Roda de Berà lluita contra la processionària del pi

La regidoria de Medi Ambient ha tornat a posar en marxa un any més la campanya contra la processionària del pi. La lluita contra aquest insecte, que suposa la plaga més important de les pinedes mediterrànies, es fa amb un tractament biològic preventiu que és innocu per a les persones i els animals. S’aplica a les fulles dels pins en el període en què les larves surten dels ous i comencen la fase d’engreix, alimentant-se d’aquestes fulles.

El tractament biològic s’aplicarà als pins ubicats a la via pública, zones verdes i escoles, com, la plaça dels Pins, plaça de la Sardana, Punt d’Informació Juvenil, al camp de futbol municipal, a l’avinguda de les Palmeres, a l’escola El Cucurull, a l’Institut Roda de Berà, a la zona verda de la Martorella, als pins del parc del Francaset, al Pujol de la Morella, a la zona verda de l’avinguda de Bonastre, al carrer Vallès, a la riera del carrer Igualada, al tram final de l’avinguda de la Manxa, al camí per a vianants del Pujol de la Morella, al carrer Pons, al carrer Salvador Dalí, al carrer Peixos, a la zona verda de Berà Mar, a la zona del dipòsit del carrer Gaudí i de les Piscines, a les zones verdes dels carrers Vallespir, Comerç, Sínia, Girona i Ramon Casas, o al perímetre de la Pedrera de l’Elies, entre d’altres zones verdes.

Es recomana, a més a més, als propietaris de jardins o terrenys amb pins que realitzin també el tractament per prevenir l’aparició de l’eruga, que es dona al febrer i al març.

El cicle biològic 

Les papallones neixen a l’estiu i cap a mitjans d’agost les femelles posen els ous al capdamunt de les fulles dels pins. Al setembre-octubre neixen les erugues que s’alimenten de les agulles dels pins. Les erugues constitueixen nius o bosses de seda que els serveixen de refugi per passar el fred de l’hivern.

Quan acaba l’hivern, al febrer i març, les erugues baixen dels arbres en filera fins al terra, s’enterren i construeixen el capoll on fan la crisalidació, i donen lloc a noves papallones a l’estiu següent.