Detinguda a Tarragona una banda criminal internacional de robatoris amb força

La Guàrdia Civil ha detingut a Tarragona els quatre integrants d’un grup criminal internacional especialitzat en robatoris amb força en habitatges habitats, i se’ls atribueix una desena de robatoris i un delicte de pertinença criminal.

La desarticulació d’aquest grup es va donar pocs dies després d’entrar a Espanya, en el marc de l’operació Habitat Bidasoa, i els quatre detinguts han ingressat a presó, segons ha informat la Guàrdia Civil en un comunicat.

Els integrants del grup criminal, que van interceptar quan tornaven de cometre un robatori, són homes de nacionalitat xilena, peruana i argentina, d’edats entre els 25 i els 37 anys.

En la seva detenció, la Guàrdia civil va intervenir gran quantitat de joies, rellotges, material informàtic i electrònic, procedents dels robatoris investigats, com també diverses eines i materials emprats per forçar portes i finestres i un vehicle emprat pels desplaçaments dels detinguts.

Segons sembla, es tracta d’un grup criminal estructurat amb funcions perfectament diferenciades per a cadascun dels integrants. Dos d’ells eren els encarregats d’accedir a l’habitatge, i generalment un tercer i ocasionalment un quart feien vigilància als carrers pròxims a l’habitatge, a peu o a l’interior del vehicle, per facilitar la fugida.

ROBATORIS A FRANÇA, MADRID I BARCELONA

Segons ha informat la Guàrdia Civil, la investigació va començar el mes de maig, fruit de la cooperació policial entre la Guàrdia Civil i la Policia Judicial de la Prefectura de París.

Després de l’alerta de diversos robatoris en habitatges en territori Francès, el grup criminal es va desplaçar cap a Madrid, on “ràpidament” es va detectar la seva presència en un barri del sud de la capital, i es va engegar la operativa de la Guàrdia Civil.

Després de diversos saquejos a Madrid, els presumptes autors es van traslladar a Barcelona on van continuar la campanya de robatoris en diversos punts de Catalunya.

XALETS UNIFAMILIARS EN ZONES RESIDENCIALS

Tots els robatoris tenien un nexe en comú, primer seleccionaven els habitatges que serien objecte del robatori, principalment xalets unifamiliars i situats en zones residencials, després les vigilaven per conèixer la rutina dels propietaris i perpetrar els robatoris de dia.

En primera instància accedien al terreny dels xalets escalant i després forçaven alguna porta o finestra i duien a terme el robatori, “sempre quan els habitants eren fora dels seus domicilis per motius laborals”, ha relatat.

Aquesta operació l’han dut a terme agents del Grup de Delinqüència Organitzada de la Unitat Orgànica de Policia Judicial de la Comandància de la Guàrdia Civil de Madrid, en el marc de la cooperació policial coordinada per la Secció de Patrimoni de la Unitat Tècnica de Policia Judicial de la Guàrdia Civil amb l’Europol, i també hi han participat efectius de la Brigade de Répression du Banditisme (BRB) de la Direcció regional de la Policia Judicial de la Prefectura de París (França) i de l’Oficina d’Anàlisi de la Prefectura Nacional Contra Robatoris de PDI de Xile (JENACROF).