El fons documental que es conserva a l’Arxiu Montserrat Tarradellas i Macià del Monestir de Poblet, així com altres documents de l’abadia cistercenca de la Conca de Barberà, continuen digitalitzant-se com a pas previ perquè puguin ser emmagatzemats, consultats i difosos en les millors condicions.
Aquest procés és possible gràcies a l’impuls de la Diputació de Tarragona, la Universitat Rovira i Virgili (URV) i el mateix monestir, signants del nou conveni que regula aquesta col·laboració a tres bandes, per un període d’un any i amb caràcter prorrogable. El conveni es concreta en tres àmbits: suport tecnològic, biblioteca i col·laboracions en l’àmbit de la docència i la recerca.
La signatura de l’acord ha tingut lloc aquest matí al Palau de la Diputació, i ha anat a càrrec de la presidenta de la institució supramunicipal, Noemí Llauradó; de l’abat de Poblet; Octavi Vilà, i del rector de la URV, Josep Pallarès. Tots tres han posat de manifest la importància de la digitalització per salvaguardar i difondre la documentació de Poblet en condicions òptimes, un procés que ja es va iniciar el 2010 i que ja ha permès digitalitzar tots els fons que va aportar el president Josep Tarradellas.
Ara resta fer-ho pel que fa a alguns documents que va rebent l’arxiu, vinculats a una quarantena de personalitats o entitats d’àmbit polític, cultural, històric i social en general (https://www.poblet.cat/ca/arxiu-tarradellas).
En virtut d’aquest conveni, la Diputació de Tarragona es farà càrrec del finançament per a la implantació de la infraestructura necessària per disposar d’un servei de xarxa d’interconnexió extrem a extrem entre el Monestir de Poblet i la URV. Aquesta actuació comportarà a la Diputació una despesa anual d’un import estimat de 5.000 euros. Així mateix, aquesta institució es farà càrrec de les despeses d’accions d’àmbit tecnològic de la URV derivades dels compromisos d’aquest conveni, per un import màxim de 6.000 euros anuals.
Per la seva part, la URV s’encarregarà de qüestions de caràcter tecnològic, com el servei d’allotjament (hosting), l’accés als servidors, la definició d’una solució tecnològica per digitalitzar i gestionar els fons, la protecció dels sistemes informàtics, o l’assessorament tècnic, entre altres aspectes. Pel que fa a la Biblioteca del Monestir de Poblet, la URV es compromet a proveir la solució tecnològica per gestionar-ne el catàleg, proporcionant-ne l’accés a la plataforma utilitzada per la universitat.
Així, el fons de la biblioteca del Monestir de Poblet ja s’inclou en el catàleg col·lectiu de les universitats catalanes a través de la URV. La Universitat fomentarà, també, els estudis científics al voltant d’aquests fons. Per la seva part, El Monestir de Poblet es compromet a facilitar l’accés, la consulta i el préstec del fons documental a la comunitat universitària i a altres investigadors degudament acreditats, així com al personal especialitzat de la Diputació de Tarragona.
Així mateix, i segons estableix l’acord, el Monestir de Poblet també es compromet a digitalitzar el fons de cartells polítics i propaganda política cedit per la Fundació Catalunya – La Pedrera provinent del fons de l’Hemeroteca de Tarragona. D’altra banda, també es compromet a acollir estudiants de la URV en pràctiques per col·laborar en projectes de digitalització del fons del Monestir o en altres projectes d’interès per les parts.
La URV i el Monestir de Poblet podran identificar projectes d’interès per a les parts que es puguin dur a terme com a Treball de fi de grau o Treball de fi de màster. Així mateix, i entre altres iniciatives de suport, el Monestir de Poblet facilitarà l’accés al fons necessari per dur-lo a terme i, si escau, col·laborarà en la tutorització dels treballs que es podran emmarcar en el Programa d’Aprenentatge Servei de la URV.