Gènere Lliure: “Volem que la gent s’adoni que el llenguatge homòfob molesta”

Aquest dijous se celebra el dia mundial contra la LGBTIfòbia

Fa prop de dos anys va néixer una nova plataforma de lesbianes, gais, bisexuals, transsexuals i intersexuals a Tarragona. Gènere Lliure ha protagonitzat les darreres diades pròpies del moviment per l’alliberament i l’orgull LGBTI a la ciutat, juntament amb altres entitats com H2O o Assexora’t. La seva vessant més reivindicativa els portarà a organitzar una activitat pública a la Rambla Nova aquest dijous 17 de maig a partir de les 18:30 hores, amb el títol “Et consideres una persona LGTBòfoba?”. I és que aquest dia es commemora la retirada de l’homosexualitat del llistat de malalties de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) l’any 1990. Parlem amb Mons Buyó, Antonio Tolrà i Ivana Jiménez, membres de la plataforma, per conèixer la situació del col·lectiu a la ciutat.

-Quina és la situació actual del col·lectiu LGBTI a Tarragona?
-M: És sorprenent perquè no pretenem ser un observatori ni ser un col·lectiu que es dediqui a valorar com està la situació. Intentem ser més un col·lectiu de visibilització i de denúncia.
-A: Des de fora el que veig jo és que està com sempre, hi segueix havent homofòbia, no observo gaire canvi.

-Falten espais de trobada a la ciutat?
-I: Jo considero que està bé que hi siguin però qualsevol espai hauria de ser per a persones LGBTI, no crec que sigui una solució sinó que acaba sent un aïllament del col·lectiu.
-M: Seria altre cop tornar-nos a tancar quan el que volem senzillament és ser qui som en societat i compartint amb gent que tenen altres sexualitats o identitats de gènere que el cisheteropatriarcat interpreta com les normatives.
-A: Jo el que interpreto és que no hi ha cap lloc, cap refugi. Qui més qui menys té un patiment que la societat ens té fòbia i sentim la necessitat de tenir espais on la gent ens comprengui, ens entengui, s’agraeix molt que hi hagi un lloc on et puguis destapar, ser com ets. No aniràs al mig de la Rambla i diràs “soc bisexual”, però de tant en tant s’agraeix que puguis anar a un amic o un grup d’amics i li puguis dir que soc així i em sento a gust amb vosaltres. Això no ho he trobat a Tarragona, l’únic lloc que he vist que es pugui fer és a Gènere Lliure, no he trobat ningú més que ho faci.

-Durant anys s’han fet servir les etiquetes de gais, lesbianes, trans, etc. Ara la tendència és parlar de gènere i sexe divers. Podeu explicar la diferència?
-M: A algunes ens agradaria que fos gènere i sexe dissident. Jo no he estat mai una persona d’etiquetes però reconec per exemple arribar a la meva edat i trobar una d’aquestes etiquetes existents nova m’ha ajudat a sentir-me bé amb mi mateixa i amb el meu entorn. Les etiquetes que hi ha fins ara estan bé per visibilitzar, lluitar, però a la llarga volem la deconstrucció del gènere i que cadascú s’identifiqui com vulgui i que tingui l’expressió de gènere que més li agradi o cap i que no hi hagi cap problema.

-Com afronteu la diada del 17 de maig? Quines són les principals reivindicacions?
-I: Farem una activitat a la Rambla que seria com un “pasapalabra” dit d’una manera col·loquial. És un dia que està oblidat i que no es fa molta cosa, és un dia molt important.
-A: Les reivindicacions són moltes perquè hi ha molts tipus de fòbies al nostre entorn. A banda també participarem en alguna taula rodona.

-Com valoreu la tasca institucional contra la LGBTIfòbia?
-M: Veig que és positiva la creació del SAI dins l’Ajuntament, entenc que potser per limitacions pressupostàries no fan tot el que voldrien, però preguntat a la gent que som activistes del moviment GSD qualsevol cosa que es fa està bé però sempre és poca. L’activitat de dijous hem pensat fer-ho des de la vessant positiva perquè volem poder parlar amb gent i que s’adonin que moltes vegades hi ha llenguatge homòfob que pot estar molestant gent, o com definim gent sense preguntar-los primer amb quin pronom prefereixen que els tractem.