Jordi Llopart, alcalde de Creixell i candidat a la reelecció per Junts per Creixell: “No es poden fer grans projectes perquè no hi ha finançament per poder-los fer”

Queda poc perquè acabi l’actual legislatura. Quina valoració fa d’aquests quatre anys?

Pràcticament la legislatura ha estat partida en dues parts. Els primers dos anys van ser per continuar gestionant tot el deute que havíem heretat l’any 2011 i que hem acabat d’organitzar i enquadrar dins les facilitats per poder anar pagant un préstec que ens va fer l’Estat. Després, des de finals de 2017, hem pogut anar treballant tot una sèrie de projectes de cara al poble pel que fa a obres i coses importants que s’havien de fer del dia a dia.

Han assolit tots els objectius que s’havien proposat l’any 2015?
No, a vegades per temes administratius o burocràtics, ha quedat tirar endavant més o menys un 40% de les obres que teníem subvencionades. Els projectes estan aprovats, els diners estan a la caixa de l’Ajuntament i l’únic que s’ha de fer és adjudicar-los. Alguns ja s’han començat a iniciar i d’altres s’hauran d’iniciar en aquest període vinent.

Quines coses han quedat pendentsper fer?
La remodelació de la Plaça Major, segones fases de parcs infantils i zones verdes, algunes obres en carrers, arranjaments vials i seguir amb la reconversió a LED de les faroles que s’ha estat fent per trams durant aquests anys. Són les coses del dia a dia i que ens agrada veure en condicions quan sortim per la porta de casa. Això és l’únic que podem fer.

Un dels grans èxits, a través del Pacte de Berà, ha estat la desviació de camions de l’N-340. Quina valoració en fa?
La meva valoració és bona perquè és una cosa que ha costat viatges a Madrid, reunions entre tots, algunes actuacions veïnals amb talls de carretera i, en aquests moments, la situació d’accidents que hi havia en tot aquest tram ha tingut una reducció bastant important amb la disminució del trànsit de camions al fer-los passar per l’autopista.

Un altre projecte que es treballa conjuntament amb Roda de Berà és la de fer un baixador de tren al sector de la platja. En quina situació es troba?
En el seu dia vam presentar un projecte al Departament de Territori i Roda de Berà també en va presentar un. Sabem que si un dia es fa haurà de ser entre els dos municipis. A nosaltres ens agradaria tenir-lo a Creixell i a ells tenir-lo a Roda, però si compartim un espai per poder-lo fer ja serà a llarg termini perquè això no passarà fins que s’acabi d’esclarir que és el que passa amb el tercer fil, com es fa i per on acaba passant.

Un dels episodis que ha marcat aquest mandat ha estat el tancament de la llar d’infants i els impagaments als treballadors. Ja s’han pagat els deutes, però quina solució té la manca d’una llar d’infants?
De moment, per substituir-ho, hem promogut la desafecció de l’antiga guarderia perquè se’ns permetés tindre una aula per poder atendre les famílies amb nens de 0 a 3 anys. Aquest curs ja s’ha fet d’aquesta manera, renovem per un altre any i, a més, també se’ns ha concedit una segona aula per poder-la ampliar. Aquesta ampliació permet que, quan puguem tirar endavant la llar d’infants com hauria de ser, tinguem aquesta atenció dins la proximitat de l’escola. Això és el que nosaltres volem perquè ajuda a que desprès els nens passin a l’escola per seguir el seus estudis. En aquest sentit, també hem demanat al Departament d’Ensenyament poder tenir una escola-institut de 0 a 16 anys perquè així els nens als 12 anys tampoc se’n vagin i es puguin mantenir dins l’espai escolar.

Es torna a presentar a la reelecció. Es veu confiat a poder repetir com alcalde per tercera vegada?
Això ho decidiran el dia 26 els veïns i veïnes del poble que vagin a votar. El que han de fer és una valoració de la feina que s’ha fet i de la que no s’ha pogut fet per una situació. Crec que bona part del municipi sap que no es poden fer grans projectes perquè no hi ha un finançament per poder-los fer i, bàsicament, s’ha de tocar de peus a terra com diu el nostre eslògan.
S’ha de mirar al futur en el sentit que la gent quan surti al carrer ha de veure el poble net, ha de tindre llum per veure a la nit i l’Ajuntament ha d’intentar mantenir tots els serveis que puguem donar. Per posar un exemple, hem estat quatre o cinc anys sense poder finançar el socorrisme a la platja i ara, gràcies a una subvenció, ja tenim un socorrista. Poc a poc anem intentant que els serveis que prestava l’Ajuntament tornin una altra vegada a la població.

Quins valors destacaria de la seva candidatura?
Primer de tot constància i treball continu i, pel que correspon a la meva part, una bona col·laboració amb la resta de regidors i els treballadors de l’Ajuntament, a qui els estic molt agraït per ajudar en poder tirar endavant aquesta situació.

Quin serà el pilar bàsic del programa electoral de Junts per Creixell?
La gent. Tot el programa està enfocat en la gent. Una de les novetats més importants és que puguem fer una recollida com Déu mana i una rebaixa en els metres cúbics de l’aigua de cara a fer un estalvi a la gent més gran de 65 anys que estigui empadronada a Creixell. També està al programa iniciar els treballs de revisió del Pla General. Per últim, millorar la recollida selectiva, tot i que això no depèn exclusivament del municipi. Espero que el Consell Comarcal, havent adjudicat la nova empresa que l’ha de fer, ens ajudi a millorar aquest servei amb el canvi de contenidors per donar una altra imatge. És tot un paquet conjunt que va en aquest sentit.

En què ha de millorar Creixell en el futur?
Creixell té moltes coses per millorar. Per una banda, s’ha de buscar que d’alguna manera tornin a ressorgir activitats econòmiques que permetin facilitar llocs de feina. Per l’altra, mantenir l’estructura del poble com a tal i fer un manteniment com Déu mana seguint les pautes que tenim. Això ho hem de fer de forma sostenible, de forma conjunta entre tots i amb l’harmonia suficient i la capacitat per poder-ho tirar endavant.

Per acabar, amb qui estaríeu disposats a pactar?
No em plantejo cap pacte com tampoc em plantejo treure majoria absoluta. Els resultats influeixen a l’hora d’anar a fer un pacte. Jo sóc partidari de tirar endavant en minoria com hem fet fins ara i anar a buscar pactes puntuals en determinades qüestions. Entenc que ha de ser així perquè és una forma de dialogar, de ser més transparent i de facilitar la comunicació amb la resta de partits. Si els veïns em donen una altra vegada la confiança de ser la llista més votada ja veurem com funcionen aquests pactes.