El director territorial de Cultura constata el potencial patrimonial de Salou

La visita s’emmarca dins el compromís del govern municipal per reforçar la identitat històrica de Salou i projectar-la com a referent cultural, especialment aquest 2025

15 de juliol de 2025 a les 18:50h

Ricard Ibarra, el director dels Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat a Tarragona, ha visitat aquest dilluns, al matí, diversos espais patrimonials i arqueològics de Salou, en una jornada que ha servit per conèixer de primera mà el ric llegat històric del municipi i els esforços que s’estan duent a terme per recuperar-lo i posar-lo en valor. L’alcalde, Pere Granados, i la regidora de Serveis Culturals, Júlia Gómez, han acompanyat Ibarra al llarg del recorregut.

La visita s’emmarca dins el compromís del govern municipal per reforçar la identitat històrica de Salou i projectar-la com a referent cultural, especialment aquest 2025, any en què la ciutat ostenta la distinció de Capital de la Cultura Catalana.

L’itinerari ha començat al Pla de Maset, on es conserven construccions de pedra seca, exemple de l’arquitectura popular tradicional. Posteriorment, la comitiva s’ha desplaçat al parc de la Duna del Bosc Gran, a Cap Salou, un espai de gran valor ecològic que combina paisatge, conservació i ús ciutadà. 

Un dels punts clau de la jornada ha estat la visita al jaciment arqueològic de Kal·lípolis, situat a la plaça de les Palmeres. Aquest espai, objecte d’intervencions recents, i que ha comptat amb una subvenció de la Generalitat de Catalunya, ofereix una visió més completa sobre els orígens mil·lenaris del municipi i la seva evolució com a enclavament estratègic al llarg del temps.

La jornada ha culminat amb la visita a la Torre Vella, actualment en fase final de rehabilitació. Aquest edifici emblemàtic, símbol patrimonial de la ciutat, es convertirà en un centre de cultura i art de referència i acull el  Museu de l’Esmalt, l’únic de tot l’Estat dedicat a aquesta disciplina artística.

En declaracions als periodistes, l’alcalde Pere Granados ha agraït la visita de Ricard Ibarra i ha remarcat que “és fonamental que el Departament de Cultura conegui de prop la riquesa històrica de Salou. Estem treballant per recuperar, conservar i divulgar aquest patrimoni mil·lenari, que va des del neolític fins a l’actualitat. A més, aquest llegat serà la base de nous productes culturals i turístics que reforcin la singularitat de Salou”.

Granados també ha anunciat que pròximament es presentarà una gran edició divulgativa sobre la història de Salou, elaborada per la Fundació URV, amb la voluntat d’apropar el coneixement històric tant a la ciutadania com als visitants.

Per la seva banda, Ricard Ibarra ha destacat “la dimensió i el potencial del patrimoni salouenc”, assegurant que “hem pogut veure una part significativa del patrimoni cultural de Salou i constatar-ne la potència i singularitat. És un patrimoni amb molt recorregut, que cal fer visible i visitable. Des de la Generalitat, donem suport a la tasca de l’Ajuntament per rehabilitar i posar en valor aquest llegat tan important.”

La visita posa de manifest la col·laboració entre el Govern de Catalunya i l’Ajuntament de Salou per continuar avançant en la protecció, recerca i difusió del patrimoni històric, consolidant-lo com a motor de cultura, identitat i desenvolupament local.