Elvira Ferrando, consellera de Comerç de Tarragona: “No hem deixat de treballar altres zones pel projecte del Mercat Central”

0
1404

Més d’un mes des de l’obertura del Mercat Central. Com ho valora?
Molt positivament i no és una opinió forçada. 15 dies després ja havien incrementat les seves vendes en un 25%. Després de Setmana Santa la inèrcia encara continua.

Ara persones que abans no hi anaven, coneixen el nou Mercat. S’està anant en hores que abans no s’anava. El nou horari ha permés incorporar un perfil de client que són persones adultes que tenen entre 25 i 45 anys. Són persones que busquen viure una experiència quan compra, poder estar una estona gaudint del Mercat.

Traslladem-nos per un instant a la inauguració. Què va sentir al moment de tallar la cinta inaugural?
Molta il·lusió (sospira). Vaig sentir que estaven vivint un moment històric per la ciutat. Va costar molt, molt patiment per molts sectors: veïns, paradistes, botiguers. La ciutat havia deixat de gaudir d’un espai que era seu i, ara, l’hem recuperat.

Recordo el matí d’aquell dia, vaig arribar molt aviat, la gent estava esperant la inauguració, tot el mercat i els voltants estaven plens de gom a gom. Havia il·lusió per veure el Mercat. Realment, vaig poder certificar que havíem complert les expectatives de la gent. L’havíem patit i ara el gaudim tots, és un Mercat per a tots.

Estan al 100% totes les instal·lacions?
Sempre queda alguna cosa per arreglar, però podem dir que està tot funcionant. Si tècnicament no estigués llest, no l’hauríem inaugurat.

Per tant, podem parlar que ha estat la millora que el comerç tarragoní necessitava?
Sense cap dubte. Ha de ser el motor del comerç de tota Tarragona perquè és el centre neuràlgic. Un mercat del segle XXI sense perdre l’essència amb l’esperit gastrocultural.

Quines són les valoracions dels venedors del Mercat?
Ells m’han transmés que les sensacions són positives.

S’han adaptat al nou horari del Mercat Central?
La polèmica només és un sector del Mercat. Des de l’Ajuntament hem de fer complir el reglament aprovat el 2015 amb la comissió negociadora del Mercat. No estaríem fent cap favor al Mercat ni a la resta de gent si no féssim complir les normes.

En el cas de les peixateries, els rebrem, òbviament, però sempre en presència de la comissió negociadora per tal de dialogar.

Un candidat per ser director del Mercat Central, com ho valora?
En aquest cas la persona compleix tots els requisits.

A partir d’aquí, què s’està fent per poder recuperar la plaça Corsini?
Hem començat a desmantellar la carpa, des del 27 de març. Després que el ministeri de Foment adjudiqui les obres. Ràpidament ficarem un gruix de dos centímetres per la Plaça. Aquest serà un moment molt bonic, podrem veure la plaça Corsini sense el Mercat Provisional.

La plaça tornarà a ser diàfana. Després de moltes converses amb els veïns, hem arribat a un projecte comú. Hi haurà sis torretes, bancs, una font i papereres. Vam acordar zones dedicades als més petits, espais perquè puguin jugar i, paral·lelament, es puguin fer fires o exposicions.

Seria capaç de fixar una data per la demolició del Mercat Provisional?
Parlem d’un parell de mesos, però encara no puc concretar una data. Els marxants només tornaran quan les condicions de la plaça Corsini siguin òptimes.

Un cop acabat el projecte titànic del Mercat. Quina és la següent prioritat?
Malgrat que el Mercat sigui el projecte més visible nosaltres no hem deixat de treballar a la resta de zones del comerç tarragoní. No perquè tinguem el Mercat deixem de fer altres coses.

Ara, estem preparant un pla director de millora al mercat de Bonavista.

Per tant, ara toca pensar en Bonavista?
Ja hem començat a actuar, hem realitzat un punt de trobada i vam pintar les més de 900 places d’aparcament. Potser sembla poc, però feia molt de temps que no es treballava.

Les actuacions que volem realitzar es faran, des d’ESPIMSA, amb una data màxima de tres anys.

Què és el més important per al comerç tarragoní?
És donar-li visibilitat al teixit comercial i la vàlua comercial. Quina millor manera de fer-ho que amb uns premis, des del 2015 hem impulsat els premis Comerç de Tarragona. Les divuit associacions van estar presents, no va ser només un lliurament de premis, es volia que tots els actors relacionats amb el sector estiguessin presents.

D’altra banda, hem aconseguit fer una zona d’acolliment creuerista per guiar als nostres visitants sobre els comerços i els establiments que poden visitar a la ciutat.

En resum, nosaltres hem aconseguit els premis Fòrum, la zona d’acolliment creuerista i la inauguració del Mercat Central, sense perdre de vista altres projectes com el de Bonavista.

L’arribada de grans multinacionals com Ikea o Primark són contraproduents per al comerç tarragoní?
Al contrari. Hi ha clients per a tots els sectors, al final el que importa és l’activitat. Jo, com a consellera, no miro el comerç com una cosa aïllada de petit o gran, sinó com la suma d’activitat comercial. Actualment, Tarragona és la sisena població de Catalunya amb més botigues.

FER UN COMENTARI