El sector turístic de Tarragona deixa de facturar 4.500 MEUR a causa de la Covid-19

Ara mateix ja es dóna el turisme vacacional per acabat a causa de la nul·la presència de turisme sènior europeu i esdeveniments empresarials i esportius

El pitjor any de la història del turisme a la província de Tarragona. Aquesta és la conclusió un cop la  Federació Empresarial d’Hostaleria i Turisme de la província de Tarragona (FEHT) ha presentat els  principals indicadors. Així, des de l’1 de gener i fins al 31 d’agost, segons dades del Tourism Data  System de l’Observatori de Turisme del Departament d’Innovació Turística d’Eurecat, les pernoctacions  a la província de Tarragona han disminuït un -74,3% respecte al mateix període de l’any passat. En  total, s’han dut a terme 4.134.939, enfront de les més de 16 milions de 2019. A la Costa Daurada la  davallada ha estat del 75,4%, mentre que a les Terres de l’Ebre del 58,2%.  

 

Berta Cabré, presidenta de la FEHT, ha anunciat que “ens hem trobat davant d’una situació excepcional  que ens ha portat a uns registres que no ens podríem haver imaginat mai. Després dels tres mesos que  vam estar tancats -incloent Setmana Santa-, l’estiu tampoc ha anat bé a causa dels rebrots que hi ha  hagut a Lleida, Aragó, Navarra, Euskadi i Barcelona, els nostres principals clients nacionals”. Respecte  al client internacional, Cabré ha manifestat que “entre rebrots, quarantenes, recomanacions de no  viatjar i fronteres tancades, pràcticament no ha vingut ningú. Només el 18,8% de les pernoctacions les  han fet turistes estrangers, bàsicament francesos”. Amb tot, la FEHT xifra que enguany el sector  turístic deixarà de facturar uns 4.500 milions d’euros. 

 

I és que la dura davallada al sector ha sigut global i ha afectat a tots els tipus d’allotjament, per  exemple, els hotels han registrat un -81,9% de pernoctacions, els càmpings un -66,5% i els apartaments  un -70,3%. A més, les estades realitzades pels visitants també han estat més curtes, amb una mitjana  de 3,30 nits, respecte a les 3,90 nits del mateix període del 2019.

 

Pel que fa als mercats, tots han tingut una forta baixada: nacional -59,6%; francès -80,9%; britànic  -97,7%; rus -99,6%, i irlandès -99,3%, entre d’altres. Cabré ha confirmat que “aquestes dades  dramàtiques han portat al fet que el 45% dels hotels de Salou, Cambrils i La Pineda -on hi ha el 75% de  totes les places d’hotels disponibles a la província- no hagin ni obert en tot l’any. És una dada  duríssima, perquè, com a mínim, aquests establiments estaran 18 mesos sense tenir cap ingrés”. 

 

Ara mateix, a la província de Tarragona, el turisme vacacional ja es dóna per acabat i és que Cabré ha  assenyalat que “sense el turisme sènior d’Europa, ni els esdeveniments esportius que tradicionalment se  celebraven per aquestes dates, no hi ha visitants”. La gran planta hotelera i els càmpings més grans ja  han tancat o ho faran aviat i alguns establiments petits allargaran la temporada fins a Tots Sants. Per  la seva banda, altres establiments que habitualment obren tot l’any, intentaran romandre oberts  subsistint amb ocupacions molt baixes entre setmana a causa de la caiguda general de les estades que  generaven les empreses, les reunions o les convencions i aprofitant el turisme de proximitat els caps de  setmana. 

 

Mesures urgents per a la supervivència del sector 

Davant d’aquest panorama actual i de la situació de total incertesa amb la qual es veu el futur, el  sector reclama mesures que ajudin a la seva supervivència, bàsicament, com a mínim fins a Setmana  Santa 2021. Segons Cabré, “el turisme som el principal motor socioeconòmic de la província de  Tarragona. Generem un PIB específic turístic i un impacte del 25,70% respecte al total. A més, un  28,5% dels cotitzants a la Seguretat Social corresponen al sector del turisme i l’hostaleria. Així doncs,  necessitem mesures que ens ajudin a afrontar el 2021 amb unes mínimes garanties, hi ha molta gent  que depèn del turisme, tant directament com indirectament”.  

 

Cabré ha estat molt directa i ha reclamat a les Administracions que “davant el pitjor any de la història i  d’un futur incert, les Administracions no poden improvisar més, necessitem planificació i ajudes perquè  el turisme i totes les persones que en depenen d’ell sobrevisquin”. 

 

Així, des de la FEHT, se sumen a les peticions fetes per la Confederació Empresarial d’Hostaleria i  Restauració de Catalunya (CONFECAT) -l’entitat que agrupa les principals associacions turístiques a  Catalunya- i la Confederación Española de Hoteles y Alojamientos Turísticos (CEHAT) -la gran patronal  sectorial a nivell estatal- on es reclama la creació d’un pla de xoc per abordar la recuperació del  turisme, així com implantar un pla de reactivació del turisme amb mesures sanitàries, laborals, fiscals i  econòmiques concretes i de màxima urgència. 

 

En l’àmbit laboral, es reclamen uns ERTO específics per al sector que permetin l’entrada i sortida de  treballadors en funció de la conjuntura turística i que comptin amb una exoneració total de la  Seguretat Social dels que es queden dins de l’ERTO, no dels que surten. Aquests nous ERTO han d’estar  actius, com a mínim, fins a la Setmana Santa de 2021 per tal de garantir que les empreses tinguin  marge per arribar fins a aquesta data. En matèria de salut, s’aposta per a la realització de proves i test  als turistes que arriben a Espanya.

 

En matèria fiscal, se sol·licita que s’articuli l’exoneració d’alguns  impostos que graven l’activitat, tant a nivell local, com autonòmic, per a aquest exercici 2020, com és  el cas de l’IBI (Impost sobre Béns Immobles), les taxes municipals, l’Impost sobre activitats  Econòmiques, etc., que, per les seves característiques, representen un elevat cost per a les empreses  en un context de pràcticament zero ingressos. Finalment, en l’àmbit econòmic, es reclama que es  comencin a planificar campanyes de promoció nacionals i internacionals per activar-les ràpidament un cop passi la pandèmia.