Dilluns, 24 de juny de 2024
És notícia

Un jutge de menors de Tarragona, partidari de rebaixar als 12 anys la inimputabilitat

Avatar photo

El magistrat alerta d'una "pujada alarmant" d'agressions sexuals de menors des de després de la pandèmia

Imatge del jutjat de Tarragona.

El jutge de menors de Tarragona Jesús María del Cacho Ribera s’ha mostrat partidari, en entrevista a TV3, de rebaixar als 12 anys la inimputabilitat penal, situada ara en els 14 anys. Del Cacho ha recordat que l’objecte de la Llei del menor és la “reinserció” del delinqüent, i alhora ha subratllat que, per bé que és una llei que castiga, també “educa”.

Per tant, ha afegit, “per què esperar?”. A més ha indicat que la norma té un avantatge respecte de la legislació civil, i és que “és coercitiva”.

El magistrat també ha indicat que els menors d’ara no són els mateixos de l’any 2000. “Abans eren petits, ara no”.

Tot plegat en el context d’una “pujada alarmant” d’agressions sexuals comeses per menors des de després de la pandèmia.

Del Cacho ha explicat que exerceix de jutge de menors des de fa 21 anys, i que darrerament la seva percepció i la dels companys és que ha pujat el nombre d’agressions sexuals comeses abans dels 18 anys. “Es denuncia més, però també n’hi ha més”, ha indicat. Cada dos dies, ha quantificat, els entra una cautelar d’agressions sexuals.

Les causes engloben tant les violacions com els tocaments, i per bé que el magistrat no s’ha mostrat categòric pel que fa a les raons al darrere de les agressions, sí que ha assenyalat que els informes dels tècnics indiquen que hi ha “molt consum de pornografia”, una dilució de valors i una manca d’habilitat d’educar dels pares. Una altra raó ha afegit, és la “immediatesa”, que ha provocat que la “tolerància a la frustració” hagi baixat molt.

D’altra banda, el magistrat ha defensat l’eficàcia de la Llei del menor, i ha assegurat que un 80% dels menors que s’hi han hagut de sotmetre s’han reinserit. En aquest sentit, ha defensat que la norma és “millorable, però bona”, perquè és “molt àgil” i “s’adapta” a les circumstàncies de cada menor.

És per això que s’ha mostrat partidari de rebaixar l’edat de la inimputabilitat als 12 anys, per poder començar abans amb la reinserció dels menors que hagin comès actes delictius, entre els quals les agressions sexuals. “L’avantatge és que des de l’àmbit penal, la mesura que s’imposa és coercitiva. En canvi, des de l’àmbit civil no. El que fa la DGAIA és molt bo, i si el menor col·labora va molt bé. Però i si no?”, s’ha preguntat el jutge.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Cinquena edició de l’Observatori de la Qualitat de l’Aire del Camp de Tarragona

Notícia següent

Una menor denuncia tocaments d’un quiromassatgista que ja va ser detingut el juny passat

Notícies relacionades