Dimarts, 16 d'abril de 2024
És notícia

Es presenta el llibre guanyador del IX Premi d’Investigació Port Tarragona

Avatar photo

La sala d’actes de la seu administrativa del Port de Tarragona acollirà l’acte de presentació del llibre ‘Dos segles de fars i faroners del litoral tarragoní’, aquest dijous 30 de novembre de  2023. A les 19 hores, un projecte que va guanyar del IX Premi d’Investigació Port Tarragona. Hi assistirà el president del Port de Tarragona, Saül Garreta; el periodista Marc Soler, i  l’autor de l’obra, David Moré Aguirre.

L’autor de llibre, David Moré, fou el guanyador de la novena edició del Premi d’Investigació  Port Tarragona que li fou atorgat el 25 de febrer de 2022, d’entre els vuit projectes que es presentaren en aquella ocasió. Un projecte que es va materialitzar en una mica més d’un any, període en què Moré ha dut a terme aquest exhaustiu treball sobre fars i faroners.

El Premi d’Investigació Port Tarragona es va crear l’any 2005 i ha dut a terme nou edicions, vuit treballs premiats (una convocatòria es va declarar deserta) i nou persones foren guardonades en aquest certamen que continua sent un dels millors dotats econòmicament, en l’àmbit de les humanitats, de la demarcació de Tarragona.

‘Dos segles de fars i faroners del litoral tarragoní’ ha estat editat per l’Autoritat Portuària de  Tarragona i el seu Servei de Publicacions, dins la prestigiosa col·lecció “Saturnino Bellido” que abraça totes les obres editades del premi, així com altres monografies sobre la història marítima i portuària de la ciutat.

En aquest estudi, Moré rescata de l’oblit la petjada dels qui van fer dels fars la seva llar, és  a dir, els faroners i les seves famílies. I alhora també fa referència als fars com a elements  arquitectònics i tècnics, tot i que l’eix vertebrador d’aquesta publicació gira entorn de les  persones que hi han treballat i viscut, sense oblidar la percepció social que han irradiat més  enllà de la seva utilitat.

David Moré Aguirre és llicenciat en Història, màster en gestió cultural i màster en recerca  històrica, i desenvolupa la tasca d’arxiver municipal a Tossa de Mar. Ha publicat una  cinquantena d’articles i sis monografies d’història local, alhora que és membre de diversos  centres d’estudis locals i comarcals, i col·laborador de diverses publicacions periòdiques.  Però també hi ha una percepció més important, Moré és net, besnet i rebesnet de faroners,  d’una nissaga amb catorze membres. En el transcurs de la recerca històrica sobre la vida  als fars, iniciada fa més de vint anys, ha participat en diversos congressos, ha publicat  articles i ha pronunciat diverses conferències, a banda d’organitzar les Trobades de Faroners, familiars i Amics dels Fars, que enguany al delta de l’Ebre han arribat a la seva  XI edició.

El mateix autor avisa a la contraportada: “Prepareu-vos perquè, a vegades, el vent de la  Història ens arribarà a posar la pell de gallina, i la salabror d’algunes experiències ens  deixarà eixuts els llavis i ens glaçarà el cor; però, en altres ocasions, gaudirem descobrint  el privilegi d’una vida en llibertat en comunió amb la natura, i alguns episodis ens permetran  esbossar un somriure embriagador.”

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Detingut a Barberà del Vallès per abusar de 2 familiars d’entre 1 i 6 anys

Notícia següent

Més de 20 morts per llamps en una dantesca borrasca a l’Índia

Notícies relacionades