Pere Virgili: “Confiem en la societat i apel·lem al sentit comú de la gent”

Entrevista a l'alcalde de Roda de Berà

Imatge de l’alcalde de Roda de Berà. Pere Virgili. LA CIUTAT

S’acaba de complir el primer any de mandat. Quina valoració en fa?

Ha estat un any diferent i estrany. No havíem vingut a això però ens ha tocat. Pel que fa a gestió municipal, si apartem els gairebé tres mesos d’afectació per la covid-19, ha anat en la línia de la legislatura anterior en la qual també governàvem amb una minoria amplia. Això ens permet l’equidistància amb els diferents grups municipals perquè nosaltres som una agrupació d’electors i no tenim directrius de cap partit que ens marqui el que s’ha de votar a favor o en contra. L’únic que ens condueix és la intenció de la millora de la gestió municipal i això ens permet arribar a acord amb qui estigui disposat a arribar-hi. Estem governant oferint possibilitat d’acords puntuals amb tothom i els anem trobant. Seguim aprovant moltes coses per unanimitat o majoria i, de moment, seguim sense que ens tombin cap proposta en el plenari.

Van poder assolir alguns dels objectius que s’havien proposat abans de la pandèmia?

Difícilment. Als pobles de costa sempre fem broma dient que s’hauria de canviar la data de les eleccions. Això que les municipals es facin a finals de maig i s’acabi prenent possessió del càrrec a finals de juny en plena temporada turística dificulta que es pugui dur a terme l’obra de govern. A més, si com ha passat en aquest any hi ha una renovació en els regidors encara costa més perquè ningú arriba a l’Ajuntament ensenyat de com funciona l’administració pública. Els primers mesos sempre són d’arribar, veure com funciona tot i intentar posar coses en marxa.

Aquí pràcticament ens hem quedat. Portàvem nou mesos de govern, tres d’ells en ple estiu, en què alguna cosa havíem pogut començar, però aprovar i tirar endavant poques. S’ha de tenir en compte que quan arribes a l’Ajuntament hi ha hagut una aturada de mig any pel que fa a les inversions a causa de la convocatòria d’eleccions i costa tornar-ho a reprendre.

Ara, després de tot el que ha passat, en aquesta represa ens hem de replantejar de dalt a baix el nostre programa electoral, perquè pràcticament ja no serveix. Igual que el de la resta de partits polítics. L’has d’estripar i començar des de zero en moltes coses. En moltes regidories s’han de replantejar inversions o la manera de prestar serveis. Això és una feina que ara l’hem fet corrents en el dia a dia per poder interpretar i aplicar els BOE que anaven sortint, però a partir de setembre se’ns girarà la feina de planificació per emprendre aquests tres anys de legislatura que queden i on segur ens haurem de replantejar moltes coses.

Aquests últims mesos han estat marcats per la pandèmia del coronavirus i la crisi que ha provocat. Ha tingut un gran impacte a Roda de Berà?

En l’àmbit sanitari, a Roda de Berà hem hagut de patir sis morts. Percentualment són uns bons números comparats amb la comarca del Tarragonès o el Baix Penedès, tot i que evidentment un mort ja són masses. Després també ha vingut la crisi econòmica del tancament temporal de moltes botigues i empreses que han hagut d’aguantar aquest cop dur. Per això hem pres moltes mesures per tal de pal·liar els efectes de la crisi econòmica. Per últim ha vingut la crisi social i saber gestionar les angoixes de la gent, el confinament i les fases del desconfinament. Hem hagut d’aprendre ràpidament i a garrotades a fer coses per les quals no estàvem preparats i que no pensàvem que les hauríem d’aplicar mai. Hem hagut de prendre decisions de pressa que al cap de 24 hores ja estaven antiquades.

A la crisi sanitària hem pogut fer poc perquè no teníem competències, però en la crisi social fent voluntariats i en l’econòmica engegant plans d’ajuda als comerços i autònoms sí que hem intentat estar força actius i complementar ajudes que haurien de venir d’estances superiors com la Generalitat o l’Estat. Entenem que, en ser una administració més petita, la nostra maquinària és més àgil i hem hagut de prendre decisions per intentar parar la crisi econòmica que teníem.

Quines mesures econòmiques prendran des de l’Ajuntament per tal de pal·liar els efectes?

Pel que fa a mesures econòmiques hem pres les que ha pres gairebé tothom des del primer moment: ajornament dels pagaments de tributs, exoneració de taxes de serveis no prestats o terrasses no ocupades o la possibilitat d’ampliar les terrasses de bars. En el darrer ple també vam aprovar per unanimitat un pla de reactivació econòmica en el qual es preveuen un seguit de mesures de caràcter econòmic, tributari, social, turístic o de campanyes informatives. Moltes d’elles ja s’estan fent, altres han quedat aprovades en aquest pla de reactivació i altres s’aniran afegint a mesura que anem veient on ens porta aquesta situació.

Per nosaltres l’important serà al setembre o l’octubre quan ens hàgim de plantejar cap a on portem el projecte del pla de mandat. A més, en un municipi turístic com el nostre abocat als serveis, a l’octubre pel que fa a l’atur també pot ser complicat. Ara es reactivarà l’ocupació perquè estan obrint les guinguetes, els càmpings, la residència del Banc d’Espanya, els restaurants i es necessita personal. Però aquesta gent depèn d’un contracte de cinc o sis mesos per poder viure tot l’any i aquest any seran més curts o inexistents i a la tardor haurem d’estar preparats.

