El Port de Tarragona participa en la I Jornada de Biodiversitat Urbana

18 de maig de 2023 a les 09:48h

La ponència de Cristina Miret, responsable de medi ambient del Port de Tarragona,  sobre la biodiversitat al Port de Tarragona va acostar els espais naturals protegits  de la zona portuària tarragonina a la ciutadania i va explicar la situació actual de  cadascun. A més, es va desglossar la gestió de la fauna portuària i els projectes de  futur entorn a la sostenibilitat ambiental.

La Universitat Rovira i Virgili conjuntament amb Limonium, Societat d’ActuacionsAmbientals, van impulsar la I Jornada de Biodiversitat Urbana el passat 16 de maiga la Sala de Graus del Campus Catalunya de la URV. 

 

L’aportació portuària fou la presentació de Cristina Miret, responsable de MediAmbient del Port de Tarragona, sobre la biodiversitat de l’ens portuari, desglossantels diferents espais naturals protegits que hi ha en zona portuària i la situació enquè es troba cadascun. 

Alhora, també es va dissertar sobre la renaturalització d'espais que s’ha realitzat enels darrers anys, convertint espais en desús en zones verdes amb espèciesautòctones i adaptades a clima litoral, fomentant la presència d'insectespol·linitzadors. D’entre altres aspectes, es va destacar la recuperació del fons marí,amb la instal·lació dels biòtops per recuperar les poblacions de cefalòpodes ifanerògames marines, a la zona de la platja del Miracle i dic de Llevant, i els biòtopsper regenerar biodiversitat i compensar emissions, ubicats en la zona industrial. 

 

El Port de Tarragona també gestiona la fauna que es troba en el recinte portuari,  tant de les diverses espècies protegides que nidifiquen al port, com la gavina corsa,  el corriol camanegre, el falciot i el falcó pelegrí, o les actuacions que es realitzen  per a la protecció de cetacis que entren en zona portuària, en coordinació amb els  organismes competents, alhora que també col·labora en la detecció de presència i  protecció de postes de la tortuga babaua. I, no cal dir, també cal destacar la gestió  que es fa de les espècies singulars, com els coloms i els gats. 

Finalment, Miret va sintetitzar la visió de futur del Port de Tarragona, d’acord amb  els objectius de biodiversitat del Pla de Sostenibilitat 2020-2030, on va destacar la  restauració ambiental de la platja dels Prats, el Vinyet a la desembocadura del riu  Gaià i la desembocadura del riu Francolí, així com la recuperació del fons marí i la potenciació del Parc Subaquàtic al dic de Llevant amb la instal·lació de nous biòtops  i el foment dels ratpenats en l'entorn portuari.