El Port de Tarragona inaugura dues exposicions dins de les seves Jornades de Portes Obertes aquest divendres

El Museu del Port, l’Observatori Blau, el far de la Banya, l’Espai Mar i l’Arxiu del Port mostraran les seves instal·lacions

temps lectura-Temps de lectura: 5 minuts

Demà divendres es posen en marxa dues exposicions vinculades a l’empremta que llega el  Port de Tarragona a la ciutadania: ‘Els Fons d’Art del Port de Tarragona’ al Tinglado 1 que  celebra els seus 35 anys i la commemoració dels 100 anys del rellotge del Port al Tinglado  2 en el marc de les Jornades de Portes Obertes que es fan del 8 a l’11 de juny. El dissabte,  10 de juny, es presenten les Jornades amb la inauguració de l’exposició ‘El nou parc del  Port de Tarragona’ a la seu institucional on es pot visualitzar el projecte guanyador per a la  reforma urbana sostenible de l’entorn de la seva seu 

També es pot contemplar a l’Espai Mar, al carrer del Mar, l’exposició ‘Secrets marins al Port  de Tarragona’ i durant les Jornades es podrà visitar el Museu del Port, l’Arxiu del Port,  l’Observatori Blau, el far de la Banya o el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona  gratuïtament. Així mateix, es podrà contemplar la flota de vehicles i d’embarcacions  portuàries durant el dissabte 10 de juny.

 

L’objectiu de les jornades és obrir els seus espais a la ciutadania, i donar a conèixer les  seves instal·lacions, i contemplar des de diferents vessants la tasca portuària  

Demà divendres es posen en marxa dues exposicions en el marc de les Jornades de Portes  Obertes del Port de Tarragona, unes jornades que s’allargaran fins al diumenge 11 de juny.  Són dos itineraris expositius que volen acostar la tasca portuària de manera ben diferent en  els dos tinglados més emblemàtics del Moll de Costa: al TInglado 1 s’hi podrà contemplar  el fruit de trenta-cinc anys d’aposta per l’art contemporani, des d’una perspectiva  trencadora, i al Tinglado 2 veurem l’evolució i la història de l’icònic rellotge que durant uns  anys va marcar la vida quotidiana de molts treballadors tarragonins.

 

‘El rellotge del Port. 100 anys’ al Tinglado 2  

Demà 9 de juny s’inaugura a les 19 hores, ‘El rellotge del Port. 100 anys’ al Tinglado 2, una  mostra visual sobre l’evolució i història d’aquest emblemàtic rellotge. Un itinerari que  recorrerà la història d’un element fonamental en la ruta patrimonial del Port de Tarragone  en tres àmbits: ‘El temps i el treball’ on es descriu com cap a 1922 no tothom disposava de  rellotge, i el control de la jornada laboral era força subjectiu, és per això que la classe  treballadora reivindicà disposar d’un instrument precís per regularitzar les llargues jornades  de treball. I es va decidir construir una torre per al rellotge a l’andana superior del dic de  Llevant, perquè pogués ser ben visible des de qualsevol indret de la zona portuària i, també,  des del carrer d’Apodaca, eix d’unió entre el port i la ciutat. 

 

En el segon àmbit, ‘La torre del rellotge’ , descriu el disseny, la construcció i els elements  decoratius com ara una petita estació meteorològica. I en el tercer, ´La maquinària’ es pot  seguir la nissaga de rellotges tarragonins encarregats del seu manteniment fins a la  restauració dels darrers anys. 

D’entrada lliure, l’horari és de dimarts a dissabte de 10 a 14 hores i de 17 a 20 hores, i els  diumenges i festius, de 10 a 14 hores. La mostra restarà oberta fins al 24 de setembre. 

 

‘El Fons d’Art del Port de Tarragona, 25 anys + 10 (2013-2023)’ al Tinglado 1 

I també divendres, a les 20 hores al Tinglado 2 s’inaugurarà l’exposició ‘El Fons d’Art del  Port de Tarragona, 25 anys + 10 (2013-2023)’ on es mostraran les peces més significatives  del fons d’art portuari amb motiu d’una doble celebració: fer anys i exposar unes peces  artístiques que resten conservades en el recinte portuari i que no es mostren al públic. 

Amb la celebració dels trenta-cinc anys del naixement del Fons d’Art del Port, l’any 1988,  es vol donar a conèixer les peces més emblemàtiques de les seves col·leccions. Un origen  que va lligat a l’obertura del Moll de Costa a la ciutadania dos anys abans. La rehabilitació  dels antics magatzems, els tinglados i els refugis, que van passar, a ser espais destinats a  activitats culturals i socials, i es va iniciar un periple de mostres i exposicions amb una línia  molt clara i trencadora envers l’art contemporani. I les peces més significatives d’aquestes  mostres i exposicions de trenta-cinc anys basteixen un fons que s’obre al públic amb la  voluntat de ser referent cultural de primera línia conegut i reconegut arreu.  

