Dissabte, 24 de maig de 2025
És notícia

‘El Ferrocarril a la demarcació de Tarragona (1856-1940)’ comparteix la història ferroviària del territori

Avatar photo
El llibre d’Albert Pallarès i Josep Maria Sànchez és essencial per entendre el sistema de vies actual i la seva rellevància
Imatge del Museu del Ferrocarril de Catalunya. Cedida

Aquests dies que la comunicació en tren a les comarques de Tarragona, és d’actualitat, per les obres de millora i pel trasbals que suposa, es presenta a la Biblioteca Pública Terra Baixa del Vendrell el llibre: El ferrocarril a la demarcació de Tarragona (1856-1940), text escrit per Albert Pallarès Roig i Josep Maria Sànchez Blanco.

L’acte es farà el pròxim dilluns 7 d’octubre, a les set de la tarda (19h.) i comptarà amb la presència dels autors, que amb un bon suport fotogràfic, explicaran els detalls de l’inici del ferrocarril a les comarques de Tarragona, al mitjans del segle XIX, fins als anys quaranta. Fet que ajudarà a entendre l’actualitat de les vies del tren que comuniquen aquesta part del país. Albert Pallarès i Josep Maria Sànchez diuen del llibre:

ferrocarril-demarcacio-tarragona

“Des de l’any 1900, Sant Vicenç es va convertir en l’estació d’enllaç més important del sud de Catalunya. Fins aquí arribaven els trens regionals procedents de Barcelona via Vilafranca o via Vilanova, baixaven els trens des de Lleida i Valls, venien des de Reus i Tarragona. També hi arribaven els ràpids i expressos que anaven cap a Madrid o València.

Hi treballaven un gran nombre de treballadors per als quals es van construir els habitatges que formaven la Colònia Ferroviària. Un veritable poble amb vida pròpia.

Aquestes són algunes de les històries que s’expliquen al llibre “El ferrocarril a la demarcació de Tarragona (1856-1940)”. El llibre descriu la construcció de les línies ferroviàries al sud de Catalunya, a les Terres de l’Ebre i al Camp de Tarragona. Trens d’ample ibèric com el que va de Tarragona a València, o el que des de Reus puja fins a Móra i l’Aragó. També trens de via estreta com els carrilets de Salou i la Cava.

El llibre mostra l’evolució del ferrocarril fins al 1940, a través de més de 270 fotografies, plànols i dibuixos del recorregut de les línies, les estacions, el material mòbil, els estris i senyals. Sovint aquestes imatges són l’únic testimoni que tenim d’aquest patrimoni històric i cultural de les nostres comarques.”

La presentació és organitzada conjuntament per l’Associació Cultural Ferroviària de Tarragona i l’Associació per a la preservació de la colònia Ferroviària de Sant Vicenç de Calders; i el suport de la Biblioteca Pública Terra Baixa.

Al mateix temps pretén ser un dels pròlegs culturals a la Fira de Santa Teresa d’aquest any al Vendrell.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Mor un noi en caure daltabaix d’un pas elevat de la N340 amb el seu cotxe

Notícia següent
Accident Ordino

Un noi de 30 anys mor en accident de trànsit a Ordino

Notícies relacionades