El 2022 de Covestro marcat pels desafiaments globals

Avatar photo

Destaquen la importància de l'economia circular i la neutralitat climàtica en aquest context

Captured on 16 January, 2023 by David Oliete Casanova.

L’exercici 2022 de Covestro ha estat marcat per desafiaments globals que van tenir efectes significatius i perceptibles en el rendiment empresarial de la companyia. L’empresa va notar l’acusat augment dels preus de l’energia i les primeres matèries durant l’any, especialment a Europa. A això s’hi van sumar els efectes adversos, encara presents, de la pandèmia del coronavirus a la Xina, l’alta inflació i l’alentiment general en el creixement de l’economia global.

Tot i els volums més baixos de vendes resultants del context de recessió, les vendes de Covestro van créixer un 13% fins a assolir els 18.000 milions d’euros (15.900 milions d’euros l’any anterior), la xifra més alta registrada a la història del Grup. Un factor clau en aquest sentit ha estat un augment considerable del nivell dels preus de venda. Els alts preus de l’energia i les primeres matèries, i la contracció de la demanda durant el curs de l’any van afectar l’EBITDA del Grup, que va caure en el conjunt del 2022 un 47,6 % respecte a la xifra de l’any anterior, fins a 1.600 milions d’euros (3.100 milions d’euros l’any anterior). El resultat net es va reduir a -272 milions d’euros (1.600 milions d’euros l’any anterior), especialment degut al deteriorament excepcional del valor dels actius no corrents, que va pujar a 463 milions d’euros, ia les pèrdues pel deteriorament del valor dels actius per impostos diferits amb origen en bases imposables negatives, que van assolir els 255 milions d’euros. Tot i el complicat entorn econòmic, Covestro va registrar un flux d’efectiu lliure operatiu (FOCF) positiu de 138 milions d’euros gràcies a una gestió sòlida del capital circulant. El ROCE per sobre del CMPC al conjunt del 2022 va ser de -5 punts percentuals (12,9 punts percentuals l’any anterior). Així mateix, l’indicador de gestió no financer clau d’emissions de gasos d’efecte hivernacle, mesurat com a equivalents de CO2, va millorar un 9,6% fins a 4,7 milions de tones mètriques (5,2 milions de tones mètriques l’any anterior) .

“2022 va ser un any marcat per diverses crisis que van presentar desafiaments sense precedents per a Covestro. Aquest entorn es reflecteix als resultats de l’exercici”, apunta Markus Steilemann, CEO de Covestro. “Les mesures que vam adoptar l’any passat van ser encara més contundents: reduïm el nostre consum d’energia, retallem costos i treballem en el desenvolupament addicional dels nostres productes. La nostra visió d‟una economia circular i la nostra estratègia per un futur sostenible han demostrat ser una sòlida base. Continuarem treballant per encaminar la nostra cartera de productes cap a mercats de creixement sostenible, com l’energia eòlica o l’electromobilitat, i continuarem atenent la demanda creixent de solucions circulars. Una cosa és clara: la nostra contribució és essencial per a un futur sostenible”.

Sòlid balanç malgrat el resultat net negatiu

“Com era d’esperar, les crisis globals van afectar negativament el rendiment del nostre negoci i, com a conseqüència dels deterioraments excepcionals de valor associats, vam registrar un resultat net negatiu per primera vegada”, assenyala Thomas Toepfer, CFO de Covestro. “No obstant, també observem que Covestro compta amb un balanç sòlid i una posició de liquiditat estable. A més, vinculem cada cop més les nostres estratègies financeres amb les nostres estratègies de sostenibilitat per avançar més cap a un creixement sostenible. Això ens permet estar ben preparats per respondre a la situació d‟incertesa econòmica actual”.

