Els consistoris del Camp de Tarragona preparen diversos projectes per rebre ajuts del Pla de Barris

Autoritats de Tarragona i l'Ebre comparteixen dubtes sobre la convocatòria en una trobada amb la consellera Paneque

05 de juliol de 2025 a les 19:54h

Els ajuntaments de Tarragona i Reus, entre altres municipis del Camp de Tarragona, s'estan preparant per presentar diversos projectes a la primera convocatòria del Pla de Barris i Viles de Catalunya 2025-2029, un programa impulsat pel Govern de la Generalitat per millorar barris amb vulnerabilitats urbanístiques i socials. Aquest dissabte, autoritats locals de les comarques tarragonines es van reunir amb la consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, Sílvia Paneque, per discutir els detalls d'aquesta nova línia de finançament i compartir dubtes i inquietuds sobre el procés.

1.000 milions d'euros per a la regeneració urbana

El Pla de Barris comptarà amb un pressupost global de 1.000 milions d'euros entre 2025 i 2029, a més d'una aportació complementària de 600 milions d'euros per part dels ajuntaments. D'aquesta manera, el Govern calcula que la inversió total superaria els 1.900 milions d'euros. Els municipis amb més de 20.000 habitants podran optar a ajudes d'entre 6 i 25 milions d'euros, mentre que els de menys de 20.000 habitants podran sol·licitar entre 3 i 12,5 milions d'euros per a actuacions en matèria de rehabilitació urbana, transició ecològica i acció sociocomunitària.

A Tarragona, l'alcalde Rubén Viñuales ha anunciat que es presentarà un pla integral per revitalitzar la Part Baixa, una zona tradicionalment oblidada i amb una gran càrrega d'història social i econòmica. A més, Viñuales no descarta ampliar les sol·licituds a altres barris, com Sant Salvador o Campclar, amb l'objectiu de millorar l'accessibilitat, els serveis públics i la qualitat de vida dels seus veïns.

Reus aposta pel sud de la ciutat

Per la seva banda, el consistori de Reus ja treballa en quatre o cinc projectes que se centraran en la zona sud de la ciutat. La regidora d'Urbanisme, Marina Berasategui, ha avançat que entre aquests projectes es podria incloure l'impuls de nous equipaments per al barri del Giny. "La nostra prioritat és millorar l'entorn urbà i garantir la cohesió social", ha declarat Berasategui, subratllant la necessitat de revitalitzar aquests barris per oferir més oportunitats a les persones que hi viuen.

Altres municipis també es preparen

Altres municipis com Salou i Mont-roig del Camp també estan treballant per presentar propostes al Pla de Barris. L'alcalde de Salou, Pere Granados, ha indicat que tot i que el municipi no participarà en la primera convocatòria del 2025, ja es preparen per a futures edicions. Granados ha destacat la importància de millorar el barri de la Salut, especialment l'eix del passeig Miramar i el carrer Major, així com l'àrea de l'avinguda Carles Buigas, on es troba el parc d'habitatges més antic de la ciutat. "Aquestes actuacions no només milloraran l'espai urbà, sinó que també tenen en compte els efectes del canvi climàtic, adaptant la ciutat a les necessitats de sostenibilitat i resiliència", ha afirmat l'alcalde.

Un pla per a la cohesió social i la sostenibilitat

En la seva intervenció, la consellera Sílvia Paneque ha insistit que el Pla de Barris va més enllà de simples millores urbanístiques com l'asfaltatge de carrers o la instal·lació de noves voreres. "Aquest pla no només busca transformar físicament les ciutats, sinó també construir comunitat", ha assegurat Paneque. El pla preveu un total de 120 accions de regeneració urbana i transició ecològica, així com accions sociocomunitàries per reduir les desigualtats socials i millorar la qualitat de vida.

A més de la rehabilitació d'habitatges, el pla inclou accions per millorar els equipaments públics i per fomentar la cohesió social a través de projectes comunitaris. "L'objectiu és transformar els barris, fer-los més accessibles, inclusius i resistents als reptes que ens imposa el canvi climàtic", ha afegit la consellera. La construcció de nous edificis no serà finançada pel pla, però sí que es prioritzen altres tipus d'actuacions com la millora de l'eficiència energètica i l'accés a serveis bàsics de qualitat.

Sessió tècnica per aclarir dubtes

Per tal de resoldre dubtes tècnics i operatius, la consellera ha convocat una sessió tècnica que tindrà lloc el pròxim 15 de juliol a Barcelona, on es convidarà a tots els municipis catalans a participar-hi per aclarir qualsevol qüestió relacionada amb la presentació de projectes. Així, els ajuntaments podran assegurar-se que els seus projectes compleixin els requisits del pla i maximitzin les possibilitats d'aconseguir finançament.

Un impuls per a la regeneració social i urbana

El Pla de Barris, que recupera el llegat de la iniciativa impulsada fa vint anys pel president Pasqual Maragall, arriba en un moment de transformació urbanística i social de les ciutats catalanes. La consellera Paneque ha remarcat que es tracta d'una "de les polítiques més transformadores" de la Generalitat, que busca no només millorar les infraestructures, sinó també la qualitat de vida dels ciutadans. Amb aquesta iniciativa, el Govern vol reduir les desigualtats territorials i garantir que tots els ciutadans tinguin accés a un entorn urbà de qualitat, independentment de la zona en què visquin.