El Morell recupera la seva Beca de recerca i l’entrega a 2 mollerencs

El projecte beneficiari se centrarà en la formació i la transformació de les Rambles del Morell i el seu entorn

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

Dos morellencs seran els encarregats de tirar endavant el projecte al qual s’ha concedit la 3a Beca de recerca i investigació local del Morell, que no es convocava des de l’any 2015. Una iniciativa que es recupera i que, en aquesta ocasió, se centrarà en la formació i la transformació de les Rambles del Morell i el seu entorn.

 

Així, Josep M. Valldosera i Jordi Granell elaboraran un treball en què s’estudiarà i reivindicarà l’Eixample del Morell, dissenyat per l’arquitecte Pau Monguió, que té com eix central la Rambla. “Una Rambla que neix de la necessitat de connectar, de forma definitiva, el poble amb l’estació del ferrocarril, on es desenvolupava bona part de l’activitat econòmica i social”, exposen.

 

“El resultat vol ser un treball amè i didàctic on s’explicarà de forma clara la Rambla i el seu entorn, el passat i el present”, conclouen els adjudicataris de la beca, que afegeixen que “plànols, cartografia, documents i fotografies de diferents èpoques il·lustraran les evolucions urbanístiques i complementaran l’obra”.

 

De fet, aquesta setmana s’ha fet una trobada per oficialitzar l’adjudicació, a la qual han assistit l’alcalde del municipi, Eloi Calbet, el secretari municipal, Xavier Tardiu, l’arxiver municipal, Alex Cruces, i els dos adjudicataris, Valldosera i Granell. “Estem molt il·lusionats que dos morellencs portin a terme aquesta recerca, i esperem que en surti una publicació que de segur generarà molt d’interès entre tota la nostra ciutadania”, apunta Calbet.

 

La beca està dotada amb 2.500 € i té una durada d’un any, i el treball, com en les edicions anteriors, es publicarà en el marc de la col·lecció Història i Patrimoni.

 

La història del Morell

L’any 2013 el consistori morellenc va convocar la 1a Beca de recerca i investigació local del Morell. En aquella ocasió, el projecte havia de girar al voltant de la Granja dels Frares, i el treball guanyador va ser La Granja del Codony, de Pilar Riera Fortuny.

 

La 2a edició de la beca, sobre la segona República, la Guerra Civil i els anys posteriors a la finalització d’aquesta (repressió franquista i primers governs franquistes), es va atorgar el 2016 al treball De la segona República a la repressió franquista al Morell, de Xavier Tolosana.

 

Aquestes dues primeres beques, com també la tercera, busquen “conèixer el nostre passat per entendre el present i afrontar el futur de la millor manera possible”, indica la regidora de Patrimoni, Judit Fernández. Un lema que s’espera mantenir en pròximes edicions, que es preveu que es convoquin cada dos anys.