Dilluns, 20 de gener de 2025
És notícia

El Port de Tarragona s’adhereix a la nova Plataforma per resoldre el problema dels pèl·lets de plàstic a la ciutat

Avatar photo

Aquest dimecres 27 de setembre, la sala de la delegació de la Generalitat de Catalunya a  Tarragona, ha estat testimoni de la signatura dels integrants de la nova Plataforma denominada  ‘Plataforma zero pèrdues de pèl·lets de Tarragona’ per a resoldre el problema dels pèl·lets de plàstic  a Tarragona. El Port de Tarragona s’ha convertit en una de les parts afectades per aquest problema,  l’aparició de pèl·lets en les seves instal·lacions és un tema de preocupació per a la comunitat  portuària i per als veïns i veïnes propers. Davant aquesta situació, l’administració portuària ha decidit  assumir un rol actiu en la cerca de solucions i ha trobat en la nova plataforma, liderada per la  Generalitat de Catalunya, una oportunitat per a abordar aquest desafiament de manera conjunta. 

Amb aquesta adhesió i en declaracions del president del Port Tarragona, Saül Garreta, el Port  reafirma el seu compromís amb la sostenibilitat i la defensa del medi ambient, disposat a treballar  amb tothom en protegir la costa i promovent bones pràctiques’. 

 

La convergència, tant de les empreses del territori, implicades en la cadena de valor dels plàstics  (polímers granulats), com de les entitats i administracions vinculades a la qualitat mediambiental,  en l’interès de millorar aquesta qualitat en tots els seus aspectes i donar resposta a una de les  qüestions que han suscitat preocupació a diferents nivells, han portat als signants a la subscripció  del document de creació de la ‘Plataforma zero pèl·lets de Tarragona’.  

El Port de Tarragona, en la seva labor com a membre de la plataforma, aportarà la seva experiència  i coneixement en projectes de descarbonització i de regeneració d’espais marins i costaners, com  en gestió portuària, per contribuir a la cerca de solucions. Així mateix, es compromet a millorar les mesures de control i prevenció en les seves instal·lacions per evitar la dispersió de pèl·lets de plàstic  en l’entorn natural. 

 

Constituents 

La Plataforma es troba constituïda únicament per empreses de la indústria del plàstic que hagin  signat el compromís OCS (programa voluntari per a la gestió responsable del plàstic) i que tinguin  activitat en la producció, transformació, logística o transports de polímers –incloent  emmagatzematge, neteja o proveïdors de serveis- en resum, la cadena de valor del plàstic, en  l’àmbit del polígon industrial de Tarragona. La Generalitat de Catalunya queda representada a la  Plataforma per la Delegació Territorial del Govern a Tarragona 

 

Què son els pèl·lets 

Els pèl·lets de plàstic, coneguts popularment com a “llàgrimes de sirena”, representen una amenaça  tant per a l’ecosistema marí com per a la salut humana. Aquests petits grànuls de plàstic són utilitzats  en la fabricació de diversos productes i, a causa de la seva reduïda grandària i facilitat de dispersió,  poden trobar-se en platges i mars de tot el món.  

 

Objectius de la plataforma 

La plataforma té diversos objectius; per una banda, prevenir pèrdues de pèl·lets en el polígon  industrial de Tarragona i la conca del riu Francolí, els seus afluents i les rieres com la Boella o la  Baorada, d’ara endavant denominades “àrees potencialment afectades”. També promoure la cerca  de solucions per a evitar una major dispersió de grànuls, la vigilància de les zones afectades, buscar  suport financer per a les activitats de neteja i implementar solucions preventives, així com de  divulgació i comunicació. Per altra banda, la plataforma promourà la implantació al territori de  l’adhesió al programa OCS (programa voluntari per a la gestió responsable del plàstic) de totes  aquelles empreses implicades en la cadena de valor del pèl·let. Finalment, estudiarà i promourà la  creació d’una normativa que reguli la fuita de pèl·lets a l’exterior de les instal·lacions. 

 

Consolidant un Port sostenible 

L’adhesió del Port de Tarragona a la plataforma està en la línia estratègica adoptada “Rumb  #Ecoport2027” per part d’aquesta institució i se suma així als esforços impulsats pel Govern de la  Generalitat i a les empreses, institucions, entitats i administracions vinculades a la qualitat mediambiental, en interès de millorar aquesta qualitat en tots els seus aspectes i, així donar resposta a una de les qüestions que han suscitat preocupació a diferents nivells. 

La plataforma liderada per la Generalitat de Catalunya es configura com un espai de treball en  col·laboració en el qual participen diferents actors, des d’institucions públiques fins a empreses  privades. L’objectiu d’aquest grup és desenvolupar estratègies efectives per a reduir l’impacte dels  pèl·lets de plàstic en les costes catalanes, així com buscar alternatives més sostenibles en la  producció i gestió d’aquest material. 

A través d’aquesta aliança, s’espera que s’aconsegueixin avanços significatius en la solució del  problema dels pèl·lets de plàstic, posant fi a una amenaça que afecta tant la biodiversitat marina  com a la qualitat de vida dels habitants de la regió. El Port de Tarragona demostra així la seva  responsabilitat com a administració compromesa amb l’entorn i es posiciona com un referent en la  lluita contra la contaminació marina a Catalunya. 

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

L’Hospital Sant Camil de Sant Pere de Ribes estrena tres quiròfans

Notícia següent

4 detinguts per matar un home a Barcelona i ferir-ne greument un altre

Notícies relacionades