El grup parlamentari dels Comuns al Parlament de Catalunya ha registrat una proposta de resolució en què insta al Govern a avançar en la regulació de la conductivitat elèctrica de les aigües regenerades destinades al reg agrícola. La iniciativa, presa després d’una reunió amb Unió de Pagesos, proposa establir un llindar màxim de conductivitat elèctrica (CE) de 0,8 dS/m com a referència general per a l’aigua regenerada utilitzada en l’agricultura , amb possibilitat d’ajustament segons els conreus i les condicions edafoclimàtiques de cada zona. L’objectiu és garantir la qualitat de l’aigua i protegir els cultius i els aqüífers .
La proposta inclou, a més, impulsar la modificació del Decret 30/2003 sobre serveis públics de sanejament, per incorporar l’obligació de controlar i publicar els valors de conductivitat a les entrades i sortides de les Estacions de Regeneració d’Aigua (ERA), així com condicionar la reutilització per al reg a valors que segueixen compatibles amb la viabilitat. Es proposa, així mateix, dotar les ERA de sistemes de tractament avançats, com l’osmosi inversa i l’intercanvi iònic, per exigir la salinitat de l’aigua quan aquesta superi els límits establerts per a usos agrícoles.
La iniciativa dels Comuns reclama que els controls de salinitat i conductivitat s’incloguin dins els protocols de vigilància i inspecció de l’Agència Catalana de l’Aigua , i que s’estableix un registre públic dels valors de conductivitat elèctrica per cada ERA amb aigua destinada al reg. Finalment, els Comuns demanen a l’Estat espanyol que inclouen paràmetres de salinitat en la normativa bàsica estatal sobre reutilització d’aigua, per garantir una regulació coherent a tot l’àmbit estatal.
La Unió de Pagesos ha traslladat a la diputada de Comuns, Nuria Lozano , la seva preocupació per la qualitat de l’aigua regenerada i com afecta a l’avellaner i altres conreus. Segons Lozano, “ l’aigua regenerada és una eina fonamental per garantir la sostenibilitat del regadiu davant l’augment de l’escassetat hídrica i l’impacte del canvi climàtic ”. No obstant això, el seu ús requereix garanties de qualitat adequades per evitar danys irreversibles als aqüífers i als cultius. Per això, Lozano ha estat contundent, perquè la Generalitat de Catalunya, a través de l’Agència Catalana de l’Aigua, disposa de competències per regular la qualitat de les aigües regenerades dins de les conques internes, i és el Govern qui pot establir condicions més estrictes per garantir-ne l’aptitud agrícola i protegir els recursos hídrics del territori. “ Es tracta de voluntat política i d’escoltar més i millor al sector ”, ha conclòs la diputada.