Els Diables Voramar del Serrallo, que aquest 2025 celebren el seu 35è aniversari, han anunciat la seva intenció de renovar els seus vestuaris, estrenats l’any 2010.
Des de llavors, els vestits els han acompanyat en cada encesa, festa i correfoc, però segons indiquen en un comunicat, ha arribat l’hora de “passar el relleu”.
Per aquest motiu, els Diables Voramar volen renovar els vestits, però necessiten l’ajuda dels tarragonins i tarragonines a través de micromecenatges que els permetin finançar els nous vestits.
A través d’una campanya a Internet, i mitjançant diversos donatius, els responsables esperen aconseguir arribar a un mínim de 3.500 euros, que seria el necessari per fer tota la renovació. Per anar bé, però, els agradaria arribar als 7.000 euros. De moment, quan falten 39 dies fins que finalitzi la campanya, han obtingut 260 euros a través de 6 “cofinançadors”.
Les aportacions poden anar des dels 10 euros, en què els cofinançadors rebran un agraïment dels Diables posant el seu nom a les xarxes socials; fins als 300 euros, on el cofinançador es convertirà en Diable per un dia participant en el Correfoc de Sant Pere 2026. Altres aportacions també inclouen rèpliques de les maces infantils i d’adults, figures o samarretes, entre altres avantatges.
- Els interessats i interessades poden realitzar les seves aportacions en aquest enllaç.
Característiques bàsiques del projecte
- Renovació completa dels vestits actuals dels Diables Voramar del Serrallo, estrenats l’any 2010.
- Disseny i confecció de nous vestits que combinin tradició, funcionalitat i imatge renovada.
- Producció artesanal, respectant els valors de la cultura popular i el foc tradicional.
- Impulsat amb motiu del 35è aniversari de la colla, com a projecte de futur i continuïtat.
Objectius del projecte
- Garantir la seguretat, comoditat i dignitat dels diables en les actuacions.
- Reforçar la imatge i identitat visual de la colla, tant en actes locals com en trobades arreu del país.
- Donar visibilitat i valor a la cultura del foc dins les festes populars catalanes.
- Fer partícip la comunitat en la renovació d’un element essencial del nostre patrimoni col·lectiu.
- Aconseguir prou finançament per confeccionar tots els vestits nous de la colla.
Motivació i a qui va dirigit el projecte
Motivació
Aquest projecte neix de la il·lusió de continuar compartint cultura, tradició i foc amb la nostra gent. Després de 15 anys i centenars d’actuacions, els vestits actuals dels Diables Voramar del Serrallo han arribat al final del seu cicle. Ara, aprofitant la celebració del 35è aniversari de la colla, volem fer un pas endavant i renovar-los per continuar fent vibrar places i carrers amb la mateixa passió de sempre.
La renovació dels vestits és molt més que una qüestió d’imatge: representa una aposta per la seguretat, la continuïtat i el futur d’un projecte col·lectiu que uneix generacions, emociona petits i grans, i manté viva una de les expressions més genuïnes de la nostra cultura popular.
A qui va dirigit
Aquest projecte va dirigit a totes aquelles persones que estimen la cultura popular, el foc festiu i les tradicions catalanes. A veïns i veïnes del Serrallo i de Tarragona, a antics i actuals membres de la colla, a amics, famílies, simpatitzants, entitats del territori i a tothom que hagi viscut una encesa i hagi sentit l’emoció d’un correfoc.
Amb el vostre suport, podrem continuar encenent nits, emocions i records. Tots junts, fem possible que la història dels Diables Voramar del Serrallo continuï més viva que mai.
Experiència prèvia i equip
La Colla de Diables Voramar del Serrallo celebra enguany els seus 35 anys de trajectòria, convertida en una entitat de referència dins la cultura popular tarragonina i catalana.
La història comença a finals de 1988, quan un grup de joves que acompanyaven la Mare de Déu del Carme i Sant Pere a les processons del barri del Serrallo decideixen canalitzar les seves inquietuds culturals i recuperar les tradicions catalanes. Així, l’any 1990 neix oficialment la Colla de Diables Voramar del Serrallo, amb la iniciativa de Miguel Tirado i la participació activa dels veïns del barri, que en van esdevenir els primers socis fundadors.
Els primers vestits, maques i ceptrots van ser dissenyats per Manuel Albiol i Jordi Assamà, inspirats en la indumentària marinera dels pescadors del Serrallo, una estètica que encara avui defineix la colla.
Actualment, l’entitat compta amb més de 170 socis actius i està formada per tres seccions:
Els Diables, la Víbria i la Víbrieta, la seva versió infantil, que assegura el relleu generacional i la participació dels més petits.
Amb un enfocament inclusiu i un fort caràcter integrador, la colla promou la participació de persones de totes les edats i condicions, mantenint viu l’esperit comunitari i festiu que la va veure néixer.