El conseller de Presidència de la Generalitat de Catalunya, Albert Dalmau Miranda, ha visitat aquest divendres Port Tarragona. El conseller ha estat rebut pel president de l’Autoritat Portuària de Tarragona, Santiago J. Castellà i altres representants de l’Autoritat Portuària. Durant la visita, el president de l’APT ha pogut explicar de primera mà els projectes estratègics que està desenvolupant actualment Port Tarragona, com la Zona d’Activitats Logística, el contradic de Ponent o l’ampliació del moll de Balears. Castellà i Dalmau han constatat la necessitat de reindustrialitzar Catalunya i han coincidit en el rol fonamental que jugarà el port tarragoní en aquest procés. També s’ha parlat de transició energètica, de l’impuls al ferrocarril i del posicionament del Port en el mercat de l’energia eòlica.
El president de l’Autoritat Portuària de Tarragona ha exposat les línies estratègiques de present i futur del Port, centrades a reforçar el seu paper com a hub logístic a la Mediterrània, motor econòmic de Catalunya i agent cohesionador de la regió metropolitana de Tarragona. En aquest sentit, Santiago Castellà ha incidit en el paper que ja està jugant Port Tarragona en la reindustrialització del territori mitjançant el desenvolupament de la Zona d’Activitats Logístiques. La disponibilitat de sòl i les connexions ferroportuàries fan de la ZAL un dels espais logístics més atractius de Catalunya per atreure inversions en sectors emergents de la nova economia, com ara implantacions d’empreses vinculades amb el vehicle elèctric, els semiconductors o les bateries.
Durant la trobada, s’han presentat altres projectes cabdals per al creixement de la infraestructura tarragonina com la construcció de la PortTarragona Terminal Guadalajara Marchamalo, que estarà finalitzada a l’estiu de 2025; el contradic de Ponent, una infraestructura fonamental per millorar l’eficiència operativa del Port i garantir-ne un creixement sostenible amb nous molls dedicats a la importació i exportació de nous combustibles relacionats amb la transició energètica; o l’ampliació del moll de Balears, que permetrà que el Port esdevingui un centre de producció i muntatge d’aerogeneradors marins flotants. Així mateix, s’ha parlat sobre transició energètica i sobre la necessitat d’impulsar la intermodalitat i el transport de mercaderies per ferrocarril.
També s’ha posat l’accent en altres actuacions rellevants que està duent a terme actualment l’APT com ara la renaturalització de la zona dels Prats d’Albinyana, a Vila-seca, inclosa dins de la zona de protecció de la Xarxa Natura 2000, que és l’actuació de recuperació d’una zona humida més gran que s’ha fet a Catalunya en els últims 20 anys