Covestro va adoptar un conjunt de mesures financeres l’any passat per reforçar la seva posició de liquiditat. Per exemple, l’empresa va emetre per primera vegada l’octubre del 2022 emprèstits d’obligacions que estan vinculats a una qualificació ESG (criteris mediambientals, socials i de governança) i que, impulsats per la sòlida demanda, van assolir un volum total d’uns 650 milions d’euros. La vinculació més gran entre l’estratègia financera i l’estratègia de sostenibilitat del Grup es reflecteix, també, a l’establiment per primera vegada d’un «Marc de finançament verd», que es va publicar el maig del 2022. Aquesta iniciativa permet l’ús de bons verds i altres instruments de deute verd, amb un clar benefici per al medi ambient i la societat, destinats a finançar i refinançar productes i projectes En aquest context, el novembre de 2022 Covestro va emetre el seu primer eurobon verd amb un volum total de 500 milions d’euros.

La vista posada en un creixement sostenible

Tot i els desafiaments globals actuals, Covestro continua implementant sistemàticament la seva estratègia “Sustainable Future”, i ajustant la seva cartera als mercats en creixement. Aquí s’hi inclouen àrees clau en el futur, com l’electromobilitat i l’energia eòlica, on s’espera un augment considerable de la demanda de materials sostenibles i d’alt rendiment. Covestro també espera una demanda creixent a l’àrea de l’eficiència energètica, per exemple, en el camp de solucions d’aïllament eficient per a edificis i refrigeradors.

A més, Covestro està optimitzant les seves capacitats de producció selectivament per, entre altres coses, potenciar el creixement sostenible i millorar les ofertes i la posició de costos en relació amb MDI. Així, per exemple, el febrer del 2023 el Grup ha posat en marxa satisfactòriament una nova planta de producció a escala global a Tarragona que li permetrà fabricar el seu propi clor de manera independent. Aquesta inversió, d’uns 200 milions d’euros, reforçarà l’eficiència i la competitivitat de la planta de MDI del Grup a Tarragona. La nova planta de clor també serà la primera planta del món a escala industrial on s’utilitzarà la innovadora tecnologia ODC (càtode d’oxigen despolaritzat). Aquesta tecnologia permet estalviar fins al 25% d’energia. A la nova planta de Tarragona, es podrà evitar l’emissió de fins a 22.000 tones mètriques de CO2 a l’any en comparació dels processos existents.

L’economia circular i un sòlid enfocament al client, més importants que mai

Per ajudar els seus clients a reduir la seva empremta de carboni i identificar alternatives de producte més sostenibles, de manera més ràpida, Covestro va introduir el nou concepte «CQ» l’any passat. El Grup utilitza aquest concepte per posar l’accent en aquells productes que contenen, com a mínim, un 25% de primeres matèries alternatives. Alhora, Covestro continua expandint la seva cartera de productes sostenibles. Mostra d’això és el fet que el Grup ha desenvolupat una resina de revestiment totalment reciclable i parcialment basada en bioproductes, adreçada al sector de l’envasament, que actua com una capa protectora uniforme per a aliments. Es tracta d’un avenç important, ja que l’envasat alimentari se segueix basant fonamentalment en compostos multicapa que proporcionen protecció als aliments, però amb una menor capacitat de reciclatge dels envasos de paper. Altres avenços l’any passat van incloure la presentació del MDI innocu per al medi ambient1 i del TDI (diisocianat de toluè) renovable2.

L’empresa també segueix endavant amb la seva visió de convertir-se en una organització completament circular, i treballa per ampliar l’ús de fonts de primeres matèries alternatives i deixar de dependre dels recursos fòssils a llarg termini. En aquest sentit, el Grup està adaptant gradualment els seus centres de producció perquè usin electricitat procedent de fonts renovables. L’exemple més recent és l’important contracte de subministrament signat el desembre de 2022 amb CGN New Energy per a l’adquisició de 300 GWh d’energia eòlica i solar anualment per al centre de Xangai (Xina). Com a resultat, des del 2023, aquest centre cobreix més del 30% de les necessitats d’electricitat amb energia renovable. Aquest acord s’afegeix als Contractes de Compra d’Energia (PPA, per les sigles en anglès) existents, que subministren electricitat als centres de producció de Covestro a tot el món amb energies renovables. En el conjunt del 2022, el Grup va cobrir el 12 % dels seus requisits d’energia globals amb electricitat procedent de fonts renovables, una xifra que s’espera que pugi entre un 16 i un 18 % el 2023.

