Dimecres, 9 d'octubre de 2024
És notícia

El Museu del Port participa en la XXIII edició de Tarraco Viva

Avatar photo

L’Arxiu del Port ofereix la darrera conferència sobre la commemoració de la II República: la biografia del batlle Pere Lloret Ordeix

Museu del Port de Tarragona Imatge cedida per l’Ajuntament
Com cada any, el Museu del Port participa en el festival romà Tarraco Viva que se celebra a diferents indrets de Tarragona. I enguany es convida al públic a fer diverses activitats entorn de l’àmbit portuari, gratuïtament. S’inicia el primer dia del festival, dissabte 22 de maig, a les 18.30 hores, amb una passejada arqueològica: Descobrint el port romà. L’activitat per a tots els públics consisteix en una passejada per la Part Baixa de la ciutat i el Barri del Port amb sortida des del Museu del Port i acabament al mateix Moll de Costa després d’haver recorregut diferents indrets on s’han evidenciat, al llarg dels anys i els estudis realitzats, vestigis del port romà i la seva activitat.

Aquest recorregut, amb la guia de Patricia Terrado Ortuño, doctora en Arqueologia Clàssica de la URV- ICAC, es farà a diferents indrets des d’on s’ubicava el port romà fins a l’entramat urbà dels carrers actuals així com els edificis vinculats a l’activitat portuària. El recorreguttindrà una durada de noranta minuts, aproximadament. L’aforament és limitat i cal fer reservaprèvia a [email protected] o 977 259 434. No cal dir que el Museu segueix totes les mesures sanitàries recomanades davant la situació sanitària actual

També, en l’horari habitual del Museu al Tinglado 2, la resta de la setmana, llevat de dilluns que és tancat, s’ofereix gratuïtament fer una passejada per la història de Tarragona i el seu entorn portuari on es poden trobar les tipologies de vaixells i els diferents sistemes de propulsió. També s’ha recreat una retrospectiva del comerç portuari així com elements del’ofici de boter, mestre d’aixa, etc. Els àmbits de la història portuària a més del món de la pesca i l’esport conformen l’exposició temporal. La mostra és oberta de dimarts a dissabtes, de 10 h a 14 h i de 16 h a 19 h, i diumenges i festius d’11 h a 14 h.

El Museu també ofereix la proposta Educa Digital, dins del seu programa pedagògic virtual destinat a escoles i esplais. Són els tallers més emblemàtics de l’entitat museística que continuen treballant els continguts al voltant del Port i de la mar. Aquesta iniciativa inclou un vídeo explicatiu de cada activitat i un joc multimèdia. Per accedir a les activitats cal fer reserva mitjançant [email protected] o bé al 977 259 434.

Pere Lloret, la darrera biografia del cicle republicà

La darrera conferència del cicle ‘Personatges de la II República’ amb motiu de la commemoració del norantè aniversari de la II República es fa dimarts vinent. El personatge que clou aquest període republicà és Pere Lloret Ordeix, advocat, corredor de comerç i primer alcalde republicà de Tarragona. La xerrada anirà a càrrec de Jordi Piqué Padró i es farà dimarts 25 de maig, a les 19 hores, al Tinglado 1. Fou un dels principals protagonistes del moviment catalanista d’inici de segle XX a Tarragona i també president de la Cambra de Comerç de Tarragona, conseller de la Mancomunitat de Catalunya, president de la Diputacióde Tarragona i director general d’Administració Local de la Generalitat de Catalunya. Defensor de la llengua i cultura catalanes, funda del Banc Comercial de Tarragona i articula l’associacionisme empresarial y professional de l’economia tarragonina amb la creació delSindicat d’Exportadors de Vins i de l’Associació de Consignataris. Impulsor de diferents societats culturals inicia les obres del Passeig Arqueològic, la fàbrica de Tabals, la novacanalització d’aigua potable a la ciutat i potencia la instrucció pública a més de facilitar el canvi de noms de carrers o la municipalització del cementiri. També va formar part dels empresonats al vaixell – presó Manuel Arnús amb altres alcaldes i regidors i més de nou-cents republicans de les comarques tarragonines.

