Tarragona té un problema amb les plagues urbanes que podria esdevenir un “problema de salut pública”, tal com reconeix el consistori. El principal enemic públic, en aquest sentit, és el colom, però l’Ajuntament lluitarà contra altres espècies que campen per la ciutat sense control, com ara els rosegadors, les paneroles, els estornells o, a l’estiu, els mosquits.
Per aquest motiu, tal com avancen el ‘Diari Mes’ i el ‘Diari de Tarragona’, l’Ajuntament ha tret a licitació, per la via d’urgència, un nou contracte per a la gestió de les aus urbanes a la ciutat i que també inclou actuacions contra altres espècies d’animals.
L’objectiu és evitar “un problema de salut pública” després que aquest mateix mes hagi finalitzat el contracte amb l’empresa que s’encarregava d’aquestes actuacions, que no han donat els resultats esperats.
Així, Tarragona canvia els seus objectius en els pròxims anys. El principal serà passar de tenir 7.000 coloms per quilòmetre quadrat —en alguns barris, amb la densitat més alta de coloms de tot Catalunya— a tenir-ne “només” uns 2.500 per km².
El nou contracte s’allargarà fins al 2027 i preveu diverses actuacions per controlar la població de coloms i després reduir-la. Entre elles hi ha la col·locació de 20 gàbies mòbils que s’aniran canviant d’ubicació per atrapar els ocells, i que se sumaran a les 56 gàbies ja instal·lades i que són fixes.
El contracte, tal com recullen els mitjans citats, es divideix en tres lots. El primer gestionarà la proliferació de coloms, tudons, cotorretes argentines, gavians, gavines i tórtores turques a la ciutat, amb un pressupost de gairebé 280.000 euros. S’exclou expressament l’ús de pinso anticonceptiu, que no ha funcionat en altres ocasions.
El segon lot està centrat en els estornells. L’objectiu del consistori és expulsar aquests ocells del nucli urbà, especialment entre l’octubre i el març, i evitar que els seus excrements a la via pública es converteixin en un problema de salubritat. Per fer-ho, s’instal·laran altaveus i s’actuarà en finques privades on la presència d’aquests ocells acabi afectant l’espai públic. El pressupost d’aquest lot és de poc més de 48.000 euros.
El tercer lot del contracte se centra en els rosegadors i els insectes que proliferen a la ciutat. L’empresa haurà de fer dues analítiques ambientals cada any a les escoles i desratitzar i desinsectar els centres, especialment pel que fa als mosquits i les vespes. Aquestes actuacions també es faran als centres cívics i les llars de jubilats —cada dos mesos— i als teatres i equipaments culturals municipals —cada tres mesos. El pressupost és de gairebé 120.000 euros.
Llistat de mesures per lluitar contra les plagues a Tarragona
De manera simplificada, aquestes són algunes de les actuacions que es duran a terme a Tarragona per lluitar contra les plagues.
- Dispersió de tórtores a zones de la ciutat on no provoquin afectacions.
- Retirada de les gavines ferides de la via pública.
- Retirada dels nius de cotorretes que provoquin afectacions a la via pública.
- Instal·lació de 20 gàbies mòbils per capturar coloms.
- Instal·lació de 5 gàbies per resoldre queixes ciutadanes puntuals amb els coloms.
- Retirada de nius d’aus a les escoles, especialment a la Part Alta i la Part Baixa.
- Retirada de nius a la via pública (façanes, terrats, cablejats elèctrics…).
- Solució de queixes ciutadanes a domicili.
- Coordinació d’actuacions amb el Port de Tarragona.
- Alarmes i crits contra els estornells en 9 punts de la ciutat.
- Inspecció i solució de proliferació de rosegadors i insectes en instal·lacions públiques.
- Control de mosquits, paneroles, vespes i mosquits en parcs, jardins i zones amb aigua de la ciutat.
- Atenció ciutadana per resoldre incidències amb coloms, estornells o rosegadors.