Perspectiva per al 2023: les condicions econòmiques continuen sent complexes

En vista de les desafiants i incertes condicions econòmiques i geopolítiques que persistiran el 2023, Covestro ha decidit classificar per ara les seves perspectives per a aquest exercici sobre una base qualificada comparativa en aquest moment.

L’empresa espera que l’EBITDA del Grup Covestro i del segment Materials de Rendiment se situï força per sota del de l’any anterior. Covestro espera que l’EBITDA del segment Solucions i especialitats se situï al voltant del 20223. Covestro assumeix que el FOCF al nivell de Grup i per al segment Materials de rendiment se situarà molt per sota de la xifra de l’any 2022. No obstant això, l’empresa projecta un FOCF al segment Solucions i especialitats considerablement més alt que el 2022. Covestro anticipa que el ROCE per sobre del CMPC baixarà significativament per sota del de l’any passat, i espera que les emissions de gasos d’efecte hivernacle, mesures com a equivalents de CO2, se situïn al voltant del nivell del 20223. Covestro espera un EBITDA per al primer trimestre del 2023 d’entre 100 i 150 milions d’euros.

Entorn desafiador per a tots dos segments i augment de l’EBITDA de Solucions i especialitats

Les vendes del segment Materials de rendiment en l’exercici 2022 van augmentar un 11,7 % enfront del mateix període de l’any anterior fins a 9.100 milions d’euros (8.100 milions d’euros l’any anterior), en particular com a resultat d’un augment del nivell de els preus de venda. L’EBITDA va caure un 63% respecte al mateix període de l’any anterior, fins a 951 milions d’euros (2.600 milions d’euros l’any anterior), fonamentalment a causa dels menors marges resultants de la pujada dels preus de l’energia i de les matèries primeres, juntament amb una caiguda en el volum de vendes. Com a resultat de la queia de l’EBITDA, el FOCF del segment també va baixar un 60,8%, fins a 544 milions d’euros (1.400 milions d’euros l’any anterior).

L’exercici 2022, les vendes del segment Solucions i especialitats a l’exercici 2022 van créixer un 13,3 % fins als 8.600 milions d’euros (7.600 milions d’euros l’any anterior), en particular com a resultat d’un augment del nivell dels preus de venda. L’EBITDA del segment Soluciones y especialidades va augmentar un 9,9% respecte al mateix període de l’any anterior fins a 825 milions d’euros (751 milions d’euros l’any anterior). Un factor que va contribuir a aquest resultat va ser una integració del negoci RFM encara més ràpida del previst. Així mateix, la reducció de les despeses no recurrents i les sinergies més grans van tenir un impacte positiu en els guanys. El FOCF del segment va augmentar un 34,5 % respecte de l’any anterior fins als 195 milions d’euros (145 milions d’euros l’any anterior), fonamentalment a causa de l’augment de l’EBITDA.

Quart trimestre del 2022: efectiu generat en un entorn de mercat volàtil

Les vendes de Covestro corresponents al quart trimestre del 2022 van caure un 8,6 % fins a 4.000 milions d’euros (4.300 milions d’euros l’any anterior). L’EBITDA del trimestre final de l’any 2022 en conjunt va ser de -38 milions d’euros (663 milions l’any anterior), mentre que el resultat net va ser de -899 milions d’euros (302 milions d’euros l’any anterior), especialment el sanejament d’actius i les pèrdues per deteriorament del valor dels actius per impostos diferits amb origen en bases imposables negatives. El FOCF va ser molt positiu el quart trimestre del 2022 com a resultat de la rigorosa gestió del capital circulant aplicat pel Grup, que va augmentar un 54,5 % fins als 550 milions d’euros (any anterior: 356 milions d’euros).

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Perdonen un deute de més de 29.000 euros a un empresari de Tàrrega

Notícia següent

Balaguer organitza diversos actes amb motiu del 8M

Notícies relacionades