Cambrils. Felicidad ha destacat l’esforç dels restauradors altafullencs, ja que “no és fàcil oferir aquestes propostes utilitzant un element encara poc habitual a la nostra cuina, com és la garrofa”. Tot i això, el xef ha assegurat que els visitants “quedaran sorpresos de tot el que es pot fer amb aquest producte”.

Concurs #garrofa2018 a les xarxes socials

Per acabar, cal destacar el concurs que es realitzarà tant a Facebook, Instagram com Twitter, amb el hashtag #garrofa2018. Els comensals també tindran un paper actiu en les jornades gastronòmiques. Aquests podran penjar les seves fotografies més divertides i originals a les xarxes socials, sigui del plat o posant a algun dels restaurants participants. El guanyador serà obsequiat amb un àpat per dues persones a un dels restaurants participants i un llibre “La pastisseria i la cuina de la garrofa”.

Les persones premiades es donaran a conèixer el 16 de novembre i es comunicaran al web de l’Ajuntament d’Altafulla www.altafulla.cat. L’àpat per a dues persones es podrà fer de dilluns a divendres i tindrà validesa fins al 31 desembre de 2018.