 

En l’exposició figura la primera peça del Fons de l’artista català Perejaume l’any 1988 ‘La  distància més curta’. Consta de 36 peces de les 125 que conformen el Fons i de les obres  exposades, en suport de fotografia, pintura i escultura, cal ressaltar les 11 fotografies que  provenen de l’exposició que es va amb motiu de la covid que el Port va impulsar en el  Tinglado 1. 

D’entrada lliure, l’horari és de dimarts a dissabte de 10 a 14 hores i de 17 a 20 hores, i els  diumenges i festius, de 10 a 14 hores. La mostra restarà oberta fins al 9 de juliol.

“El nou parc del Port de Tarragona” a la seu institucional del Port 

La sala Anna Corbella a la planta baixa de la seu institucional del Port de Tarragona acollirà  el dissabte 10 de juny, a les 10.30 h amb la presentació de les Jornades la inauguració de  l’exposició “El nou parc del Port de Tarragona”, on es podrà conèixer el projecte guanyador  per a la reforma urbana sostenible de l’entorn de la seva seu.  

Aquest projecte ‘Port Tarraco-Ciutat Verda al Mar’ fou ideat per MasMaristany Arquitectes  SLP i és una proposta que s’articula al voltant de tres places, una àmplia renaturalització i  una simplificació de la mobilitat rodada.  

 

A la mostra, es presenta el projecte guanyador del Concurs d’Idees per a la transformació  urbanística de l’entorn de les seus de l’Autoritat Portuària en una zona de baixes emissions  i mobilitat sostenible convocat al mes de febrer passat i que es va resoldre el passat mes  de maig. La proposta es basa en una àmplia renaturalització de l’entorn, l’articulació dels  usos socials al voltant de tres places i una simplificació de la mobilitat rodada per donar pas  a vianants i bicicletes, principalment. Un gran bosc, on actualment hi ha plaça del rellotge,  actuarà de refugi climàtic i unes grans escalinates perforades en el dic de Llevant uniran el  Moll de Costa i la plaça de l’Autoritat Portuària. 

D’accés lliure, l’horari és de dilluns a divendres de 10 a 14 hores. La mostra restarà oberta  fins al 30 de juny. 

 

‘Secrets marins’ a l’Espai Mar 

Des del mes de maig es pot contemplar l’exposició en un nou espai expositiu portuari,  l’Espai Mar al carrer del Mar, 6 de Tarragona, ‘Secrets Marins al Port de Tarragona. La  mostra està organitzada pel Port Tarragona i Parc Subaquàtic, gestionat per la Societat  d’Exploracions Submarines (SES), és d’entrada lliure i roman oberta els divendres,  dissabtes i diumenges fins a l’11 de juny.  

L’exposició mostra a la ciutadania imatges i informació de la història del Port, de la història  del SES i del Parc Subaquàtic, de la vida subaquàtica, flora, espècies vegetals, peixos, etc.  i de l’impacte de les relacions del parc subaquàtic amb la ciutat.  

 

‘Secrets Marins’ consta de set panells amb fotografies i textos, que expliquen la història del  Port i la relació dels bussos amb el Port i la ciutat. També apropa el Parc Subaquàtic i el  SES a la ciutadania amb imatges del fons marí. D’altra banda, es pot gaudir d’una recreació  del Parc on podran situar algunes de les embarcacions submergides i un vídeo de passi  continu. L’exposició també posarà a l’abast del públic material per mostrar l’espai marí i  imatges històriques com el moment de l’enfonsament del vaixell Dragonera. L’horari de  l’exposició serà divendres de 17 h a 20 h, dissabte de 10 h a 14 h i de 17 h a 20 h i, finalment  el diumenge d’11 h a 14 h.

 

Mostres i portes obertes 

A més de les exposicions que s’inauguren durant les Jornades de Portes Obertes, els  visitants també podran gaudir de la mostra Flota de vehicles del Port de Tarragona a  l’Escala Reial, una mostra d’embarcacions del Port a l’amfiteatre de la Marina Port Tarraco amb horari de 10 a 14 h i de 17 a 20 h el dissabte 10 de juny i de 10 a 14 h el diumenge 11  de juny. 

Així mateix, es podrà visitar amb el mateix horari el Museu del Port i el Museu Nacional  d’Arqueologia de Catalunya al Tinglado . I també hi ha accés gratuït a l’Observatori Blau que està situat a l’Espai d’Entitats del Serrallo o al far de la Banya amb reserva prèvia  (museudelport@gmail.com) mentre que l’Arxiu del Port ofereix una ruta patrimonial i una  activitat familiar (“Els secrets de l’Arxiu”, amb Rat Cebrián) prèvia reserva  (arxiu@porttarragona.cat).