Forn Sistaré, fleca emblemàtica de Reus, torna a estar entre els cinc finalistes del Concurs Millor Pa de Pagès Català 2025 de la IGP Pa de Pagès Català, un guardó que premia l’excel·lència del pa artesà tradicional al nostre país. Els altres finalistes són Forn Cal Moliné (Manresa), Forn l’Espurna (Berga), Forn Gil (Barcelona) i Panarra (L’Hospitalet de Llobregat).
Una tradició de qualitat i aposta familiar
Forn Sistaré no és cap novell en aquestes alçades del concurs: va guanyar en l’edició de 2016 i ha estat finalista en diverses ocasions. Dirigida per la família Pàmies — Xavi i Xavier Pamies — la fleca ha mantingut una resposta fidel pel que fa a qualitat, artesania i respecte per les tècniques del pa de pagès.
És precisament aquesta constància la que ha permès que Forn Sistaré segueixi no només competint, sinó sent un referent del pa artesà dins la IGP.
La final que decideix al millor
La gran final del concurs tindrà lloc el 25 d’octubre a Sant Vicenç dels Horts. Allà, davant d’un jurat especialitzat, es tastaran a cegues els pans finalistes, i es valorarà no només el gust, sinó aspectes com l’aspecte, la textura, la crosta, la molla, el color o la presentació. El guanyador es farà amb una placa acreditativa i un premi en metàl·lic, a més del prestigi que suposa obtenir la màxima valoració dins la IGP.
Reus i l’esperança d’un nou triomf
Per Reus, Forn Sistaré representa molt més que una fleca: és part de la memòria local i de la cultura gastronòmica de la ciutat. Si guanya, tornaria a posar Reus al capdamunt del mapa del pa de pagès català. El públic reusenc ja ha mostrat el seu suport en les diferents edicions, assistint i seguint de prop les competicions.
A més, la capacitat de Forn Sistaré per adaptar-se a les demandes de qualitat actuals, i alhora conservar els sabors i tradicions, li dona un avantatge clar en un concurs on l'autenticitat compta.