Ahir al matí, En Comú Podem va tenir l’honor de rebre la Sra. Claude Mangin, a l’Ajuntament de Tarragona, destacada activista pels drets i les llibertats del poble sahrauí, en el marc de la marxa internacional “Camí per l’alliberament dels presos polítics saharauís”. La trobada, organitzada per En Comú Podem amb el suport de l’Associació d’Amics de la República Àrab Sahrauí Democràtica i l’Associació Hammada, ha posat de relleu la importància de la solidaritat ciutadana en la defensa dels drets humans i el compliment del dret internacional.
Durant la trobada al Pati de Jaume I, la Sra. Mangin va exposar amb emoció la seva experiència personal: “Venim recorrent ciutats de França, Catalunya i Espanya amb l’esperança que els nostres missatges arribin als governs i institucions europees. Reclamen justícia per als presos polítics saharauís i el dret a l’autodeterminació que els va ser promès fa dècades.”
Mangin, milita en favor de la causa sahrauí des dels anys noranta. Va conèixer el seu marit, en Naâma Asfari —activista i estudiant de Dret Internacional a París—, i es van casar el 2003 a Tan-Tan, al Sàhara Occidental. Des de llavors, ha estat testimoni de primera mà de l’ocupació marroquina i de la detenció arbitrària de Naâma en diverses presons (Smara el 2006, Marrakech el 2008 i Tiznit el 2009). El 2010, durant el campament de protesta pacífica de Gdeim Izik, ell va ser empresonat amb càrrecs dialogats en judicis que molts organismes internacionals consideren irregulars. Condemnat el 2013 i el 2017 a 30 anys de presó, Naâma compleix condemna a la presó de Kenitra des de setembre de 2017. Claude Mangin ha dedicat les dues últimes dècades a denunciar la seva situació davant l’ONU —incloent-hi una vaga de fam de 30 dies l’any 2018— i a lluitar per obtenir el seu dret a visitar-lo, sovint sotmesa a expulsions i vigilància per part de les autoritats marroquines.
Les paraules de Mangin van ser recolzades pel portaveu municipal, Jordi Collado, qui va recordar la responsabilitat històrica d’Espanya com a antiga potència colonitzadora i la necessitat de “traslladar el compromís moral a accions concretes des de l’àmbit local i europeu”.
Els participants en la marxa, nombroses organitzacions solidàries, han recorregut més de deu municipis francesos abans de creuar Catalunya i arribar a Tarragona. Des d’aquí, preveuen desembarcar a Algesires per continuar la seva reivindicació fins al Marroc. Aquesta iniciativa vol visibilitzar les victòries jurídiques aconseguides davant l’ONU, el Consell de Drets Humans de Ginebra i el Tribunal de Justícia de la Unió Europea, així com reclamar l’alliberament immediat de tots els presos i l’organització d’un referèndum d’autodeterminació per al Sàhara Occidental.
En Comú Podem es compromet a ampliar el debat sobre aquesta qüestió amb la realització d’activitats de sensibilització a centres educatius, la presentació de mocions de suport al Parlament i contactes amb eurodiputats perquè facin arribar la veu de la ciutadania tarragonina a les instàncies internacionals.
Reorientar l'Albereda de Santes Creus cap a usos mediambientals i pedagògics, d'acord amb l'alt valor natural d'aquest espai natural protegit.…
La delegada del Govern a Barcelona, Pilar Díaz, ha visitat Mollet del Vallès aquest 6 de maig amb l’objectiu de…
Els veïns i les veïnes de Barcelona podran votar del 12 al 17 de maig, és a dir, la setmana que ve,…
La 38a edició de la Setmana Medieval de la Llegenda de Sant Jordi ha omplert els carrers de Montblanc amb…
L’Ajuntament de Torredembarra, a través de la Regidoria d’Acció Social i Igualtats, i la Fundació Privada Onada han renovat el…
El món de la televisió plora la mort de l’actriu i influencer d’11 anys, Millena Brandão, després que hagués patit…
Esta web utiliza cookies.