Dissabte, 18 de gener de 2025
És notícia

El Port de Tarragona finalitza la primera fase dels treballs del jaciment de Cal·lípolis

Avatar photo

El passat 14 de juliol es van acabar els treballs de neteja i re-excavació complint amb tots els objectius marcats per aquesta primera fase

default

Fase 1 – Neteja i re-excavació del jaciment 

La primera fase fa començar al març 2023, fa gairebé 5 mesos. Pel que fa a la finalització del  contracte, es va preveure finalitzar els treballs al setembre, una previsió tenint en compte vacances  i incidències de tramitació de permisos, que finalment s’han superat de forma molt satisfactòria. Per tant, s’han complert totes les jornades de treball previstes al contracte sense cap parada i, a conseqüència s’ha pogut acabar aquest juliol, després de gairebé 5 mesos d’execució

Els objectius marcats i aconseguits en aquesta primera fase han estat per una primera banda la  neteja i desbrossada de la vegetació que havia crescut en tota la part del jaciment Cal·lípolis, zona que ja s’havia excavat en campanyes arqueològiques d’anys anteriors. Per altra banda, la re-excavació a trot el jaciment on s’havia acumulat terra. L’equip d’auxiliars d’arqueòlegs, liderats pel director arqueològic de l’excavació, Moisés Díaz, han aconseguit netejar i endreçar per tal de dur a terme les necessàries intervencions al jaciment. A més la protecció i el cobriment dels espais han  permès delimitar els límits del jaciment durant els tràmits del Pla Especial de la ZAL del Port  Tarragona. Finalment, les persones expertes han fet la valoració de l’estat del jaciment per determinar els llocs on s’ha de centrar l’interès de les pròximes fases. 

Díaz ha explicat com aquests treballs de la primera fase han permès presentar espais i elements al  descobert de força valor històric.  

Fase 2 – Propers passos 

Els propers passos a seguir en el jaciment, i tal com és la voluntat del Departament de Cultura de  la Generalitat de Catalunya i de l’Autoritat Portuària de Tarragona són els següents:

Per una banda, la determinació de les zones d’interès on realitzar una intervenció arqueològica per excavar parts del jaciment que fins ara no s’han excavat mai. Per exemple, excavar el camí que  parteix el jaciment en dues zones i, que permetria connectar diferents punts de la vil·la al nucli  principal. 

Avui dia, s’està treballant, de forma conjunta amb el Departament de Cultura, per identificar aquestes zones, valorar el cost de l’excavació i poder redactar el projecte d’excavació i licitar els  treballs. Es preveu redactar el projecte durant la tardor per a començar els treballs de la segona fase de cara a l’any 2024. 

Després de fer aquesta segona fase i, amb el jaciment excavat en totes les zones d’interès, es  plantejaria una tercera fase per consolidar i restaurar el jaciment, per seguidament plantejar els  treballs per fer visitable el jaciment. D’aquesta forma diferents espais de la vil·la quedarien unificats  amb les restes del jaciment i permetria tenir una imatge sencera. Després es tornarà a valorar la  idea de la següent fase que seria la de consolidació i restauració de la vil·la Cal·lípolis amb la seva  museïtzació i espai d’interpretació.  

Cal·lípolis, un model de vida en sintonia 

Fa vint segles, una família romana va escollir aquest lloc per construir la seva residència, i va  anomenar l’assentament “ciutat bonica”, que és la traducció més aproximada de “Cal·lípolis”, probablement veient aquest lloc com una ubicació amb futur i per desenvolupar-hi una activitat  econòmica i domèstica sostenibles. 

En aquest jaciment es poden veure les restes de les termes de la vila, dels espais d’habitatge, els  banys termals i els espais d’emmagatzematge, productius i zones recreatives d’una vila romana. El  1955, es va trobar el mosaic dels Peixos, un mosaic d’origen romà, que actualment està conservat  al Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT). 

Es tracta d’una vil·la fundada el S.I tot i que les restes visibles daten del S.II i algunes presenten  canvis que es daten al llarg del temps fins al S.VI, una vil·la de gran importància històrica,  documental i cultural 

Centre experiencial i d’interpretació 

En el marc de la tercera convocatòria del Programa Extraordinari de Plans de Sostenibilitat Turística  a les Destinacions 2023, el Govern de la Generalitat de Catalunya ha atorgat a l’Ajuntament de Vila-seca un ajut de 5 milions d’euros per a la construcció d’un Centre Experiencial i d’Interpretació, un  projecte inclòs en la iniciativa comuna del Porti de Vila-seca de “Cal·lípolis, l’equilibri sostenible”  presentat al febrer d’aquest any. 

Aquest Centre Experiencial i d’Interpretació, que se situarà als voltants de la Zona d’Activitats  Logístiques del Port de Tarragona a Vila-seca, a tocar de l’espai natural protegit de xarxa Natura  2000 als Prats d’Albinyana i de la vil·la romana de Cal·lípolis, permetrà que els habitants del Camp  de Tarragona i els visitants d’arreu del món coneguin de prop el procés de recuperació dels espais  naturals protegits, les espècies protegides i la vida de la fauna i la flora, així com, el naixement i desenvolupament de la Vil·la de Cal·lípolis i la forma de vida i els costums dels seus pobladors, a  través dels mitjans audiovisuals i virtuals més avançats.  

Cal·lípolis representa “un model de vida en sintonia amb l’entorn natural, com el que gaudien els  nostres antecessors romans fa 2000 anys i que recuperar-lo, avui, és responsabilitat de tots i, de  manera especial, d’institucions compromeses amb la sostenibilitat econòmica, social i ambiental  com l’Ajuntament de Vila-seca i el Port de Tarragona”. 

Més info: 

Vídeo “Cal·lípolis, l’equilibri sostenible” – https://youtu.be/H8wf_OU0M-Y

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Figueres s’incorpora com a subseu del Festival Temporada Alta

Notícia següent

Agredeix sexualment la filla de la seva parella i abusa de dos menors més

Notícies relacionades