Les setmanes prèvies a Nadal són, per molts, el moment de comprar els productes més exclusius i delicats, aquells que faran brillar els àpats familiars. Al Mercat de Tarragona, una de les destinacions més populars de la zona per a aquells que busquen peix i marisc frescos per a les festes, les parades estan aquests dies plenes de compradors, i també d'incertesa pel que fa a l'augment dels preus.
Els productes més sol·licitats són, com no podia ser d'altra manera, els més selectes: rap, gamba vermella, escamarlans, llobarros i orades, entre d'altres. Tot i això, la pujada generalitzada del preu del peix, que ha arribat a un increment d'un 6% global, ha marcat la pauta de les vendes a les peixateries. "Està molt car, però un cop a l'any es pot fer", afirmen la Maria Àngels i el Joan, una parella de Bràfim que s'han gastat uns 200 euros en peix per als àpats de Nadal. "La sèpia ha pujat bastant", han afegit en declaracions a l'ACN.
Aquest any, les parades de peix del Mercat de Tarragona, tot i tenir bon volum de vendes, han estat més tranquil·les del que és habitual. La Mònica Belchi, encarregada de la peixateria Rosa, explicava que les compres han estat una mica més "fluixes" que en altres anys: "La gent ha comprat abans per congelar i no s'esperen a l'últim dia".
L'Impacte del preu en la compra de peix i marisc
El preu dels productes estrella d'aquestes festes ha augmentat considerablement. La gamba vermella, el marisc amb més demanda en aquestes dates, es ven entre 96 i 120 euros per quilo de mitjana, mentre que l'escamarlà també ha pujat de preu. "Com més s'apropa a Nadal, el que va més car és la gamba i l'escamarlà perquè hi ha molta més demanda", explicava Belchi. Aquesta demanda fa que els preus s'incrementin notablement a mesura que s'acosta la vigília de Nadal, moment en què la gamba i l'escamarlà poden arribar a preus màxims a la llotja.
D'altra banda, el llobarro i l'orada, productes típics de les taules nadalenques, també s'han encarit aquest any. No obstant això, algunes varietats més econòmiques de marisc, com les cloïsses i els musclos, s'han mantingut estables en preu. "La resta de peix s'està mantenint el preu o fins i tot més barat", destacava Belchi.
Però si un producte destaca aquest Nadal al Mercat de Tarragona, és la cua de rap, segons Maria Rosa Dalmau, propietària de la peixateria Rita. "Almenys aquí a Tarragona, és un producte que va a parar a gairebé totes les taules, perquè normalment es fa amb un suquet i es pot preparar el dia abans".
La influència del canvi climàtic en la pesca
Els pescadors de la Confraria de Pescadors de Tarragona, com Xavier Domènech, secretari de la Federació Territorial de Confraries de Pescadors de Tarragona, també han notat canvis a la pesca d'aquestes dates. La principal captura d'aquests dies és la gamba vermella, que s'ha convertit en el producte estrella a la llotja. "També s'està agafant força gamba blanca, la que tota la vida s'anomenava la gamba de Huelva", deia Domènech també a l'ACN, qui apuntava que, a causa del canvi climàtic, aquesta gamba s'està capturant ara més a prop de Tarragona.
A banda de la gamba, els pescadors també pesquen altres productes tradicionals en els àpats de Nadal. En canvi, les captures de peixos més consumits durant l'any, com el lluç, la sardina o el seitó, han baixat notablement.
El canvi en les tendències de consum
A més dels preus i les qüestions relacionades amb la producció, els comerciants i pescadors han notat un canvi important en les tendències de consum de peix, especialment entre les noves generacions. Xavier Domènech ha apuntat que el consum de peix per part dels joves ha disminuït: "Abans subministràvem un 20-25%, i ara ha baixat a un 17%", un canvi que preocupa els membres de la indústria pesquera. Aquest canvi en les preferències alimentàries fa que les vendes siguin més imprevisibles i que les estratègies de negoci hagin de canviar.
Així doncs, el Mercat de Tarragona es prepara per a un Nadal marcat pels preus més alts en peix i marisc, però també per la fidelitat dels consumidors a la qualitat i les tradicions. Les peixateres i pescadors confien que les vendes es recuperaran a mesura que s'acostin les festes, però alhora són conscients que els canvis econòmics, les noves regulacions i els canvis de tendències en el consum estan afectant profundament la manera en què la gent consumeix peix. A mesura que els compradors acudeixen al mercat a fer les últimes compres per als àpats de Nadal, es manté la incertesa sobre què ofereix el futur per a un sector que depèn tant de l'oferta, la demanda i la pesca de proximitat.