Divendres, 29 de març de 2024
És notícia

El FIC-CAT arrenca amb l’estrena de ‘Barcelona 1714’ i una programació “molt potent”

Els millors actors catalans desfilaran per Roda de Berà fins el pròxim 15 de juny

La directora de la pel·lícula ‘Barcelona 1714’, Anna Maria Bofarull, acompanyada dels membres del seu equip al FIC-CAT.

La 12a edició del Festival Internacional de Cinema en Català Costa Daurada (FIC-CAT) ha arrencat aquest dissabte a la nit amb l’estrena en exclusiva de la pel·lícula ‘Barcelona 1714’, d’Anna Maria Bofarull. La directora està satisfeta del resultat del film tot i que ha reconegut que els anys de postproducció han estat feixucs.

Per la catifa vermella del festival, que se celebrarà fins al 15 de juny a Roda de Berà, han desfilat membres de l’elenc com Alba Brunet i Bernat Quintana. El FIC-CAT ha programat una seixantena de projeccions “molt potents”, segons el seu director Antonio Barrero. Enguany, l’organització lliurarà el premi honorífic al director de fotografia Josep Maria Civit i ha subratllat que han “superat amb escreix la paritat” en la direcció de les produccions.

Els protagonistes de la pel·lícula ‘Barcelona 1714’ han arribat amb cotxes d’època a les portes del Casino Municipal de Roda de Berà i han estat rebuts amb salves fetes pels membres dels Miquelets de Catalunya. Alba Brunet, Bernat Quintana, Juanjo Puigcorbé, Miquel Sitjar i Toni Albà han estat alguns dels actors que han desfilat per la catifa vermella del FIC-CAT, on s’han fotografiat. Abans, el grup de Miquelets han escenificat un combat entre una patrulla borbònica i un escamot de soldats catalans austriacistes a la plaça dels Pins del municipi.

Quatre anys de postproducció “feixuga i llarga”

El rodatge de ‘Barcelona 1714’ va començar l’agost del 2013 i es va allargar fins al 2014. Després de sis anys, quatre dels quals dedicats a tasques de postproducció, finalment, s’estrena la pel·lícula produïda per KaBoGa Films amb la participació de TV3. La directora, Anna Maria Bofarull, ha afirmat que rodar completament amb un plató de croma ha suposat tot un repte. “El croma li dona un estil molt particular”, ha dit. “Era un projecte ambiciós que vam rodar adaptant-nos a l’agenda dels actors i amb una postproducció que ha estat molt feixuga i llarga”, ha explicat Bofarull.

La directora també ha destacat que la pel·lícula té una “gran” banda sonora –amb una vuitantena de músics– i s’ha mostrat “molt satisfeta” del resultat obtingut, tot i el retard. “Em fa molta il·lusió estrenar-la perquè ha costat molt de fer. Avui serà el primer ‘feedback’ del públic”, ha expressat amb emoció. El film arribarà a les sales de cinema l’11 de setembre, coincidint amb la Diada.

Per la seva banda, el director del FIC-CAT, Antonio Barrero, ha definit ‘Barcelona 1714’ com una pel·lícula “artesanal”. “No podíem començar el festival amb més bon peu”, ha assegurat. A la vegada, ha afirmat que s’ha apostat per aquest film perquè es tracta “d’una directora, dona, de les comarques tarragonines” i d’un film amb un repertori d’actors d’arreu, però amb molts de tarragonins.

Entre aquests, hi ha Ferran Carvajal, Mikel Iglesias, Oriol Grau, Fermí Fernández, Txe Arana, Joan Negrié i Mercè Rovira. També hi ha aparicions especials de l’actor Toni Albà, del cantant d’Els Pets, Lluís Gavaldà; del músic de la Companyia Elèctrica Dharma Joan Fortuny, i els periodistes Elisabet Carnicé i Raquel Sans.

El fil argumental de la cinta està basat en el setge de Barcelona de 1714, a través de la història de l’Agnès, una jove que intenta sobreviure en una ciutat en guerra. La protagonista aspira a viure fora de la ciutat, fet que no pot entendre en Jan, l’home que estima, un jove oficial dedicat en cos i ànima a la defensa de la seva terra.

Una seixantena de produccions “molt potents”

A banda de l’estrena, el director del festival ha destacat que s’han programat una seixantena de produccions –sis llargmetratges, sis documentals, 19 curtmetratges, 11 videoclips i 16 treballs de centres educatius–. Algunes de les propostes són els llargmetratges ‘Els dies que vindran’ i ‘La filla d’algú’ –premiats recentment al Festival de Màlaga–, ‘Staff Only’, ‘7 raons per fugir’, ‘ARA’ i ‘La vida sense la Sara Amat’. Pel que fa als documentals inèdits, es projectaran ‘Maleïda 1882’ i ‘Pavlovsky’. També les produccions tarragonines ‘Solo in Papua’ i ‘A les fosques’, a més dels treballs ‘Goodbye, Ringo’ i ‘Idrissa, crònica d’una mort qualsevol’.

“Són produccions molt potents i segurament seran les que s’enduran els premis Goya i Gaudí. Moltes d’elles ja venen avalades pels premis de Berlín, Màlaga i, excepte, ‘7 raons per fugir’, la resta no han estat estrenades comercialment”, ha explicat Barrero.

La 12a edició assoleix amb escreix la paritat

Segons Barrero, la majoria dels membres del jurat són dones i, enguany, moltes de les produccions estan dirigides sota una batuta femenina. En aquest sentit, ha afirmat que han “cobert amb escreix la paritat”. Tot i això, ha lamentat que només hi hagi un 2% de dones que estiguin al capdavant de la direcció de fotografia. A banda, el director també ha denunciat la poca producció audiovisual en català per la manca de finançament. Davant d’això, ha demanat al Govern més implicació per fomentar la cultura.

TV3 rep el reconeixement per contribuir en la producció audiovisual en català

Abans de la projecció, el festival ha homenatjat Televisió de Catalunya per la seva contribució per la producció de treballs en català. “TVC està sent atacada a tort i a dret per l’esquerra i per la dreta, sense cap mena de pietat, creiem que algú ha de dir prou”, ha defensat Barrero. Per la seva banda, el director de TVC, Vicent Sanchis, ha lamentat que des de la cadena no es puguin destinar més recursos a les coproduccions.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Tàrrega construeix una escalinata de pedra amb rampa en un dels camins del Parc de Sant Eloi

Notícia següent

La Reus Viu el Vi supera el seu record històric

Notícies relacionades