En aquest sentit, preveiem algun pla d’ocupació municipal per poder anar donant feines de manteniment de la via pública destinant romanents positius d’altres anys o fins i tot arribant a l’endeutament. Afortunadament, la bona gestió feta fa que tinguem un ràtio d’endeutament molt baix, al voltant del 10%, i ens permetria que en un moment com aquest l’ajuntament s’endeuti una mica més per poder injectar els diners a l’economia local donant feina.

I pel que fa a mesures socials?

Respecte a mesures socials, per exemple, l’activació del voluntariat. També l’increment de les partides en la modificació del pressupost que el plenari va aprovar farà un mes. Hem rascat algunes partides pressupostàries d’altres capítols per destinar una partida de 240.000 euros a la reactivació del comerç local que s’hagi vist afectat per la covid-19. Hi haurà unes subvencions que els comerciants ja podran demanar a principis de juliol.

També s’han multiplicat per quatre les partides d’atenció a les persones i serveis socials. El que intentem és que la gent pugui treballar i compensar-li el que ha perdut, però sabem que malauradament hi haurà molta gent que es veurà abocada a utilitzar els serveis socials. Des d’allà podrem atendre la compra de menjar, els pagaments de rebuts com la llum i l’aigua, la compra de llibres escolars, les despeses de transport i donar tot tipus de suports a les famílies que ja hi formaven part i les que ara s’hi han vist abocades. Gairebé s’han doblat les famílies de Roda que necessiten el suport dels serveis socials en aquest moment.

Roda viu en gran part del turisme, com creu que tot el que ha passat afectarà la temporada?

Crec que com a municipi turístic i de serveis, però que al mateix temps té el seu potencial en les segones residències i no en les places hoteleres, pot ser que econòmicament sigui un estiu dolent, però que no arribi a ser desastrós. Les últimes setmanes ja s’han anat ocupant les segones residències i amb el final de l’estat d’alarma s’haurà incrementat un 50% més. Sabem que d’aquests hi ha molta gent que està buscant els recursos per treballar des de casa a través de Wifi o fibra òptica, el que vol dir que en lloc de desplaçar-se a Barcelona cada dia per anar a treballar es quedaran aquí teletreballant.

Això farà que les hores de lleure que tinguin les passin a Roda i vagin a la platja, als restaurants o a passejar. Aquí és on nosaltres tenim la feina perquè tothom pugui gaudir, el comerç pugui arrencar i la restauració pugui viure, però al mateix temps mantenint la seguretat amb una higiene i una distància social que és el que de moment quedarà durant uns mesos. Ara en aquest moment estem abocats en poder conjugar les dues coses, per una banda que el comerç es reactivi i que no tingui un estiu desastrós, però per altra banda que es puguin garantir les mesures de seguretat necessàries i que aquell que utilitzi el seny el pugui utilitzar. Nosaltres confiem en la societat i ho hem demostrat obrint la platja quan es va poder i apel·lant al sentit comú de la gent.

La situació provocada pel coronavirus també ha provocat una modificació al FIC-CAT.

Hem hagut de modificar dates i fa uns dies vam signar el conveni d’aquest any una vegada aprovada la modificació del pressupost. Crec que va ser encertat canviar-ho de temporada. Ara al juny hauria sigut impossible fer-lo i esperem que al setembre i l’octubre sigui més fàcil, tot i que segurament hi haurà d’haver un plantejament diferent en algunes coses. Això és el que està treballant l’equip directiu i ja ens vam reunir per veure com ho encarem. Tot i això, tampoc sabem on serem a l’octubre i el que estem fent és planificar escenaris. Si els aforaments són més amplis i es pot mantenir l’ús de la mascareta en espais tancats, es podrà fer pràcticament tot. Això seria l’ideal, perquè nosaltres fa temps que volem apostar per la cultura i més ara que ha estat un dels sectors que més ho està patint.

El FIC-CAT va venir a Roda fa molts anys per quedar-se i, més enllà del mateix festival, ja té una incidència a les escoles, a l’institut o a la llar de gent gran. A més, aquest any farem una sèrie de projeccions de cinema a la zona del Roc amb pel·lícules reconegudes i premiades que han passat pel FIC-CAT. Per tant, estem estenent la implantació del FIC-CAT més enllà d’una setmana. És l’aposta cultural més important que té Roda i ens agradaria centrar la nostra imatge en el fet que el cinema s’hi palpa tot l’any.

En el cas de la Festa Major es mantindrà?

L’estructura central de la Festa Major serà igual. Tenim la sort que Sant Bartomeu és el 24 d’agost i encara queden dos mesos. Entenc que els municipis que tenien les seves festes majors al voltant de Sant Joan o Sant Pere les hagin suspès, però no entenc alguns casos que he vist que ja s’han suspès quan són a l’octubre. És cert que s’ha fet per injectar els diners en alguna partida extraordinària per fer front a la covid-19, però crec que és massa fàcil i no és just treure tots els diners de la cultura perquè hem d’ajudar els que ens fan gaudir amb la seva música o la seva imatge.

Nosaltres per festa major hem anul·lat o tenim pensat anul·lar algun esdeveniment, canviarem algun acte a un espai més gran o un espai obert, però l’eix central, si no passa res en aquests dos mesos, serà el mateix perquè els ciutadans se la mereixen. A més, també és una injecció econòmica al municipi perquè genera vida al carrer. Hem de donar a la gent la possibilitat de tenir una mica de vida social perquè després de tot el que ha passat ens la mereixem. Evidentment hem de mantenir les distàncies i les mesures de seguretat, però ens mereixem poder fer vida al carrer.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Creixen les agressions o discriminacions contra el col·lectiu LGTBI

Notícia següent

Es reobren els parcs infantils i les pistes esportives aquest cap de setmana

Notícies relacionades