El Fòrum de la Justícia de Tarragona serà una realitat el 2026

El Fòrum de la Justícia de Tarragona se situarà en un solar propietat de la Generalitat al carrer Arquebisbe Pont i Gol

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

La consellera de Justícia, Drets i Memòria de la Generalitat, Gemma Ubasart, ha anunciat aquest dijous que el Fòrum de la Justícia de Tarragona serà “una realitat” l’any 2026.

Ho ha dit en una roda de premsa a la Delegació del Govern al Camp de Tarragona, ha explicat la Conselleria en un comunicat.

“Tenim projecte, tenim ubicació i, el que és més important, tenim consignació pressupostària i terminis clars”, ha assegurat, i ha detallat que es destinaran al projecte 70 milions d’euros.

El departament preveu que el setembre d’aquest any es liciti el projecte i les obres comencin el març del 2024 i s’allarguin fins al 2026.

Ubasart ha dit estar convençuda que el nou Fòrum “solucionarà molts problemes i esdevindrà un actiu imprescindible per a la demarcació i per al conjunt del país”.

Aquest edifici suposarà conjuminar tots els equipaments judicials que ara estan dispersos en set punts diferents de la ciutat, tenint en compte que és l’única capital de província que actualment no té totes les dependències judicials concentrades.

UBICACIÓ

El Fòrum de la Justícia de Tarragona se situarà en un solar propietat de la Generalitat al carrer Arquebisbe Pont i Gol, prop de la comissaria de la Guàrdia Urbana, de la comandància de la Guàrdia Civil i de l’Hospital Joan XXIII, en el que el departament ha qualificat d’una “ubicació estratègica”.

Ubasart ha recordat que l’anterior consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, ja es va decantar per aquesta localització després de sospesar també rehabilitar l’edifici de la Tabacalera, i ha dit que l’equip actual ratifica la decisió que va prendre l’anterior en aquest sentit.

El Fòrum se situarà al costat del Centre Obert de Tarragona que està en construcció: tots dos formaran “una unitat uniforme des del punt de vista arquitectònic i urbanístic” tot i que seran dos edificis independents separats per un carrer privat només per als serveis judicials.

32.000 METRES QUADRATS

L’edifici tindrà 32.000 metres quadrats hàbils amb cinc plantes d’alçada i una subterrània que acollirà tots els equipaments de justícia, entre els quals l’Audiència de Tarragona, els jutjats de la ciutat, la seu de la Fiscalia, el Registre Civil, col·legis professionals i els serveis territorials de justícia.

A l’edifici “es garantiran accessos i circuits diferenciats per preservar la integritat de víctimes i testimonis, especialment les més vulnerables com els menors o les dones víctimes de violència masclista”, i també hi haurà circuits per conduir detinguts i excarcerats.

A la planta subterrània hi haurà els serveis de patologia de l’Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya (Imelec), la zona de detinguts, l’arxiu territorial i el dipòsit d’efectes judicials.