Aquest dimarts, 14 de novembre, el Port de Tarragona ha participat en la VI Conferència sectorial de Seguretat de Ports que se celebra a Madrid. Es tracta d’una trobada on es donen cita professionals del sector per tal de compartir coneixements i tractar temàtiques relacionades amb la situació actual de la seguretat i ciberseguretat en l’àmbit portuari, mitjançant conferències i panels participatius.
El responsable en Seguretat del Port Tarragona, Jesús Teva, ha participat en un dels panels sota el títol ‘Experiències compartides en l’àmbit de la seguretat. Ús de drons als Ports’. Teva ha estat l’encarregat d’explicar el projecte innovador implementat el Port relacionat amb l’ús de drons com eina tecnològica en la millora de la seguretat integral del Port. Cal destacar que aquesta trobada té un gran impacte al sector, ja que la darrera sessió que es va celebrar va comptar amb més de 700 persones assistents.
Es tracta d’un reconegut congrés que enguany assoleix la seva sisena edició. La trobada ha comptat amb 12 ponents oferint diverses conferències i dos panels participatius. El primer sota el títol ‘Solucions tecnològiques implementades als Ports’ i el segon ‘Experiències compartides en l’àmbit de la seguretat. Ús de drons als Ports’ on el responsable de Seguretat del Port Tarragona, Jesús Teva, ha participat per explicar l’experiència de Tarragona vers l’ús de drons com a millora de la seguretat integral al recinte portuari tarragoní.
Teva ha fet un recorregut i ha explicat com el Port de Tarragona va treballar, des de setembre de 2021 per fer realitat la implementació de l’ús de drons a l’espai de domini públic portuari; projecte implementat des de setembre de 2023, dos anys després El projecte innovador consisteix en la zonificació de riscos per a ús de drons a l’espai portuari, l’elaboració de manuals d’operacions i diferents procediments de seguretat operativa fins a aconseguir que el Port Tarragona pugui posicionar-se com a operador de drons. El projecte també ha comptat amb la formació específica i la capacitació de nou pilots i personal de gestió necessari per desenvolupar les actuacions segons l’establert a la normativa. Actualment, el Port té amb dos drons equipats amb la darrera tecnologia, un d’ells amb càmeres de visió d’alta definició en infrarojos, així com una càmera tècnica i la darrera tecnologia en sistemes de control i comandament.
Objectius i reptes de futur
Com a reptes de futur, entre altres, el Port fa passos per a ser proveïdor de serveis U-Space, la qual cosa permetrà a l’Autoritat Portuària disposar dels sistemes de control i gestió de vols UAS en la zona de servei del Port i estar preparada per al desenvolupament i generalització en l’ús de drons dels pròxims anys.
A més, l’Autoritat Portuària adquirirà pròximament un detector de gasos per al ‘Mavic 300 RTK’, un nou dron per a reforçar les tasques policials i un equip per a detecció de drons.
L’objectiu principal del Port Tarragona és disposar de l’estructura organitzativa i de gestió adequada amb la finalitat d’utilitzar, de manera recurrent, els drons com a eina tecnològica en la millora de la seguretat integral del Port, lligat als usos de vigilància i control perimetral, control mediambiental i gestió d’emergències. Això servirà de base per a la utilització de drons en altres àmbits de gestió ordinària de l’Autoritat Portuària de Tarragona.
Els beneficis de la utilització de drons es basen en la millora de la gestió de la seguretat integral i el suport en la gestió d’emergències i el control ambiental, així com en la gestió ordinària d’operacions portuàries, infraestructures, comunicació, etc.