La Part Alta de Tarragona celebra les Festes del Roser 2023

Els actes més tradicionals, com el Pregó, la Cercavila i la Processó es combinaran amb noves propostes com el mercat d'art i disseny “La Il·lustríssima” o el Mercadet Friki i de segona mà

temps lectura-Temps de lectura: 3 minuts

Les Festes del Roser 2023 arrencaran aquest dilluns 2 d’octubre a la Part Alta de Tarragona amb la inauguració de l’exposició sobre els gegants i moros del barri ‘Éssers de cartró i fibra’, que tindrà lloc a les 19 h, a l’Espai Turisme (c./ Major, 37).

Organitzades per l’AVV del Carrer Merceria i Voltants, les festes compleixen enguany el seu 98è aniversari de l’inici i els 41 anys des de la seva recuperació. Del 2 al 9 d’octubre el veïnat de la Part Alta, la ciutadania de Tarragona i els visitants podran gaudir dels actes més sentits i tradicionals com la Cercavila o la Processó o de propostes més noves com el mercat d’art, artesania i disseny “La Il·lustríssima” o el Mercadet Friki i de segona mà.

 

El Pregó, a càrrec dels “Cranqui”

El Pregó donarà el tret de sortida oficial a les festes, aquest dimarts 3 d’octubre, a les 20 h, a l’Antic Ajuntament. L’Antoni Masdéu i la Montse Nadal, de la família Masdéu Nadal, més coneguts com “Els Cranqui”, seran els pregoners d’enguany. En acabar, es retrà l’homenatge als perpetuadors de les Festes 2023: comerços, veïns i entitats del barri.

El vicepresident de l’AV del Carrer Merceria i Voltants, Sergi Carrillo, ha volgut posar en valor que “aquestes grans festes no serien possibles sense el suport i la implicació del veïnat, els establiments i la gent del barri”.

Entre setmana, s’han programat activitats per a tothom: Concurs gastronòmic de truites i postres (dimecres 4 d’octubre, 18 h, a la Pl. del Fòrum); Perfomance (dimecres 4, 20 h, a la Pl. de les Cols); xerrada ‘Vivències amb la moto fins Cabo Norte’, per Quim Moreno (dijous 5 d’octubre, 19 h, Antic Ajuntament); o música amb el grup Último Vinilo (dijous 5, 20:30 h, a la Pl. del Fòrum).

 

Gegants, Pubilla, Castells i Ball de Fanalet

El divendres 6 d’octubre, a les 18:30 h, arrencarà la Cercavila des de la plaça Sant Bernat i pels carrers del voltant, amb els nanos, els gegants vells i nous, els grallers, la Pubilla i Damisel·les. A continuació, a les 19 h, a la plaça de les Cols, tindrà lloc la proclamació de la Pubilla i les Damisel·les 2023. A les 20:30 h, els Xiquets de Tarragona aixecaran el Pilar d’honor davant la capella votiva del Roser. A la nit, el veïnat celebrarà el seu primer sopar de germanor i gaudirà del primer ball de festes amb DJ Jose i del tradicional Ball del Fanalet.

 

La Il·lustríssima, vermut, infantils, dansa i Ball del Ram

L’endemà dissabte dia 7, a partir de les 09 h, les Matinades pels carrers de la Part Alta, amb la Colla de Grallers del carrer de Merceria, s’encarregaran d’anunciar la festa. La canalla també podrà gaudir de diverses propostes infantils: V Torneig de Futbol Sala infantil (10:30 h, Col·legi Lestonnac-Ensenyança); animació infantil i màgia amb Mago Javi (17 h, Pl. del Fòrum); Contacontes amb el grup Arikis (18 h, Pl. del Fòrum).

Les festes recuperen enguany el mercat d’art, artesania i disseny “La Il·lustríssima”, que estarà present de les 10 a les 19 h, a les voltes del carrer de Merceria i voltants. A les 13 h, es podrà gaudir del Vermut Electrorumbamix, a la plaça del Rovellat (al costat del Call Jueu). A les 19:30 h, diversos grups ens delectaran amb un espectacle de dansa a la plaça de les Cols. Ja a la nit, a les 22 h, se celebrarà el segon sopar de germanor i, per acabar la revetlla, ball amb Jamaika Banda, el tradicional Ball del Ram i la disco a l’aire lliure.

 

Fi de Festa amb la Processó

El diumenge al matí, després de les Matinades, s’instal·laran jocs infantils amb inflables a la plaça del Fòrum.

Una de les propostes noves per aquestes festes serà el Mercadet Friki i de Segonà mà, que s’ubicarà sota les voltes del carrer Merceria i voltants. Al mercadet estarà format per una fira amb estands d’artesans i artistes alternatius i “El Rastrillu”, amb l’oferta del mercat de segona mà i intercanvi.

A les 10:40 h s’iniciarà la Cercavila per anar a missa, des de l’Antic Ajuntament fins a la catedral, amb les autoritats, el seguici del barri, veïns i veïnes, la Banda de la Germandat del Sant crist de Lepant i la Mares de Déu del Roser. En arribar, a les 11 h, se celebrarà la Missa solemne a l’altar major de la catedral. A les 12 h, des de la catedral, sortirà la Solemne Processó en honor a la Mare de Déu del Roser pels carrers d’aquesta zona de la Part Alta.

Les darreres activitats del diumenge s’iniciaran amb una fideuà popular (14 h, Pl. de Sant Bernat); inflables, coca amb xocolata, l’espectacle ‘Hit & Body Combat i el Karaoke, durant la tarda a la plaça del Fòrum; i com a comiat, el grup de versions Old Happy’s (21:30 h).

L’endemà dilluns 9 d’octubre, a les 19 h, com és tradicional, es clouran les Festes del Roser amb la Missa de Difunts a la capella de la Mare de Déu del Roser de la catedral, en record de les veïnes i els veïns traspassats en els darrers temps.