Dimarts, 10 de desembre de 2024
És notícia

El Joan XXIII posa en marxa una tècnica nova per alleugerir el dolor de la neuràlgia del trigemin

Avatar photo
La neuràlgia del trigemin és una afecció caracteritzada per un dolor intens

El Servei de Neurocirurgia de l’Hospital Universitari Joan XXIII, servei estès de  l’Hospital Universitari de Bellvitge, que coordina el Dr. Andreu Gabarrós, ha  posat en marxa una nova tècnica anomenada tècnica de Mulan per alleugerir el  dolor agut a les persones que pateixen neuràlgia del trigemin. Aquesta tècnica consisteix en la compressió del gangli de Gasser mitjançant un catèter, pilota o  infiltració percutània amb glicerol; una alternativa mínimament agressiva per al  tractament d’aquesta patologia. 

El gangli de Gasser és part del sistema nerviós perifèric i es troba ubicat a la  base del crani. És el més gran i més important dels ganglis dels nervis cranials,  i està compost per vies sensitives. Les funcions del gangli de Gasser són vitals  per a la sensibilitat de la cara. Un dels trastorns més comuns associats a aquest  gangli és la neuràlgia del trigemin, una afecció caracteritzada per un dolor intens  i sobtat a la cara. Aquest dolor pot ser desencadenat per activitats quotidianes  com menjar, parlar o fins i tot tocar-se la cara. Aquesta patologia és tan debilitant  que en molts casos els pacients experimenten pensaments suïcides a causa de  la intensitat del dolor, explica el cap de la Secció de Neurocirurgia de l’Hospital  Joan XXIII, el Dr. Dennis Céspedes. “És, sens dubte, una de les condicions més  difícils de tractar en neurocirurgia, ja que les opcions tradicionals poden ser més  agressives”. 

La tècnica de Mulan ha demostrat ser altament efectiva i eficient per alleugerir el  dolor i recuperar-se ràpidament, comparada amb altres tècniques quirúrgiques  més agressives. Aquesta tècnica és un procediment percutani, és a dir, a través  de la pell, sense necessitat de fer una incisió quirúrgica oberta. El també  neurocirurgià de l’Hospital Joan XXIII, el Dr. Michael Anka, assegura que “no  només redueix el risc de complicacions, sinó que també permet una recuperació  extremadament ràpida en la majoria dels pacients, que experimenten  alleugeriment immediat o durant les primeres hores postoperatòries”.

Precisió de la tècnica de Mulan 

L’Artis Pheno, que és un robot radiològic, permet que el neurocirurgià planifiqui  la trajectòria ideal cap al gangli de Gasser, amb una precisió mil·limètrica.  Mitjançant l’ús de la tecnologia de Needle Guide, es genera un mapa de  trajectòria guiat per imatges tridimensionals, que s’actualitzen contínuament  durant el procediment. Aquest sistema no només ajuda a visualitzar la trajectòria,  sinó que també projecta un làser a la pell del pacient que indica el punt exacte  d’entrada i l’angle precís per introduir l’agulla o el catèter. 

Si durant el procediment es detecta una desviació de la trajectòria planejada, les  imatges del TAC i el sistema de guia permeten al cirurgià corregir immediatament  la direcció de l’agulla. Aquest fet redueix significativament la possibilitat de patir  complicacions i el risc de danyar estructures vitals. 

En contraposició, les opcions de maneig conservador, com la medicació crònica  amb anticonvulsivants o analgèsics, només són efectives parcialment i estan  associades a nombrosos efectes secundaris, a més de no brindar un  alleugeriment permanent. D’altra banda, les cirurgies obertes, com la rizotomia  o la descompressió microvascular, poden ser efectives, però impliquen un risc  quirúrgic més elevat i un temps de recuperació prolongat. Per això la tècnica de  Mulan es converteix en una opció ideal.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Balanç molt positiu d’Èxit, Fira de les Professions, a Vilafranca

Notícia següent
Estació Bus Valls

Apunyalat un conductor de Plana a qui volien robar la recaptació

Notícies relacionades