José Antonio Mas: “El preu mitjà del lloguer a Tarragona augmenta sostingudament”

temps lectura-Temps de lectura: 3 minuts

El Col·legi i Associació d’Agents de la Propietat Immobiliària (COAPI) treballa per donar garanties als consumidors a través seus col·legiats, que han de respectar un codi deontològic. Com en altres sectors, però, el món dels agents de la propietat ha patit cert intrusisme laboral que posa en perill el mateix consumidor i la professió. Parlem amb José Antonio Mas, president de COAPI a Tarragona, sobre les noves tendències del mercat immobiliari i la importància del col·legi en l’actual context.

 

Com afectarà la pujada dels tipus d’interès en el mercat immobiliari?
L’anunci de la pujada dels tipus d’interès per part del BCE es pot traduir en una reducció del consum i evidentment en un encariment de les hipoteques, per tant, s’espera una certa contracció en la demanda per als pròxims mesos. La inestabilitat del mercat pot provocar una pèrdua d’inversió, ja que les pujades de tipus d’interès encarirà les operacions i no les farà tan atractives. Però no hem de perdre de vista que el mercat immobiliari fins ara ha estat en creixement continuat, durant l’últim any han augmentat les compravendes i també el preu de l’habitatge. Continuarà existint demanda, sobretot del primer habitatge, per tant, no esperem que aquest tipus de compres estiguin molt afectades per la pujada d’interès tot i que es moderaran igual que també ho faran els preus que sense baixar pot ser que s’estanquin o es moderin.

 

 En quin estat considera que es troba el parc de lloguer al territori?
És evident que en aquests moments a Tarragona, igual que a la resta de l’estat existeix més demanda que oferta, per molts motius diferents, això fa que el preu de l’habitatge de lloguer sigui molt alt comparat amb els salaris. El preu mitjà de l’habitatge a Tarragona se situa sobre els 8,5 € el m2 i aquesta xifra va augmentant sostingudament des d’inicis d’any.

 

Al Govern espanyol hi ha disputa sobre com enfrontar les problemàtiques del lloguer. Existeix alguna ‘recepta màgica’ per tenir preus més assequibles?
Tot es tracta d’un equilibri entre l’oferta i la demanda, mentre continuï existent poca oferta i molta demanda mai s’aconseguirà aquest equilibri en els preus. La solució demana augmentar l’oferta i això es pot fer de moltes maneres, des d’inversions en molt més parc públic d’habitatge com amb polítiques que facin possible noves construccions i rehabilitacions que generin o recuperin habitatges.

 

En el cas del Camp de Tarragona, Tarragona-Reus tenen unes característiques diferents de les de Vila-seca-Salou. En què es diferencien els mercats immobiliaris d’aquestes zones?
Tant Vila-seca i Salou com tota la costa Daurada i brava (la zona de Calafell, Cunit, etc.) tenen un gran atractiu per les seves platges i tots els serveis lligats a elles. Són també zones amb molt de turisme de platja i estiu. Aquestes localitzacions tenen moltes segones residències tant d’un públic internacional com nacional amb un important perfil de client de l’Aragó. També existeixen moltes empreses dedicades al lloguer turístic de cases i apartaments. La gran diferència seria el públic i les necessitats d’aquests envers el tipus d’habitatge.

 

Parlant de la feina com a associació-col·legi, com es troba el sector després de la desregulació de 2000?
La liberalització de la professió va ser un pas enrere que es va traduir amb una pèrdua de garanties per al consumidor. L’habitatge és un dret fonamental i igual que un metge no pot exercir sense tenir uns coneixements que ofereixin unes garanties als pacients amb la nostra professió passaria el mateix. Un API ha d’estar informat constantment sobre la legislació, noves mesures i eines per donar el millor servei als clients.

 

Quina és la principal raó de ser del COAPI?
El Col·legi i Associació d’Agents Immobiliaris de la província de Tarragona agrupa el col·lectiu professional d’Agents de la Propietat col·legiats i associats i els defensa i representa davant les institucions des de l’any 1949.

Com a Corporació de Dret Públic vetlla per la defensa dels usuaris i consumidors i s’estableix en defensa dels interessos dels Agents de la Propietat Immobiliària i en el prestigi de la professió.

El nostre col·legi i associació treballa per a donar les màximes garanties als consumidors de manera que tots els nostres col·legiats se sotmeten a un codi deontològic i posseeixen un número d’inscripció en el Registre d’Agents Immobiliaris de Catalunya, obligatori per a l’exercici de l’activitat immobiliària a Catalunya.

 

Com se sosté econòmicament el COAPI?
La nostra institució se sosté únicament de les quotes dels nostres col·legiats i associats que reverteixen en els mateixos en forma d’assessorament jurídic i fiscal, formació, comunicació actualitzada i tot tipus d’acompanyament que es pugui necessitar per al correcte desenvolupament de la professió.