“Els pròxims quatre anys seran definitoris i transformadors per la nostra ciutat”. D’aquesta manera, Pere Segura donava el tret de sortida a un nou mandat municipal a Vila-seca ara fa dos anys. A diferència del període entre 2019 i 2023, ara ho feia amb una majoria absoluta al ple i una motxilla fins a dalt de projectes que han de canviar la fisonomia de la localitat vila-secana.
Amb el mandat al seu equador, aquestes transformacions avancen com diu la dita: ‘sin prisa, pero sin pausa’. A banda d'elles, la confecció de l’àrea metropolitana i el xoc per la intermodal han marcat aquests primers dos anys, amb els dubtes de com es resoldrà el conflicte.
Un litoral des d’una altra perspectiva
Si posem el focus en les transformacions, la que actualment es troba en boca de tots és la del passeig marítim de la Pineda. Aquesta ja està en marxa i hauria d’estar enllestida els primers mesos de 2026. De fet, en tractar-se d’unes obres que duren 12 mesos era inevitable que afectessin d’alguna manera la temporada estiuenca i l’alcalde demana “paciència” a tots els actors turístics.
El canvi va en la línia de les actuacions que es volen fer a tot el país: menys asfalt i platges més naturals. Un cop finalitzades les obres, el nucli costaner comptarà amb un passeig on es recuperarà el sistema dunar de la platja –amb més amplada, s'ampliarà el passeig eliminant la carretera i es milloraran les connexions de vianants entre els carrers i la línia de costa.
Sense allunyar-nos del mar, el Port de Tarragona també té en marxa la recuperació dels Prats d’Albinyana, integrat a la Xarxa Natura 2000. Una actuació que va lligada a la construcció del contradic dels Prats, el centre d’interpretació Cal·lípolis i el desenvolupament de la Zona d’Activitats Logístiques (ZAL).
El futur d’Aquopolis i l'Estadi
A la Pineda també esperen saber el futur de tot l’espai que compren l’Aquopolis, que viurà el seu últim estiu, i l’antiga Pacha. De moment, l’Ajuntament ha convocat el concurs públic per contractar la persona que dissenyi el seu futur turístic. Segons avançava el Diari Més fa dues setmanes, la persona haurà de fer el projecte basant-se en el document elaborat per una consultora turística. Aquest planteja tres escenaris en els terrenys basant-se en destinacions com Futuroscope, el Museu de la Ciència de Comsocaixa, El World of Wine de Porto o l’Àrea 15 de Las Vegas. La proposta escollida projecta un edifici ‘icònic’ al frontal marítim, una gran plaça o 300 habitacions hoteleres de luxe.
En canvi, un dels projectes transformadors ja en marxa és el de l’Estadi Municipal. Aquest abril s’han posat en marxa les obres de la fase 1 i 2, que engloben la construcció de l’edifici de les grades, el camp de futbol 1 i part de l’edifici dotacional. En aquesta línia, aquest mandat també s’han creat circuits ciclistes a la Torre d’en Dolça.
Més enllà de les actuacions concretes, Vila-seca també treballa en l’elaboració d’un nou POUM, que ha de substituir el de 1993. L’últim pas que s’ha fet és l’aprovació del reglament consultiu, que va comptar amb el vot negatiu de Decidim Vila-seca i l’abstenció de PSC i VeC.
Malgrat aquesta votació, l’alcalde sempre ha subratllat que no es tracta “d’un document de govern, sinó de ciutat” i vol la màxima implicació de l’oposició. Tot i que a l’inici de mandat es marcava l’objectiu de definir-lo aquesta legislatura, fa un any ja avançava que hi ha tempos que no pot controlar el consistori i recalca que no es volen “posar la soga al coll” per aprovar-lo ràpidament.
La intermodal marca el debat metropolità
Un dels fronts clau que es va encetar aquest mandat va ser la creació del Grup Impulsor de l’Àrea Metropolitana de Tarragona, que incorpora Vila-seca. Tot i començar a treballar, el primer xoc va arribar arran de les aspiracions de Tarragona perquè la futura estació que projecten a Horta Gran en el seu POUM –encara sense aprovar- fos l’estació intermodal del territori. Les “formes” de la capital i el fet que s’arribés a plantejar com un equipament incompatible amb la intermodal de Vila-seca van fer que Segura abandonés els grups de treball metropolitans.
La setmana passada es va celebrar la primera reunió sense ell, on van començar a debatre la futura governança de l’ens. De moment, tot està aturat i la resolució de les al·legacions a la intermodal de Vila-seca podrien posar llum al debat.
Tot i estar fora de les reunions, hi ha projectes de caràcter metropolità que tiren endavant. Després de l’estiu s’hauria de començar a construir la línia del tramvia que connecta Cambrils i Vila-seca o el 21 de juny es posarà en marxa la funerària metropolitana Funecamp. A més, també en l’àmbit de cooperació entre municipis, els alcaldes de Vila-seca i Salou han sumat esforços per reclamar una àrea bàsica policial dels Mossos. Una reivindicació que ha de donar sortida a la demanda policial que hi ha en aquest espai de la Costa Daurada especialment concorregut.
El Hard Rock, aturat
El que continua igual o inclús pitjor és el Hard Rock. En principi, el canvi de republicans a socialistes al Govern de la Generalitat havia de facilitar la tramitació d’aquest projecte turístic, però les coses no són ben bé així. Sí, Salvador Illa ha expressat sense embuts que el seu executiu aposta pel Hard Rock. Ara bé, els seus aliats parlamentaris, particularment els Comuns, els han fet pagar la penyora d’haver d’incrementar l’impost del joc. Un moviment que dificulta l’aterratge del complex turístic.
Malgrat l’optimisme públic de l’alcalde de Salou, Segura és més escèptic amb el seu futur. El batlle vila-secà assenyala que és “evident que aquesta modificació afecta el pla de viabilitat” i considera que “en el millor dels casos implicaria un replanteig de la proposta”. Tot i que les opcions es redueixen, l’alcalde no perd el projecte de vista i en el 30 aniversari de Port Aventura va llençar un missatge al president Illa en clau Hard Rock: "aquesta terra parla clar. Estem preparats per créixer, per liderar, per aportar encara més per Catalunya, només cal que s'aposti pel territori". Veurem fins on arriba aquesta aposta.