Joves de l’INS El Morell creen un joc de YouTube inspirat en Black Mirror

04 de març de 2021 a les 12:57h

L’alumnat de primer de batxillerat de l’INS El Morell,amb el suport de la regidoria d’Ensenyament de l’Ajuntament del Morell i en el marc del’assignatura de Ciències pel Món Contemporani, ha desenvolupat un projecte singularque té per objectiu conscienciar la ciutadania sobre els riscos associats al mal ús de latecnologia i la importància de prendre bones decisions. El format escollit per divulgar el seumissatge és poc habitual: un joc estil "Tria la teva aventura" i inspirat en la sèrie distòpicaBlack Mirror, desenvolupat a la plataforma YouTube, on la persona jugadora pot prendre decisions que afecten el transcurs de la història. 

De fet, l’assignatura fa servir un enfocament purament competencial i s'allunya del llibre detext per apropar-se a les dinàmiques de grup i els projectes. La seva professora, SusanaBujalance, descriu la metodologia com hands on, heads on, és a dir, mans ocupades, mentsenceses. Així, aquest segon trimestre, l'alumnat va poder votar la unitat didàctica quetreballarien. La guanyadora va ser "Fake news i els riscos de la tecnologia". És en aquestmarc que han creat el projecte "TECHNOCHOICE - Conseqüències per YouTUBe", fentun joc de paraules que posa el focus en el procés d'elecció (choice) i en el fet que triar una opció o altra comporti moltes conseqüències, "conseqüències per un tub". 

Bujalance assenyala que “l'alumnat treballa gran quantitat de competències participant enaquest projecte i alhora aporten a la comunitat, es tracta d'un aprenentatge-servei.” Així,“primerament s'informen sobre la tecnologia en qüestió, els seus avantatges i possibles malsusos i, posteriorment, divulguen aquest aprenentatge en un format creatiu, interactiu i per tant captivador per al públic”, detalla. 

Cookies, vídeos deepfake, assistents virtuals i cotxes autònoms són només algunes de lestecnologies de què l'alumnat ha creat històries distòpiques. “Aquest treball en grup té mésfeina de la que sembla”, exposa una de les alumnes participants, la Laia, ja que “són molteshores de dedicació, però l'hem gaudit, hem rigut molt dissenyant-lo i, especialment, gravantles escenes”. “La veritat és que ens sentim molt orgulloses del resultat final. Volem que hijugui tothom, i llavors s'adonaran que, sense voler, aprendran, igual que ens ha passat a nosaltres tot creant-lo”, afegeix. 

En aquest enllaçes pot accedir a la llista de reproducció on hi ha totes les històries.

Sobre l'autor
C CIUTAT
Redacció
Veure biografia
El més llegit