Constantí presenta la 2a edició del projecte "Amb nom de dona"

Durant aquesta segona edició el treball ha estat centrat en el testimoni de dones constantinenques vinculades als oficis tradicionals

12 de juny de 2025 a les 21:51h

Aquest dijous 12 de juny s’ha inaugurat a la Plaça de les Escoles Velles l’exposició “Amb nom de dona”, la segona edició d’aquest projecte interdisciplinari que s’ha dut a terme durant aquest curs 2024-2025 per part de l’alumnat de 3r d’ESO de l’Institut de Constantí. L’acte ha comptat amb la presència d’algunes de les dones protagonistes d’aquesta exposició, la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Constantí, Dolors Fortuny, i una àmplia representació del professorat i l’alumnat de l’Institut, amb la seva directora Mercè Grané al capdavant.

L’origen del projecte, que s’ha treballat des de les matèries de Ciències Socials i Llengua Catalana i literatura, va sorgir a partir d’un estudi del nomenclàtor dels carrers de Constantí, arribant a la conclusió  que hi havia més carrers amb nom d’home que de dona. Després d’una tasca d’investigació, es va descobrir que amb nom de dona només existeix el carrer Marta Mata i la Plaça Montserrat Roig. A partir d’aquesta dada, s’ha volgut donar visibilitat i homenatjar dones de Constantí que es van dedicar als oficis tradicionals. L’exposició s’ha dividit en 5 apartats: tèxtil, botigueres, mestres, telefonistes i pageses.

Cada grup de treball va fer entrevistes a una o dues dones que s’havien dedicat a treballar en algun d’aquests sectors i van poder recollir les seves experiències i vivències personals, des de la companyonia, les mesures de seguretat, la perspectiva de gènere o les prohibicions en l’època del franquisme. Finalment, el projecte s’ha centrat en analitzar com veuen el paper dels oficis tradicionals en un futur i en una societat on cada vegada l’essència humana es veu substituïda pe la tecnologia

L’exposició, que es podrà veure fins a la Festa Major d’Estiu, consta de 5 infografies que recullen els treballs realitzats i un codi QR per escoltar les entrevistes que l’alumnat ha realitzat amb les dones protagonistes.