Dilluns, 5 de maig de 2025
És notícia

La Costa Daurada i l’Ebre diuen adéu als passeigs marítims

Avatar photo

Diversos municipis de la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre han canviat les seves estratègies de lluita contra els efectes del canvi climàtic i els temporals marítims que destrossen les seves costes hivern rere hivern. A conseqüència d’aquests canvis, hi ha projectes de desconstrucció d’alguns passeigs marítims, en molts casos autèntics símbols de les localitats i els seus aparadors turístics envers el món.

El primer d’aquests municipis serà Vila-seca, que a principis d’aquest 2024 començarà les obres de remodelació del passeig marítim de La Pineda. En col·laboració amb el Ministeri per a la Transició Ecològica, els ajuntaments han escoltat els criteris científics, que aposten per adaptar les infraestructures a la pujada del nivell del mar i els temporals marítims.

Segons recull ‘La Vanguardia’, a Vila-seca li seguiran Calafell, que també ja ha iniciat unes obres similars aquest 2024; i Roda de Berà, que té el projecte en fase d’estudi. A L’Ampolla, un acord amb el Ministeri permetrà actuar a la platja de l’Arenal, que acostuma a ser la més afectada per la crisi climàtica.

Aquests projectes, en molts casos, no són fàcils perquè també hi ha propietats privades a tocar del mar, un fet que implicaria expropiacions i indemnitzacions als propietaris. Però en el cas dels passeigs marítims, que són espais públics de titularitat municipal o supramunicipal, la reforma de l’espai suposa menys entrebancs.

 

S’ha acabat reposar sorra cada hivern

Són espais que van construir-se a tocar de les platges, i el retrocés de la sorra i la pujada del nivell del mar fan que cada temporal siguin més castigats. En moltes ocasions, els desperfectes són tan elevats que els ajuntaments han de demanar ajuda a l’Estat per a fer les reparacions. Però el Ministeri ha dit prou i ja ha avisat que deixarà de finançar aquestes reparacions.

En resposta, els ajuntaments estan començant a decidir enderrocar o reubicar els seus passeigs marítims. El de La Pineda, a Vila-seca, s’allunyarà uns 20 metres del mar.  Segons recull ‘La Vanguardia’, s’eliminarà la carretera i es farà retrocedir el passeig uns 20 metres, deixant més espai natural on es crearà una zona de dunes i vegetació que protegeixi el litoral en cas de temporal.

A Altafulla s’espera la construcció d’un espigó que protegeixi el passeig de Botigues de Mar l’any 2025, però l’Ajuntament busca una remodelació de l’espai. A Segur de Calafell ja s’ha començat a ensorrar part de la plaça del Mil·lenari, amb finançament del Ministeri per a la Transició Ecològica, que permeti guanyar terreny natural. I a Roda de Berà ja estudien desmuntar part del passeig marítim per renaturalitzar la Platja Llarga.

En el cas de l’Ampolla, el primer municipi de l’Ebre que té en marxa un projecte d’aquesta mena, es busca desfer part del passeig i renaturalitzar l’espai en un tram d’uns dos quilòmetres. Fins ara s’ha anat reposant la sorra cada cop que hi havia un temporal, però la mesura s’ha quedat obsoleta i insuficient.

S’espera que més municipis engeguin projectes de renaturalització dels seus litorals, especialment si aquests primers casos es mostren eficients a l’hora de protegir el litoral davant dels temporals marítims i de la crescuda del nivell del mar.

Glòria, el temporal que ho va canviar tot

Des dels anys 70, 80 i 90, dècades en què la majoria de municipis costaners van edificar els seus passeigs marítims, els temporals i les borrasques han anat fent de les seves, amb efectes cada cop més visibles.

El temporal Glòria, el gener del 2020, va marcar un punt d’inflexió respecte als temporals marítims que afecten la costa catalana, i especialment la Costa Daurada. El Glòria va destrossar els passeigs marítims de gran part dels municipis tarragonins i va provocar unes pèrdues econòmiques milionàries.

Reparar aquests desperfectes va ser molt costós, i alguns municipis ni tan sols han pogut recuperar la normalitat des de llavors.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

La grip continua pujant a Catalunya amb una incidència similar a la d’anys anteriors a la pandèmia

Notícia següent

Bolca un conductor després de xocar amb dos vehicles aparcats

Notícies relacionades