Tarragona esdevindrà la capital del romesco entre el 6 i el 22 d'octubre, amb motiu de les jornades Romescvs & Macabevs. Els menús amb aquest ingredient com a protagonista impregnaran tots els racons de la ciutat, des de la Part Alta al Serrallo, passant pel centre. En total, 24 establiments oferiran menús amb preus que oscil·laran entre els 17 i els 55 euros. A banda d'això, l'àpat anirà acompanyat d'excel·lents vins de la varietat Macabeu de la DO Tarragona.

De fet, els macabeus de la DO Tarragona són el maridatge que millor combina amb el romesco, per la seva referència als fruits secs, les notes aromàtiques de flors seques i la frescor marinera que fan del macabeu la millor parella d'aquest plat tan tarragoní.

Els menús que han preparat els diversos restaurants de la ciutat permetran que els paladars de tothom puguin descobrir aquest plat insígnia de Tarragona des de totes les seves variants. Romesquet de peix i marisc, amanides de tota mena, cua de bou farcida amb polenta de romesco, arrossos variats, romescada de rap amb marisc o pop a la brasa amb romesco són alguns dels múltiples exemples que hi ha al programa. Una extensa carta de plats i de preus perquè tothom trobi el seu espai i apropar-se així a l'autèntic sabor de Tarragona. Per conèixer més sobre els menús de cada establiment, es pot consultar la carta completa en aquest enllaç.

Per què és el plat tarragoní per excel·lència?
Diuen que el romesco de Tarragona va néixer a les barques del Serrallo a principis de segle XX, amb els ingredients que tenien a l'abast: alls, pa sec, pebrot sec, oli, sal i vi, amb els quals feien una picada amb el morter que sofregien a la cassola, afegien el peix que pescaven i feien el suquet que anomenaven romesco. Cada pescador tenia la seva recepta magistral i incorporava alguna variant. Des de llavors, el romesco ha estat present a les taules dels restaurants de Tarragona i a les cases particulars, on d'avis a pares s’ha anat transmetent la recepta especial de cada cuiner.
