La consellera de Justícia, Gemma Ubasart, ha comparegut aquest dijous al Parlament de Catalunya per donar més detalls sobre l’assassinat d’una cuinera de la presó de Mas Enric a mans d’un pres.
Segons ha explicat, l’evolució del pres era “favorable” i res feia preveure que matés la cuinera. Amb tot, ha admès que l’octubre passat aquest pres va cometre una agressió a un altre intern i que no va voler participar en intervencions psicosocials perquè no tenia incentius per progressar de grau, ja que no tenia xarxa social ni familiar fora de la presó.
En la seva compareixença, Ubasart ha recordat que actualment al CIRE hi treballen 3.412 interns i que en els 40 anys que la Generalitat té competències en presons mai un intern havia matat un treballador.
Pel que fa al pres que va matar la cuinera, va ingressar a Mas Enric l’any 2016, després d’entregar-se en una comissaria dels Mossos d’Esquadra i confessar que havia matat amb un ganivet una dona amb qui havia mantingut contactes prèviament.
El judici va celebrar-se l’any 2018 i l’home va ser condemnat a 11 anys de presó. El van classificar en segon grau, en règim ordinari. Des d’aquell moment, el comportament del pres a la presó havia estat correcte i mai va tenir conflictes importants.
Per aquest motiu, amb bona conducta i sent “digne de confiança”, van considerar que el seu risc de reincidència i de violència intrainstitucional va ser sempre baix, excepte el maig del 2020 a causa de la pandèmia, quan va ser mitjà.
Sempre va obtenir bona nota en totes les avaluacions de comportaments o participació en tallers i la feina del CIRE, excepte l’octubre de l’any passat, quan va clavar un cop de puny a un altre pres argumentant que l’insultava.
L’home va reconèixer els fets i no va enfrontar-se amb els funcionaris que van aïllar-lo a la seva cel·la, on va estar 11 dies com a sanció. Els funcionaris van demanar-li que participés en activitats d’intervenció psicosocial, però s’hi va negar perquè no tenia familiars ni amics fora de la presó i no estava interessat a pujar de grau, un fet que li hauria permès tenir més beneficis i fins i tot règims de sortides de la presó.
El pres va estar quatre anys treballant a la cuina, excepte durant la sanció per l’agressió del 2023, i mai ningú va queixar-se contra ell. De fet, segons recull ‘ACN’, van ser els responsables de la cuina qui van demanar la seva readmissió després de la sanció.
Mesures de seguretat
Amb relació a les mesures de seguretat, Ubasart ha assegurat que les eines i ganivets perillosos de la cuina estan custodiats dins d’un armari al búnquer de funcionaris. Allà, un funcionari entrega les eines necessàries als presos un cop s’han vestit, amb un registre d’identitat.
Quan acaben el seu torn de treball, els interns han de retornar les eines i ningú pot sortir fins que es fa el recompte d’estris. Tant quan entren com quan surten, els presos passen per un detector de metalls, i durant el torn de cuina hi ha presència de personal de règim interior per vigilar i mantenir la convivència a les instal·lacions.
La consellera va avançar dimarts que estava previst un augment del personal funcionari de vigilància i que es reforçarà a la cuina per evitar que mai cap treballador es quedi sol amb algun pres.
A més, ha assegurat que es revisaran els protocols i els espais i que es formarà el personal del CIRE sobre els nous perfils d’interns i formes d’atenció i treball als centres penitenciaris.