La conferència es fa a l’emblemàtic Tinglado 1 de manera presencial. Ateses les condicions de seguretat i d’un aforament que arriba a una cinquantena de persones, cal fer reserva prèvia a [email protected] tot i que també es pot seguir l’acte mitjançant el canal de Youtubedel Port de Tarragona.

L’Arxiu també proposa una activitat en format digital per permet investigar sobre el món dels arxius amb l’escape room, ‘El misteri de l’arxivera’, que s’havia programat fa un any en format presencial amb gran èxit. Aquesta activitat digital posa a prova la imaginació per a resoldre enigmes en línia dins de l’Arxiu. Una activitat innovadora coorganitzada amb Auriga Serveis Culturals. Qui vulgui accedir a l’enginyosa prova pot accedir mitjançant l’enllaçhttps://tuit.cat/ubhs1.

D’altra banda, l’Arxiu enguany celebra el seu trentè aniversari, una commemoració que es mostra amb gran instal·lació fotogràfica a la façana de l’edifici de l’Arxiu del Port (plaça dels Carros cantonada amb el carrer d’Anselm Clavé) amb imatges de diversos moments dels gairebé cent anys d’existència.

Dues exposicions al Moll de Costa

El Moll de Costa acull, fins a començaments de juny, dues exposicions d’artistes de vilestarragonines: Montblanc i Reus. Són dues mostres que apleguen diversos projectes que hantingut una gran acceptació del públic i la crítica; d’una banda, l’artista originari de Montblanc,Maties Palau Ferré exposa al Tinglado 1 una part de la seva dilatada i exitosa carreraartística i, de l’altra, artistes de Reus mostren a través del grup ARA (Associació Reusencad’Artistes) peces sobre l’art mediterrani català al Refugi 1.

L’exposicció que es pot visitar al Tinglado 1 de pintor, escultor i ceramista montblanquí Maties Palau Ferré amb el títol ‘Retrospectiva Biogràfica’ mostra les seves singulars obres que reflecteixen el periple vital de l’artista. Artista d’una esplèndida trajectòria internacional, que enguany amb motiu del centenari del seu naixement, la Generalitat ha declarat oficialmentl’Any Palau Farré. I el Port de Tarragona s’hi ha sumat i acull una mostra retrospectiva del pintor sota el títol

La seva singularitat cubista es reflecteix en la seva passió pel color que plasma amb uns traços expressionistes. Cal també ressaltar que fou un defensor dels valors de la pau, la solidaritat i la llibertat, un compromís que es va materialitzar amb nombroses donacions dels seus quadres per a projectes socials i culturals com Amnistia Internacional o Mans Unides, entre d’altres.

La mostra, amb un component audiovisual destacat, té un important focus a les xarxes socials.S’ofereixen diversos audiovisuals amb la seva trajectòria o un vídeo de records a partir d’entrevistes a la ciutadania que el va conèixer. La mostra, que acull el periple vital d’un dels artistes més singulars de l’art català del segle XX, romandrà oberta al públic fins al 13 de juny.

I davant d’aquest espai, en el Refugi 1 del Moll de Costa es pot visitar l’exposició col·lectiva del grup ARA sota el títol ‘Mostra Col·lectiva d’Art Mediterrani Català’, una mostra que neix de la inquietud de setze artistes reusencs de dues generacions i es mostren en un recull de pintures, fotografies i escultures sota el paraigua de l’art mediterrani català. ARA és una entitat sense ànim de lucre que vol difondre la consideració professional d’artistes del territori fomentant activitats i promovent l’art per donar a conèixer les arts plàstiques.

D’accés lliure ambdues exposicions, el seu horari és de dimarts a dissabte de 10 a 13 h i de 17 a 20 h, els diumenges d’11 a 14 h i dilluns tancat.

Les activitats culturals i de lleure programades pel Port de Tarragona són a l’agenda publicada a https://tuit.cat/qk5Kw

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Vueling anuncia tres noves rutes i en tindrà 104 des de Barcelona

Notícia següent

Tarragonajove presenta un extens programa per aquest esitu

Notícies relacionades