Dissabte, 25 de gener de 2025
És notícia

Innovació i millora contínua per una xarxa de sanejament resilient

Avatar photo
Reparació amb el sistema de mànega de la xarxa de clavegueram al carrer Pons d’Icart

El sanejament és un pilar fonamental per garantir la salut pública, a més d’un factor estratègic en la lluita contra l’emergència climàtica. En aquest darrer any els seus efectes s’han fet evidents de manera molt contundent i dramàtica, per una banda, l’episodi de sequera extrema i de l’altra els efectes de les pluges torrencials que han colpejat València i també han afectat el litoral tarragoní. Les projeccions climàtiques alerten que aquests dos efectes seran cada cop més freqüents i severs. Així, es produiran períodes amb precipitacions inferiors als valors normals de manera més freqüent i també augmentaran els episodis de precipitació intensa i duradora. Davant aquesta realitat climàtica hostil, la societat es troba enfrontada a un repte que és col·lectiu i que cal abordar de manera integral i polièdrica. Les ciutats han d’adaptar la seva realitat i aportar respostes eficaces per garantir la seguretat i el benestar de la ciutadania. 

La gestió del cicle urbà de l’aigua és clau davant aquest context i els reptes a afrontar són urgents i complexos. El drenatge urbà a la zona costanera mediterrània exigeix accions i compromís per minimitzar uns riscos ineludibles. En aquest sentit, l’Empresa Municipal Mixta d’Aigües de Tarragona, Ematsa, treballa amb l’Ajuntament de Tarragona amb visió estratègica per aportar solucions eficaces a mitjà i llarg termini que redueixin la vulnerabilitat dels municipis davant d’aquest desafiament.

Xarxa de sanejament: innovació i millora contínua

La companyia d’aigües gestiona els prop de 300 quilòmetres de xarxa de sanejament de Tarragona i la Canonja i manté una vigilància permanent, mitjançant inspecció robotitzada. Aquesta tasca facilita el manteniment preventiu de la infraestructura assegurant el seu correcte funcionament i, alhora, preservar l’entorn. Fruit d’aquesta inspecció, s’està executant un pla de millora de la xarxa de clavegueram que té com a objectiu renovar 30 quilòmetres de col·lectors en un període de 8 anys. Aquestes actuacions es duen a terme amb un sistema de mànega que no requereix obrir rasa. Aquesta metodologia de treball, però, no es pot implementar en tots els trams, en un 25% d’ells, caldrà obertura de rasa. 

El sistema de mànega escurça els terminis d’execució a 24/48 h, a més de reduir els costos fins al 50%. La reparació posa fi a possibles filtracions, millora el rendiment i la capacitat de drenatge de la xarxa, evita la creació de sediments i minimitza la proliferació de plagues, ja que elimina esquerdes i rugositats.

Especialització en la gestió de plagues

El control de plagues és una altra de les activitats que la companyia d’aigües duu a terme a la xarxa de clavegueram. Una gestió que es va iniciar l’any 2013 i, en aquesta dècada, ha aconseguit consolidar un sistema de treball basat en l’especialització i la innovació tecnològica i amb una sinergia integral amb el manteniment preventiu que ha permès reduir la presència de paneroles i rates de manera significativa. Els darrers quatre anys, els avisos s’han reduït un 40%. La clau d’aquest èxit ha estat l’enfocament preventiu. En lloc de reaccionar a les plagues un cop ja són un problema, es treballa per anticipar-se i evitar la seva proliferació de manera planificada i proactiva. 

Aplicació de tractaments per al control de plagues al clavegueram

Una de les principals millores en el control de plagues ha estat el desenvolupament d’eines pròpies per a l’aplicació dels tractaments creades a partir de les necessitats detectades per equip tècnic d’Ematsa. Ara mateix, la companyia d’aigües disposa de dos aparells completament desenvolupats per l’equip encarregat de la gestió de plagues i un espai habilitat com a banc de proves per testejar equips i tractaments. 

Modelització i planificació estratègica

La planificació estratègica, juntament amb la gestió i el manteniment de la xarxa, són essencials per fer front als reptes que posa al davant l’emergència climàtica. Per això, Ematsa impulsa la transformació digital en la gestió del cicle urbà de l’aigua, a través de la sensorització, el monitoratge i el processament de dades per millorar la capacitat d’actuar de manera preventiva i predictiva per garantir l’ús eficient de l’aigua i preservar els recursos i l’entorn. 

En aquest sentit, la modelització matemàtica de les xarxes d’aigua és una tasca primordial per treballar en models predictius que permetin adaptar i ajustar les instal·lacions davant episodis de sequera o pluges torrencials. Aquesta feina es complementa amb la incorporació de les previsions meteorològiques i amb la instal·lació de sensors i sistemes d’anàlisi en continu a les xarxes pel control de la qualitat i disponibilitat de l’aigua.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Sistemes de drenatge urbà adaptats i sostenibles

Notícia següent
gremi-pagesos-tarragona

El gremi de Pagesos de Sant Llorenç i Sant Isidre atorga els seus màxims guardons

Notícies relacionades