Creixell senyalitzarà amb pictogrames els espais públics i comerços del municipi

  L'Ajuntament de Creixell ha col·locat la primera placa, gràcies a la iniciativa de l'associació Todos En Azul, que facilita la identificació d'espais a les persones amb autisme

  temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

  L’Ajuntament de Creixell ha col·locat aquesta setmana el primer pictograma en un espai públic del municipi, concretament, a la façana de la Casa de la Vila, que facilita la seva identificació a les persones amb autisme. La iniciativa és fruit d’un acord entre la Regidoria de Benestar Social i l’associació Todos En Azul, una associació tarragonina sense ànim de lucre que dona suport a les famílies amb nens i nenes amb Trastorn de l’Espectre Autista (TEA), que ha adaptat a Creixell el projecte ‘Entén la teva ciutat amb pictogrames’.

  Aquesta serà la primera de les nombroses plaques que Benestar Social col·locarà en diversos espais públics (parcs, serveis municipals, consultori mèdic, oficina de turisme, escoles, etc…), fruit de la col·laboració amb les associacions de comerç i de càmpings i guinguetes de Creixell. Benestar Social també assumirà el cost dels pictogrames que s’obsequiaran a tots els comerços i establiments privats del municipi que vulguin estar senyalitzats com ara els càmpings o les residències.

  La regidora de Benestar Social, Chelo Picón, ha explicat que “aquest serà el primer d’una sèrie de pictogrames que es col·locaran durant les properes setmanes en espais públics, comerços i negocis de sectors diversos”. Picón ha mostrat el seu agraïment a l’associació Todos En Azul ja que aquest gest, “contribuirà a normalitzar la vida quotidiana de les famílies que tinguin nens o nenes amb TEA, tant si són de Creixell com si són visitants o turistes”.

  La importància dels pictogrames

  El TEA és un trastorn en el llenguatge i en la capacitat d’entendre el món. Les persones amb aquesta problemàtica acostumen a tenir un processament sensorial per un únic sentit, i és per això que els costa ordenar els diferents estímuls que li arriben.

  I en què els ajuda els pictogrames? Aquestes plaques són un element clau en la comunicació perquè són imatges senzilles i concretes que els transmeten de forma directa allò que passarà. A més, es pretén que aquests pictogrames sigui una altra forma de comunicació, també útil per a escoles encara que no treballin amb aquestes dinàmiques fins i tot per al turisme que no coneguin ni el català ni el castellà.

  Todos En Azul

  Todos en Azul és una associació sense ànim de lucre formada majoritàriament per famílies amb fills i filles amb TEA i creada al barri de Torreforta (Tarragona). Entre els seus projectes, es troba la iniciativa “Entén la ciutat amb pictogrames”, que consisteix a senyalitzar espais públics i comerços amb imatges senzilles que identifiquin un objecte, una acció, un lloc, un verb, etc. 

  Els pictogrames com els que s’han col·locat a les instal·lacions esportives municipals són plaques quadrades de 18X18 cm, situades a una alçada d’1,20 m perquè puguin ser vistos tant per petits com per adults, amb la major autonomia possible. El que es pretén és facilitar el dia a dia de les persones amb TEA i les seves famílies, a través de l’accessibilitat cognitiva i la conscienciació social.