El pas de les mercaderies per l’interior de les comarques de Tarragona, allunyant-les de la línia ferroviària de la costa, podria estar en perill després que Vila-seca s’hagi mostrat en contra de la proposta del Ministeri de Transports, segons avança el ‘Diari de Tarragona’.
Es tracta d’una reivindicació històrica del territori tarragoní que permetria alliberar la línia de la costa d’una part important del trànsit ferroviari que suporta, deixant espai a millorar considerablement el transport de passatgers i, alhora, protegir els nuclis urbans.
El Ministeri de Transports va presentar quinze alternatives pel traçat del Corredor Mediterrani al Camp de Tarragona, de les quals han seleccionat tres que es basen en el corredor Constantí – Roda sense passar per cap població, fins Roda de Berà, deixant el traçat Roda – El Vendrell per a estudiar-ho en una segona fase
Pere Segura (Junts), alcalde de Vila-seca, va mostrar-se en contra d’aquesta alternativa en una reunió a la subdelegació del govern amb Carlos Juárez, director general del Sector Ferroviari. Segons explica el ‘Diari de Tarragona’, l’alcalde de Vila-seca expressa que està d’acord en allunyar les mercaderies dels nuclis de població, però “amb aquesta alternativa seguiran passant per Vila-seca i no podem acceptar el que no accepta la resta”.
L’alcalde es refereix als trens de mercaderies provinents del Port de Tarragona i del polígon petroquímic, que per arribar a la futura connexió per l’interior hauran de passar per Vila-seca.
La proposta inclou un segon element amb el qual l’alcalde no està d’acord, que és la construcció d’un nou enllaç per a la variant de Vandellòs-La Secuita, que al seu pas pel municipi, per un ‘error’ de disseny, passa a ser de via única. Per solucionar-ho, hi ha prevista la construcció d’un nou enllaç que haurà de passar a uns 500 metres del barri de La Plana.
L’alcalde demana que aquest enllaç sigui soterrat i així evitar “trencar el terme municipal”. En aquest sentit, algunes fonts assenyalen que el soterrament d’aquest nou enllaç el faria econòmicament inviable. Segura, en canvi, insisteix en el fet que “ja tenim una dosi d’infraestructures molt important, volem que sigui integrat”.
Fonts presents en la reunió a la subdelegació del govern han confirmat que a la reunió a la subdelegació del govern, la majoria dels actors implicats van arribar a un ampli consens. Tots els alcaldes, excepte el de Vila-seca, van estar a favor de la proposta, així com la resta d’entitats i organitzacions presents, com el Port de Tarragona, la Diputació, les cambres de comerç de Tarragona i Reus, l’AEQT i la Plataforma de Mercaderies per l’Interior.
Malgrat la seva posició discordant, Pere Segura no ha tancat totalment les portes a arribar a un acord i ha instat les parts involucrades a seguir buscant “un encaix en què tots ens puguem sentir còmodes”, deixant la porta oberta a arribar al “màxim consens possible”. La pròxima reunió se celebrarà, previsiblement, entre els mesos d’octubre i novembre.