Dilluns, 24 de març de 2025
És notícia

L’Hospital Joan XXIII té una consulta per atendre els pacients amb epilèpsia

Avatar photo

Aquesta consulta té dues especialistes en neurologia i una especialista en neurofisiologia

Demà dimarts, 14 de febrer, és el Dia Mundial de l’Epilèpsia. L’Hospital  Universitari Joan XXIII de Tarragona té una consulta monogràfica amb dues especialistes en neurologia i una especialista en neurofisiologia que atenen pacients amb epilèpsia i, a més, treballen de forma coordinada amb l’UCI i  Urgències. 

L’especialista del Servei de Neurologia de l’Hospital Joan XXIII, Lídia Lara,  explica que la principal diferència entre una convulsió i l’epilèpsia és que “la  primera és un episodi amb una alteració breu i temporal de l’activitat elèctrica  cerebral, mentre que l’epilèpsia és una malaltia que es caracteritza per presentar  una predisposició duradora per presentar crisis comicials recurrents (convulsions) i que freqüentment s’associa a conseqüències cognitives, psicològiques,  neurobiològiques i socials”. Aproximadament entre el 5 % i el 10 % de la població  experimentarà una crisi al llarg de la seva vida, i fins a un 20 % tindrà crisis  repetides. La incidència és més alta en gent gran i en infants. 

Les crisis epilèptiques es poden presentar com a desconnexions del medi,  convulsions, rigidesa i moviments involuntaris en algun membre o alteracions  sensitives. No se’n coneix la causa del 70 %, però l’etiologia de les crisis és molt  variada: ictus, demències, lesions cerebrals produïdes per traumatismes,  malformacions cerebrals, dany cerebral per una infecció com meningitis,  predisposició genètica, dany cerebral prenatal i perinatal o tumors cerebrals. Les  convulsions es poden desencadenar per múltiples causes en una persona  predisposada a patir-les. Les més freqüents són: la privació de son, el consum  d’alcohol i drogues, infeccions, el cicle menstrual, les pujades o baixades  extremes de sucre i, en alguns casos, els llums estroboscòpics. 

És molt important l’actitud que hem de tenir quan una persona pateix un atac  epilèptic. La també neuròloga de l’Hospital Joan XXIII, Ángela Monterde, explica  que “s’ha d’intentar mantenir la calma i evitar aglomeracions innecessàries”. A  més, “hem d’intentar que la persona no es lesioni amb objectes perillosos del  voltant i cal col•locar-li alguna cosa tova al cap”. “Si és possible —afirma la  doctora— s’ha d’afluixar la roba del voltant del coll, (corbates, camisa, etc.), retirar les ulleres i col•locar el pacient de costat (posició lateral de seguretat), amb  el cap més baix que la resta del cos per facilitar-li la respiració i per evitar que es  produeixi l’aspiració respiratòria d’un possible vòmit”. 

Al contrari del que molta gent pensa, no s’ha de tractar d’immobilitzar la persona  per la força durant la crisi, no se li ha d’obrir la boca ni introduir-hi cap objecte.  Tampoc és necessària la respiració boca a boca. No s’han d’administrar  medicaments per boca durant la crisi, llevat que aquesta es perllongui o per  indicació d’un professional mèdic, en situacions concretes. Finalment, no s’ha  d’oferir aigua ni aliments fins que sigui segur que el pacient es troba  completament despert i alerta. 

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

L’Ajuntament de Manresa enllesteix treballs de millora al jardí de Casa Caritat

Notícia següent

Robatori a la pista d’atletisme de Vilafranca del Penedès

Notícies relacionades